tisdag 30 november 2010

Formgjutna sulor?

Vad skriver man på en träningsblogg när man inte tränar eftersom man är sjuk? Sjukdomen vägrar självklart ge med sig. Det är tydligen fler som är sjuka nu som var på samma fest så jag är tydligen inte ensam.

För att göra en lång historia kort så tvingade jag mig till jobbet idag trots sjukdom för att vi skulle få besök av en dansare från Let´s dance. Dock var dansaren sjuk så där står jag och måste ha mina lektioner som vanligt trots att jag inte är frisk...Nu får vi se om den första sjukdagen kommer imorrn...


Istället för att skriva om min träning ger jag mig in i debatten angående formgjutna sulor.

Om man har ett par bra löparskor, behövs då formgjutna sulor?
Det beror givetvis på...har du inga problem och får sällan ont så behöver du förmodligen inga. Jag själv har väldigt höga fotvalv och det gör att i stort sett endast hälen och framdelen av foten belastas när jag går eller springer. Alltså belastas inte mitten-delen nämnvärt.
Min fula fot...
Kanske därför jag hade hälproblem som liten? Kanske därför jag hade ständiga fotproblem under min friidrottskarriär? Vem vet...men efter min stressfraktur årsskiftet 03/04 skaffade jag formgjutna sulor och då blev mina fotproblem genast märkbart mindre. Men mina fotproblem beror nog också på att friidrottare speciellt inom sprint/hopp som jag höll på med har enormt hög belastning på sina fötter. Men jag vill ändå poängtera att sulorna tog bort mycket av mina problem. Genom att formgjuta sulor så sprids belastningen på hela foten och du får en naturligt bra fotisättning.
Mina nya från i höstas.                 Mina gamla från -04
Man ser tydligt hur mina fötter är formade...
Efter friidrottskarriären trappade jag ner användandet av sulorna eftersom belastningen av fötterna naturligt minskade ganska ordentligt. Och jag klarade mig utmärkt utan som motionär. Men på speciellt det senaste året då jag börjat springa och träna mer än på länge så började jag känna av mina fötter igen och då var det dags att skaffa nya inlägg och nu är problemen borta igen.


Något att beakta är dock priset. Det kostar ca 1500-2000 att gjuta sig ett par sulor och det är ju inte direkt billigt. Men har man problem och tränar mycket så är det ingen dyr investering med tanke på att många problem kanske försvinner. Dessutom blir sulorna en extra dämpning, kanske bra för er som gillar att springa på asfalt?

måndag 29 november 2010

Ytterligare en vilodag...

Vaknade upp med förhoppningen att jag skulle in och köra Vasaloppsstyrka med Marcus idag eftersom jag inte kan på onsdag. Därefter skulle jag ha sprungit hem de ca 9km från stan så jag fick träna både styrka och kondition. Tyvärr vaknar man skrovlig och slemmig i halsen och inser besviket att dagens två kalkylerade pass istället blir ännu en vilodag. Har ju också köpt isbroddar som jag tänkte utvärdera på dagens joggingtur hem. HATAR att vara sjuk!


Jag har ännu ingen sjukdag denna termin men idag var det väldigt nära. Imorse kändes kroppen pigg förutom halsen. Men när man sedan började jobba så kände jag mig hängig och var extremt nära att gå hem vid lunch. Men jag bet i och hade lektionerna på eftermiddagen också men sen blev det raka vägen hem för att vila i soffan. 

Jag är ganska säker på att det är utgången i fredags som spökar...Kände mig inte helt 100 men gick ut ändå för att jag verkligen ville. Fan...man känner sig gammal när det kostar mer än vad det smakar för en liten utgång...Vem är inte helt slut på en fredag liksom?

Som jag skrivit tidigare så tappar jag extremt snabbt om man inte får träna. Jag behöver mycket mängdträning för att förbättra och underhålla min grundträning. Tex har jag lagt om mina styrkepass för att de ska bli mer skidåkningsspecifika och kör därför bara benstyrka en gång i veckan och det märks direkt att man blivit klenare i benen...

Därför blir man extra stressad av dessa vilodagar hit och dit...menmen, inte mycket att göra åt. Bara att bita i det sura äpplet och vila.

söndag 28 november 2010

Ännu en vilodag...

Vaknade med tron att jag skulle genomföra ännu ett långpass idag. Dock så känner jag mig inte riktigt 100%. Har inte haft någon riktig aptit sedan i torsdags, har en lite halvkonstig känsla i halsen och känner mig aningens matt. I fredags var kroppen fruktansvärt seg på gymmet och jag borde kanske vilat redan då. Men för att kröna fredagen ytterligare blev det en utgång på det trots att jag kanske inte var 100%. Så jag tog beslutet i morse att ta ännu  en vilodag. Som jag skrev tidigare tror jag det blev lite mycket för min kropp att göra så många träningspass samtidigt som man jobbar heltid som jumpatarzan.


