lördag 20 november 2010

Skämma bort dina fötter?

Hur mycket ska man egentligen lägga på ett par löparskor när de ändå har en livslängd på ca ett år vid flitig användning?

Jag tycker garanterat man ska vara väldigt noga vid inköp av ett par löparskor om du tänker använda dom mycket. Man ska alltid gå till en affär där man kan videofilma sitt löpsteg. Sen bör man göra som hos min senaste ortoped som lät mig springa barfota på löpbandet och videofilmade. När man springer barfota får man helt och hållet fram sin naturliga fotisättning. Löplabbet gör i stort sett samma sak där man blir videofilmad när man springer i ett par Nike free som är motsvarande att vara barfota.

Gå in på: http://www.angelfire.com/electronic/evonaj/Allmannt/Loparsko.htm för att läsa mer om fotisättning.

Jag som är neutral och nästan har en tendens mot lite supinering i min fotisättning ska ju absolut inte ha några skor som har pronationsstöd. I ärlighetens namn har jag haft lite dålig koll på det innan jag gick till ortopeden nu i höst. Jag har faktiskt haft några par löparskor med pronationsstöd i flera år och trott att det passar mig bra. Lite pinsamt och inte så konstigt att man haft problem med fötter förr i tiden....Jag får helt enkelt skylla på den okunniga personal jag rådfrågat förut. Nuförtiden kommer jag bara gå till seriösa sporthandlare som vet vad dom gör.

Hur mycket ska ett par skor kosta då? Köp absolut inte för billiga skor. Det finns i stort sett inga skor under 500kr av någorlunda klass. Så om du ändå ska lägga lite pengar så dumsnåla inte. Efter att ha sprungit på löpbandet så kolla in vilka skor som bör passa ditt löpsteg. Sen väljer du helt enkelt de som känns skönast och ger dig en bra fotisättning (prova spring igen med löparskorna på). Det finns ju en uppsjö av märken så välj de som känns bäst för dig!

1 kommentar:

  1. Helt rätt, Håkan! Fast tycker det är dags för dig att börja leva som du lär och komma in i butik och prova ut ett par skor när det blir dags att skaffa nya! Sen kan jag avslöja att även ortopeden på Löplabbet låter helt sko- och strumplösa fötter springa på löpbandet. Vill man skämma bort fossingarna ännu mer kan man göra det med hjälp av våra fotvårdsspecialister...

    SvaraRadera