En sak jag börjar ångra är att jag skickade mina längdskidor till dalarna i tron att det inte skulle kunna gå att åka innan jul här i Sthlm. Därför börjar jag känna mig lite stressad eftersom det snart är fyra veckor sedan jag genomförde mitt senaste rullskidpass och snön bara vräker ner här!
Jag har nämligen lagt upp ett mål att hinna köra 50 mil på skidor innan Vasan. Som tur är kommer jag vara i Dalarna ganska länge under julledigheten och då får jag chansen att börja jobba mot mina 50 mil! Kanske kör lite expanderstyrka lite senare om jag orkar. Sunday bloody sunday...

lördag 27 november 2010

Lunarfrälst...

Jag har aldrig varit någon större fan av Nikes löparskor. Tyckt att de varit för smala och inte haft någon vidare löpkänsla. Därför har jag under flera år kört med Adidas och Reebok som löparskor. Men efter att jag testade första skon Lunarglide i deras Lunar-serie blev jag fast.


Jag är väldigt kräsen vad gäller löparskor. Oftast känns skorna med bäst dämpning väldigt klumpiga vilket oftast är fallet då skor med bra dämpning oftast är lite tyngre. Jag vill ha skor som knappt känns på foten och det är svårt att hitta. Men med Nikes Lunar-serie tycker jag dom lyckats mer än väl. Skorna är väldigt lätta trots att de har rejäl dämpning och man känner sig lätt i löpsteget.
LunarSwift+       LunarRacer +2                         LunarFly             LunarGlide

Jag använder mina Lunarglide när jag är ute och springer just nu. Använde mina Lunarracer +2 mycket i somras också på mina rundor. Men det är ganska extrema tävlingsskor och inga mängdträningsskor så jag fick lite ont i fötterna när rundorna blev lite längre.

Vilka skor har du? 

fredag 26 november 2010

Endast enkelpass idag...

Tog mitt förnuft till fånga och vilade på förmiddagen idag eftersom jag känt mig sliten i kroppen. Sparar mitt krut tills söndagens långpass istället. När man har ett jobb som kräver att man är glad och hurtig hela dagen är det tungt när man är trött och kroppen sliten. Det har gått lite för långt också om jobbet blir lidande för att man tränar för mycket.

Nu blir det en vända på gymet idag innan jag kan ta helg. Ska försöka köra ben, bröst, biceps, mage/rygg och axlar idag om kroppen vill.

Hade tänkt åka till dalarna också för att åka skidor men tyvärr får jag nog vänta ända tills jul innan det blir av. Ingen helg innan jul passar och sen har jag mina skidor där uppe. Dock så kommer jag förhoppningsvis ha över 2 veckor på mig att åka under julen så vi hoppas på många mil då!

- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 25 november 2010

Tävlingsdräkt?

Inför säsongen hade jag planer på att köpa lite tightare kläder som inte tar upp så mycket vind när man åker. Jag funderade egentligen aldrig på en tävlingsdräkt och man vill ju knappast se ut såhär i skidspåret...
Dessutom så känns användningsområdet för en tävlingsdräkt väldigt smalt...när använder man den förutom i just tävling?

Mitt nuvarande salomonkit är jävligt bra men det är aningens bylsigt och jag upplever att fukttransporten inte är optimal. Så jag gjorde en ganska bra kompromiss och köpte ett kit från Gore. www.gorerunningwear.com 

Gore har både runningwear och bikewear och som jag fattar var det just Gore som uppfann Gore-tex och windstopper? (rätta mig om jag har fel någon). Dessutom tillverkar de också bl.a. hjärtklaffar och annat gortexmaterial i rent medicinskt syfte (enligt kommentar i förra inlägget) så det känns som ett bra företag!

I vilket fall så köpte jag både tröja/jacka och tights av den mer rejäla modellen som skall hålla även under kallare temperaturer. Båda plaggen har windstopper i fronten och är mer öppna på baksidan vilket gör att de ventilerar fukt väldigt bra. Dessutom sitter kläderna rätt tight, kommer inte ta upp onödig vind, är bra mycket snyggare än en tävlingsdräkt och går dessutom att använda i alla möjliga träningssammanhang utan att man ser ut som en jubelidiot. (förlåt killen på bilden ovanför)
GORE Challenger WS Shirt

GORE Mythos II Tights

GORE Mythos hat

Jag har testat kläderna nu i ca 1,5 månad i temperaturer som sträcker sig från +8 till -4 och i väder från sol till snöstorm. Trots det svindyra priset är det riktigt asgrymma kläder som är extremt mångsidiga eftersom man kan ha dom i alla möjliga temperaturer och förhållanden. Man får endast reglera vad man har under tex har man ett underställ kommer man inte frysa i skidspåret under kalla dagar. Det enda att klaga på är att mössan är lite i det varmaste laget för mig eftersom jag lätt blir varm och svettas när jag rör på mig. Så funderar på att införskaffa ett pannband istället som släpper ut mer värme. Men många andra kanske inte har det problemet att bli för varm under vintern...

Jag kommer med andra ord inte kunna skylla ett dåligt resultat på mina kläder :)

onsdag 24 november 2010

Dubbelpass trots allt...

Trots att jag jag känner mig sliten efter förra träningsveckan så gick jag upp tidigt och genomförde en morgonrunda ändå. Det tog emot som vanligt att gå upp tidigt men speciellt idag då snön yrde och det var riktigt kallt. Ännu ett tillfälle att testa mina nya kläder dock!

Jag kände mig återigen tung i kroppen. Jag fick mjölksyra direkt i benen trots lågt tempo i början med över 5min/km. Efter ca 5-600m släppte syran och det kändes lite lättare men ändå så kändes benen fortsatt riktigt slitna. Lite märkligt kan jag tycka då benen är det jag normalt är starkast i. Så idag var det tvärtom, normalt brukar mina lungor vara begränsningen för hur mycket jag orkar men idag var det benen. Men förra veckans träningsdos och framför allt måndagens stavlöpningsintervaller i backe sitter nog i fortfarande kvar i kroppen.

Rundan blev totalt 5.6 km och jag höll ett tempo på 4:40 min/km (12.84km/h).
Rundan: http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=590385
På andra sidan kyrksjön...
En härlig känsla att springa alldeles ensam
När man är lite nertränad så blir iaf jag andfådd i stort sett direkt när man ska göra någon fysisk aktivitet. Men enligt erfarenhet gäller det att komma över den första tröskeln, då brukar det släppa precis som det gjorde nu efter 5-600m. Dock så fanns ingen sprutt i benen och jag borde snart vila ut lite för att orka köra ett pass med lite högre tempo igen. Tyvärr är det svårt att springa så mycket snabbare nu när det är så halt . Måste nog införskaffa broddar snarast.


Andra passet blev som varje onsdag vasaloppsstyrka med Marcus. Vi fokuserade som vanligt på hela ryggen, triceps och mage. Vi höll på i ca 75 min. Jag kände mig inte trött trots gårdagens 500 reps med stakexpander, 100 armhävningar och 135 situps. Styrkan har jag slitit ont med ca 2 år och äntligen börjar det ge resultat. Jag är riktigt segtränad när det gäller styrkan.
Centralgym

Nu är det dags att fylla på depåerna!


tisdag 23 november 2010

Artificiell stakning?

Träna stakning är ju något som behövs inför vasan och åker man inte skidor är det lite svårt att träna just stakrörelsen. Jag har läst att det finns olika expanders man kan köpa för att träna stakningen bla:


Jag tyckte det lät lite överdrivet att lägga 500-600 kr för en sketen expander så jag gjorde en lite egen lösning för att prova. Jag har redan en gummiexpander med vanliga handtag som har några år på nacken och kostade max 100kr och liknar denna:

Jag fästde den i ett dörrgångjärn och för att inte slita på gummibandet har jag ett gammalt idrottsfärgband mellan. 


Sen var det bara att börja staka och visst känns det i framförallt triceps men också rygg efter ett tag. Så visst är det bra träning för stakningen men det skulle vara en lögn om jag påstod att det är roligt... Tur att man kan kika på Champions league på tv samtidigt!


Det blev totalt 500 reps med stakexpandern och det känns kan jag lova! Sen gjorde jag 100 armhävningar med bred fattning och 135 situps av bara farten! 

måndag 22 november 2010

När verkligheten kommer ifatt...

Jag körde aldrig något långpass igår söndag eftersom jag var tvungen att måla det sista i lägenheten och det tog längre tid än beräknat. Sedan så behövde jag nog en extra vilodag efter mina 6 pass på 5 dagar förra veckan. Dock så kände jag mig pigg och ville träna igår men höll igen för att försöka vara lite smart och inte bränna ut mig.

Så det fick bli ett långpass idag istället med stavlöpning. Jag skyndade mig hem efter jobbet för att hinna köra så länge som möjligt innan det blev mörkt, vilket det blev ändå...Testade en ny backe mellan Engelska skolan och Bromma golfklubb. 
http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=589102
Backen var ca 190m lång och hade måttlig lutning hela vägen vilken var ganska skönt. Jag körde 22st intervaller och varje intervall uppför tog mellan 59-66s att springa. Jag var ute i totalt 01:12:15 inkl 2km upp och nedvärmning. Sammanlagt blev det en klättring uppför på totalt 308m!

Dock så kom verkligheten ifatt mig idag då jag fick slita ont hela passet. Kroppen känner fortfarande av förra veckans toktränande. Det var flera år sedan jag tränade så mycket som förra veckan och jag tror inte min kropp är riktigt redo för det än. En annan aspekt kan vara att jag inte kört långpass på länge, men det håller inte riktigt då jag kände mig sliten redan på uppvärmningsjoggen. Sen det tydligaste tecknet var att jag fick kramp i framsidan på båda låren när jag gick upp för trapporna i trapphuset. Kramp som jag fick så ofta förut har jag inte fått på i stort sett hela hösten och det får jag ta som ett tecken på att man är nertränad. Så jag kommer förhoppningsvis träna lite lugnare denna vecka beroende på hur kroppen känns.


Köpte förresten också ett vallaställ igår via nätet på Runners' store. Höll på att krångla som f-n förra året utan ställ när jag skulle värma på glidvalla och speciellt när jag skulle sickla bort vallan. Så jag slog till och köpte ett litet och smidigt ställ från Skigo. Inget mer krångel vid vallningen förhoppningsvis.
Dock är stället jag köpte svart och lite oroande är att när jag kollar på hemsidan för Runners' store idag så säljer de inte längre bordet...Kanske köpte jag det sista eller så får jag snart ett mail att de tagit bort det ur sortimentet. Den som lever får se...

lördag 20 november 2010

Skämma bort dina fötter?

Hur mycket ska man egentligen lägga på ett par löparskor när de ändå har en livslängd på ca ett år vid flitig användning?

Jag tycker garanterat man ska vara väldigt noga vid inköp av ett par löparskor om du tänker använda dom mycket. Man ska alltid gå till en affär där man kan videofilma sitt löpsteg. Sen bör man göra som hos min senaste ortoped som lät mig springa barfota på löpbandet och videofilmade. När man springer barfota får man helt och hållet fram sin naturliga fotisättning. Löplabbet gör i stort sett samma sak där man blir videofilmad när man springer i ett par Nike free som är motsvarande att vara barfota.

Gå in på: http://www.angelfire.com/electronic/evonaj/Allmannt/Loparsko.htm för att läsa mer om fotisättning.

Jag som är neutral och nästan har en tendens mot lite supinering i min fotisättning ska ju absolut inte ha några skor som har pronationsstöd. I ärlighetens namn har jag haft lite dålig koll på det innan jag gick till ortopeden nu i höst. Jag har faktiskt haft några par löparskor med pronationsstöd i flera år och trott att det passar mig bra. Lite pinsamt och inte så konstigt att man haft problem med fötter förr i tiden....Jag får helt enkelt skylla på den okunniga personal jag rådfrågat förut. Nuförtiden kommer jag bara gå till seriösa sporthandlare som vet vad dom gör.

Hur mycket ska ett par skor kosta då? Köp absolut inte för billiga skor. Det finns i stort sett inga skor under 500kr av någorlunda klass. Så om du ändå ska lägga lite pengar så dumsnåla inte. Efter att ha sprungit på löpbandet så kolla in vilka skor som bör passa ditt löpsteg. Sen väljer du helt enkelt de som känns skönast och ger dig en bra fotisättning (prova spring igen med löparskorna på). Det finns ju en uppsjö av märken så välj de som känns bäst för dig!

fredag 19 november 2010

Fredagspass x2

Fredagen började med lite stavlöpning i ottan. Under värmningen var jag sjukt seg i benen! Tänkte fan vända om efter bara 500m då jag redan hade syra i benen trots lugnt tempo. Men jag var envis och gav det en chans. 

Väl framme vid backen kändes den tyvärr kortare än vad jag upplevde sist jag var och utforskade. Enligt GPS så var sträckan jag sprang ca 140m men i ärlighetens namn var bara de sista ca 70m en riktig backe. Så det blev mer eller mindre ett sprintintervallpass upp och ner då varje stigning tog mellan 36-43s.

Som tur var kändes benen betydligt piggare efter värmningen och det jag blev trött i var faktiskt armarna. Jag tror jag fortfarande känner av onsdagens brutalset av tricepsdrag. Men det var ändå positivt för stakrörelsen behövde få sig en omgång. Korta intervaller är något man har i ryggmärgen efter alla år med friidrottsträning så jag blev aldrig riktigt trött flåsmässigt.

Jag var ute i totalt 45min och sträckan blev 6.51km. 

På eftermiddagen var det dags att åka mot gymmet. Satt och nickade till hela vägen på tuben så helst av allt hade jag velat åka hem och slappa.  


Men om det är något man lärt sig genom alla år av träning är att ofta vill hjärnan och kroppen olika saker. När jag väl började värma upp kändes kroppen ganska fräsch. Så man ska inte alltid följa vad hjärnan vill. Dessutom så svarar min kropp väldigt bra på mängdträning. Jag behöver köra skiten ur kroppen för att över huvudtaget utvecklas. Annars står jag bara och stampar.

Körde igenom hela benen, rygg, bröst, biceps, triceps, axlar och mage.
Mina triceps var rätt körda efter onsdagens gympass och morgonens stavlöpning så där tog jag helt slut. I övrigt kändes det helt ok.

Detta var mitt 6:e pass på 5 dagar så jag börjar känna mig rätt sliten. Imorgon väntar vilodag och sedan kör jag igen på söndag om kroppen känns fräsch.

Nu blir det rejäl fredagsmys med massa godsaker och sofflocket!!

Trevlig helg!

- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 18 november 2010

Lätt kvällspass

Sandra tog med mig på en lätt runda löpning blandat med promenad. Rundan gick bla förbi Bromma flygplats där det var ganska häftigt att se planen göra "takeoff" på nära håll. Kul att ytterligare utforska närområdet. Rundan blev på totalt 5,78km och vi hade ett medeltempo på 7:22 min/km.

Rundan i sin helhet:

Jag hårdtestar mina nya inhandlade kläder som ska
bli min kommande "tävlingsdräkt" i skidåkningen.
Återkommer med intryck inom kort.
Tänkte ta en vilodag i soffan idag men Sandra insisterade och med facit i hand återhämtar man sig nog bättre genom att gå ut och jogga lugnt/promenera. 

Imorgon väntar med all säkerhet dubbelpass igen med kondition på morgonen och styrka på eftermiddagen. Tyvärr verkar de flesta cykelvägar vara sandade så rullskidor är nog kört. Så det blir nog stavlöpning i ottan. Men nu är det soffan som gäller!

onsdag 17 november 2010

Dubbelpass idag!

Startade dagen med en morgonjogg där jag utforskade löparspåren runt Åkeshov och Kyrksjön i närheten. Det var faktiskt riktigt behagligt att vara ute tidigt precis innan det blev ljust och springa alldeles själv i frosten och dimman från sjön.


Kika på rundan: http://www.funbeat.se/tracks/index.aspx?RouteID=584957


Kikar man på rundan ser man att jag vimsade runt lite då jag inte riktigt visste hur slingorna gick. Därför blev det tyvärr en sträcka på asfalt. Annars var det faktiskt riktigt fina löparspår som dessutom är upplysta! Så här blir det nog att förlägga fler pass. Dock är inte spåren speciellt långa så man får köra fler varv om man vill få lite längd på rundan. Som bonus hittade jag en liten backe där jag ska prova att köra lite stavlöpning!


Rundan blev totalt 5.36km och jag höll ett tempo på 04:38 min/km.


Dagen fortsatte på eftermiddagen med vasaloppsstyrka med Mackan på Centralgym. Vi var grymt effektiva och körde Chins, Latsdrag, Triceps, Stakövning, Mage och Rygg på ca 45 min. Nu väntar lite öl och bastu som avslutning på dagen, hell yeah!

måndag 15 november 2010

Dagens löptur...

...genomfördes i mörker, snöblandat regn och blåst! 


Dock vet jag inte om förhållandena var det som var värst. Jag har ju slitit som ett djur med flytten och varken ätit eller sovit ordentligt på nästan två veckor. Det kändes på dagens löptur att kroppen inte var på topp då jag fick kämpa hela vägen. Dock så var faktiskt tempot ändå bra då jag försökte trumma på så gott det gick.

Sträcka:   7,72km
Tid:          33min 54s
Hastighet: 4:23 min/km eller 13,66 km/h

Vill ni se rundan klicka länken nedan:

Egentligen ville jag träna mer skidåkningsspecifikt med rullskidor eller stavlöpning. Men varken rullskidor i regn eller stavlöpning upp för en blöt och lerig backe är någon hit. För att även överkroppen skulle få lite träning körde jag lite styrketräning efteråt som bestod av totalt 60 chins (körde i en fast tvättställning utanför huset) och 150 armhävningar. 

Som jag skrivit tidigare är jag bättre styrketränad än uthållighetstränad men det är nog bara positivt då det krävs en hel del styrka för att genomföra Vasan. Kommer dunka massa uthållighetsträning sen när skidsäsongen är igång!

söndag 14 november 2010

Äntligen inflyttad!

Nu kan jag förhoppnings få en normal vardag igen där jag inte är tvungen att klämma in desperata pass på den enda tiden som är över.

Dock så återstår massa upplockning och jag är glad om vi får allt i ordning innan jul.

Jag hoppas på en normal träningsvecka som börjar i morgon med förhoppningsvis lite rullskidåkning ute på ekerö om tiden finns. Hoppas de inte börjar sanda alla vägar för tidigt för då är det kört...Annars får det bli ett lite kortare pass med löpning/stavlöpning. Fast det jag verkligen hoppas på är att det börjar snöa i Dalarna så man kan få åka upp och köra ett premiärpass innan jul!

fredag 12 november 2010

Nära 500...

...personer har besökt bloggen sedan den startades och i ärlighetens namn är jag ganska överraskad. Det verkar vara en liten trogen skara som läser den varje dag.

Jag började blogga i huvudsak för att det är skönt att skriva av sig mest för min egen skull. Men om det finns några läsare som tycker det är kul att följa min träning så gör det inte saken sämre.

Jag kommer fortsätta försöka uppdatera bloggen så ofta jag kan, orkar och har tid! 

Nu ZZZZ...

TGIF!!


Thank God It's Friday!!

Någon morgonmänniska lär jag aldrig bli...
Jag har alltid lite svårt att komma i säng i tid och kan vara uppe egentligen hur länge som helst. Men att gå upp tidigt kommer jag aldrig vänja mig vid. Kanske ska sluta tjata om min morgontrötthet...

I vilket fall! Upp gick jag kl 6 för att köra ett kombinerat konditions och styrkepass ute. Men för att inte riskera livet i denna halka tog jag beslutet att åka till gymet istället.



Efter att ha dragit sig för länge i sängen och sent kommit på att jag måste packa och komma iväg till gymet var jag givetvis sen till T-banan...Så jag fick kuta hela vägen och började givetvis svettas som en gnu bland alla morgonpendlare på t-banan. Tur att man hade sin svala Houdinitröja på sig(inte).

Väl framme körde jag först lite skidåkningsstyrka med fokus på rygg, triceps och mage/rygg. Klämde även in lite axlar, biceps och djupa knäböj/utfallssteg. Efter det blev det intervaller på löpbandet.

Jag ställde upp löpbandet på max= 20km/tim eller 3min/km och sprang 40s - vilade 20s. Jag mäktade med 10st innan det blev lite jobbigt.

Nu sitter jag på T-banan på väg till jobbet sen blir det sluttampen av renoveringen av lägenheten som jag slitit med varje jävla kväll nu i över en vecka! Men imorrn går flyttlasset! Gött mos!!

Trevlig helg!

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 10 november 2010

Morgonrundan från helvetet...




Fy f*n i h*lv*te vad det tog emot att gå upp tidigt i morse för att köra en morgonrunda.
Dock förstod man ju sedan länge att väglaget skulle se ut som på bilden ovan...men det gjorde ju inte att man blev desto piggare att gå ut...

Fast jag tycker alltid att man är sjukt osugen på att gå ut och springa oavsett tid på dygnet. Man hittar gärna på flera olika orsaker till varför man inte ska gå ut. Nu hade jag iof väldigt starka orsaker...
Men sen när man väl tar sig ut så känns det ganska gött och man blir väldigt nöjd med sig själv, iaf 9 gånger av 10.

Ut gick jag med ambitionen att springa 8km. Dock så var det som att springa i "slush puppy" där det var oplogat vilket gjorde att man halkade i stort sett på varje löpsteg. Sedan där det var plogat hade fukten frusit till blank is så där blev det rent ut sagt livsfarligt att springa.

Så den improviserade rundan blev på 5,45km och det är ett smärre under att jag lyckades hålla 4,47min/km tempo.

Dock så kände jag mig ganska pigg och hade gärna fortsatt om det inte varit så halt, farligt och tråkigt. Men likväl känner man sig ganska nöjd när man genomfört en runda som denna...

- Posted using BlogPress from my iPhone

tisdag 9 november 2010

Första ordentliga snön...


...har fallit!! Nu är det kanske inte det roligaste snöfallet och allt kommer givetvis smälta bort men det är tidigt för att vara Sthlm! Bådar det för en lika bra vinter i år? Jag håller iaf tummarna då jag tusen gånger hellre har det så än de vanligtvis slaskiga vintrarna i området.

Dock ska jag ut och köra ett pass i morgon bitti...Vi får se vad som går att genomföra och hur väglaget se ut. Egentligen borde jag sätta på mig skidorna för en premiärtur :)

Dock så har min gamla nördskada gett sig till känna igen efter allt arbete med händerna ovanför huvudet. Det börjar bränna i en muskel lite ovanför skulderbladet. Samma sak händer om jag stressar mycket. Angående varför jag kallar det nördskada är för att det uppkom på ett nätverk/LAN för ca 10 år sedan då jag satt och spelade Counter Strike en hela natt utan armstöd. Kallas det för CS-arm måntro? Denna skada kommer förmodligen hänga med mig hela livet...där fick man för att man är nörd...

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 8 november 2010

Lyfta skrot.




Klämde in ett gympass mellan jobb och renovering idag på World Class Nybroplan där jag tränat i 1,5 år nu. Dock så ska jag nog försöka byta gym nu efter flytten då det känns lite segt att åka ända in till stan för att träna. Dock har man blivit bortskämd då man tränat på World class i totalt över två år. Det är få gym som är inredda som en nattklubb och har ångbastu. Så vi får se vad man hamnar.

Var riktigt effektiv idag...
Djupa knäböj, utfallssteg, vadpress, bencurl, chins, dips, bänkpress, axelpress, bicepscurl, rodd, flies, bakvända flies, mage och rygg på under 1,5 timme.

Men jag kör alltid två övningar "samtidigt". Alltså kör en övning och medan jag vilar gör jag en annan. Så kul är det inte att lyfta skrot att man vill vara där i tre timmar.

Styrkan känns riktigt bra så jag borde ut och nöta mer kondition egentligen.

In i byggdimman nu!

- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 7 november 2010

Stavlöpning på morgonkvisten...

Gick upp kl 08.00 idag för att hinna träna innan jag var tvungen att åka till nya lägenheten för att fortsätta renovera.

Det blev stavlöpning eftersom det inte är något vidare väglag för rullskidor med alla löv och frost. Testade en backe som jag tänkt prova länge. Den ligger lite gömd längs löpspåret i Bergshamra och vätter riktigt fint mot Edsviken. Backen är ca 120m lång och faktiskt riktigt brant ca 35 grader uppskattar jag. 

Som jag nämnt tidigare angående morgonträning känner man sig lite väl seriös när man är ute tidigt på morgonen och tränar med endast änderna i Edsviken till sällskap...

Jag var ute lite över 50min totalt och sprang 14 intervaller. Varje intervall på 120m tog ca 1min att genomföra. Eftersom det var så brant och mycket rötter fick man ta det väldigt försiktigt på vägen ner för att inte ramla. Då hann man gå ner ordentligt i puls. Så detta pass skiljer sig lite från när jag springer upppför sopberget i Solna. Där är det fin väg så då kan man jogga ner efter varje intervall, på så vis håller sig pulsen ganska högt hela tiden. Egentligen är det kanske bättre vasaloppsträning när pulsen håller sig lite mer konstant hög. Så jag får väl se detta som ett litet sprintpass.

Det var ett riktigt skönt pass, synd att jag inte kunde köra längre. Jag får försöka passa på att hinna köra denna backe en gång till i veckan innan jag flyttar.

Nu blir det att sitta i Soffan resten av kvällen. Det har jag inte kunnat syssla med sen i onsdags så det är på tiden!

lördag 6 november 2010

Har det varit lördag?

Har härjat i byggdimman idag precis hela dagen.


Men jag lyckades faktiskt klämma in lite styrka med egna kroppen på kvällskvisten. Har inte tränat sedan i tisdags pga sjukdom och flytt så det var skönt att få köra igenom kroppen lite. Imorgon väntar kondition med ett snabbt pass på morgonen. Vet inte om jag ska köra stavlöpning eller rullskidor, det återstår att se!


Gonatt!

fredag 5 november 2010

Fredagsmys?

Knappast...istället har man stått och arbetat med händerna ovanför huvudet och andats in byggdamm hela dagen.
Men jag hade nog inte genomfört någon träning idag iallafall då jag inte är riktigt 100%. Ännu en renoveringsdag väntar imorrn så kanske blir det träning på söndag om det hinns med!


Trevlig helg!

torsdag 4 november 2010

Iphone som gps?

Nu när Pulsklockor och telefoner med GPS slagit igenom på bred front undrar man om en iphone är likvärdig med en gps-klocka vad gäller att mäta avstånd?

Det finns många apps på Iphonen som mäter distansen av din träning med hjälp av gps och jag har provat flertalet av dom (Runkeeper, Nike+, Runmeter m.m.). Kontentan är att de flesta är likvärdiga vad gäller mätdistansen.

Det intressanta är att jämföra iphonens gps i jämförelse med en i detta fall en Garmin forerunner 450 cx.
Jag och min kompis Johan har sprungit några vändor ihop och han har haft sin forerunner och jag min iphone.

Resultatet?

Johans forerunner var ganska exakt i sin mätning och det diffade ca 100meter på en runda på ca 1 mil. Iphonen däremot diffade på 3-400m. Tex på milspåret i Ursvik som ska vara kontrollmätt till 9,73 km mätte Johans forerunner ut 9,63 km. Min iphone mätte ut sträckan till 9,3km med Runkeeper och 9,4km med Nike+. Det kan låta som en petitess men när det börjar bli så mycket som 3-400m fel då sjunker km-tempot ganska mycket.

Dock så är iphonen relativt bra när det är öppen terräng men så fort det blir skog loggar den alldeles för kort.

Ett exempel är Löprundan i Bergshamra som är 2km långt. Jag sprang tre varv på den och som ni ser nedan loggar iphonen alla tre varv väldigt olika.
Det största problemet tror jag är att iphonen inte loggar tillräckligt ofta utan loggpunkterna kommer för sällan så då mäter iphonen hela tiden lite för kort. På en lång runda blir det till slut flera hundra meter.

Så...resultatet enligt mig är att iphonen duger hyfsat vid öppen terräng men så fort det blir lite skog blir felmarginalen för stor. Vill man ha mer exakt mätning bör man skaffa en Gps-klocka.

onsdag 3 november 2010

Då kom halsont...

...som ett brev på posten lagom till långhelgen på höstlovet. Det var fanimej exakt likadant förra året. Antar att man slappnar av lite extra då man vet att man inte kommer jobba lika mycket. Det är tur att man blir sjuk varje semester...
I ärlighetens namn är det inte speciellt farligt utan jag har lite ont i halsen och känner mig helt ok i övrigt. Men för att inte göra något värre så skippade jag dagens gympass efter samråd med Mackan.

Nu får vi se om det blir så mycket träning de kommande dagarna då flytt och renovering står på schemat ända tills på söndag typ...Jag får väl se det som alternativ träning :) 

tisdag 2 november 2010

Stakintervaller i ottan...

Jag vet inte riktigt om jag gillar mig själv när jag är uppe kl 07 på morgonen och kör stakintervaller på rullskidor...
I hjärtat känns det lite väl nördigt och seriöst och egentligen borde man inte berätta för någon vad man sysslar med på morgonen :)
I full mundering på väg ut...
I vilket fall har jag inte kört rullskidor på typ två veckor så det var verkligen dags. Enda tiden jag kunde göra det var tidigt i ottan och jag hade max ca en halvtimme på mig. Men det var väl så där med förutsättningarna. Frost och lövhalka gjorde att det var ganska halt...Sedan alla kladdiga löv i kombination med att det var blött gör att det fastnar i hjulen och sprutar upp skit på kläderna. Jag måste haft ett halvt kilo lövgojs i skidorna efteråt så det blev en grundlig rengöring efter passet.

När man har en halvtimme på sig är det intervaller som gäller. Eftersom Vasan består mest av stakning så körde jag enbart det på passet.

Jag skidade i en måttlig uppförsbacke och det tog ungefär 1,20min att staka sig uppför och 1,40min att åka tillbaks ner. Så den proceduren upprepades 10 gånger. Passet pågick i 31 min och sträckan som avverkades blev ca 6,5 km. 

Efter två intervaller kände jag mig redan trött i triceps men sedan släppte det och jag hade kunnat köra många fler om jag haft tid. Förra vintern så blev jag helt slut i armarna av just stakningen så det känns riktigt stabilt inför vintern att den biten verkligen gått framåt.

Lite smolk i bägaren är att jag under dagen började känna av ett litet uns av halsont. Det kommer alltid när man slappnar av och är ledig lite extra från jobbet. Vi får hoppas att det är bortblåst inför morgondagens styrkepass med Mackan.

måndag 1 november 2010

Diagram över min hastighet...

Det är ganska kul att se diagrammet över min löphastighet på dagens intervaller. Om ni kikar på diagrammet nedan så ser ni att på de flesta av intervallerna startar jag i ett högt tempo för att sedan konstant tappa hastighet.
Jag är och kommer aldrig bli någon vidare långlöpare. Jag fattar överhuvudtaget inte hur folk kan springa milen på 30 min. Inte så konstigt att man kanske valde en gren där man springer max 45m :)

Höstintervaller...

...idag efter en (som vanligt) dålig uppladdning. Skulle hem direkt efter jobbet och köra passet men det var sådana sjuka köer att resan tog en timme längre än vanligt. Så jag gick ut lite småhungrig och började springa mina intervaller fram och tillbaks över bron mellan Bergshamra och Danderyd.

Intervallerna är 500m långa och jag vilar ca 1-1,5min mellan varje intervall. Jag hade hoppats på att orka 8st men efter 6 st var det så fruktansvärt tråkigt och jobbigt att jag gav upp. Hade det gällt livet hade jag nog kunnat köra två till men nu gjorde det lyckligtvis inte det :)

Totalt 3km, tempo 3min 23s /km
Varje intervall på 500m tog ca 1min 40s att springa.

Nu var det lite för längesedan jag körde rullskidor men dels så börjar det bli så mycket skit(löv och sånt) på vägarna och dels blir det mörkt så fort och rullskidor i mörkret är ingen hit enligt mig. Så egentligen funkar bara helgerna till att köra rullskidor på men nu var senaste helgen helt uppbokad och de kommande två helgerna kommer jag flytta. Men jag hoppas kunna klämma in ett kort rullskidpass imorgon bitti.