onsdag 29 februari 2012

F*N F*N F*N! POLLEN!

Igår tog jag mig en morgonjogg och kroppen kändes riktigt riktigt pigg! Något som jag däremot kände på en gång var att lungorna inte kändes normala... Jag fick liksom ont och en tryckande känsla i lungorna och blev riktigt trött efter rundan... Tänkte inte så mycket mer på det utan det var väl för att jag i stort sett inte sprungit på hela vintern.

Idag på mitt lugna Skiergpass kändes lungorna än värre! Så fort det blev lite jobbigare kändes det som att lugnorna skulle sprängas... Då gick det upp ett ljus för mig... POLLEN! Fakking pollen!

Fick ju förra våren konstaterat att jag har pollenrelaterade andningsbevär eller pollenastma. Fick därför bricanyl (som dock inte känns som det hjälper) utskrivet att använda. Det är alltid värst precis i början av våren när pollenblomningen kommer igång. Det som händer vid ansträngning är att det känns som lungorna ska sprängas. Det går liksom inte att pressa sig... Fasen, våren är ju i full gång här i Sthlm! När jag också googlade på det så fick jag det svart på vitt... Pollenblomningen är redan igång :( Fan, jag hatar våren!
Det är redan full vår här...
Det värsta är att det också varit riktigt varmt uppe längs Vasaloppsspåret nu i veckan men jag hoppas för allt i världen att pollenblomningen inte är igång däruppe än. Då är jag körd, det går liksom inte :(

Men ringde precis en pollenforskare på Naturhistoriska och hon gav mig rätt lugnande besked. Blommningen är igång härnere men borde vara senare längs med Vasaloppsspåret. Dessutom är vegetationen längs spåret inte sån som normalt blommar ännu. Än bättre kommer helgen vara kall och då brukar växterna normalt "stänga" av pollenblommningen.  Känner mig lite lugnare men får nog ändå ta med mig astma och allergimediciner och ta innan start i förebyggande syfte... PUST!

Vilken MAN!

Den där Anders Olsson!

Här sitter man och nojar sig över det ena och det andra i Vasaloppet så finns det människor som han som får en att sätta lite perspektiv på saker och ting :)

Anders Olsson åker Sitski mellan Sälen och Mora


måndag 27 februari 2012

T-minus 6 days + Näringsschema för Vasaloppet!

Tycker vintern har gått så otroligt fort. Allt kändes så avlägset när december regnade bort. Nu är det plötsligt mindre än en vecka kvar till årets stora mål...

Förhållandena har varit fantastiska på båda dagarnas öppna spår med hårda och snabba spår och jag tror otroligt många satt fina personbästan. Tiderna har generellt sett varit löjligt mycket snabbare än förra årets. Vi får hålla tummarna att vi även får liknande förhållanden på söndag!

Varit lite låg efter helgens långpass. Allt har varit så jäkla intensivt på senaste tiden... Jobbet med all skridskoåking utomhus, träningen, resorna m.m. Nu när jag väl har sportlov och chansen att varva ner har man hamnat i någon slags koma :( Men tror det vänder rätt snart när man får aktivera kroppen igen. Har faktiskt lite känning i min högra axel sedan lördags också (tror det uppkom när jag höll på att vurpa).

Så hur lägger jag upp veckan?

Mån: Vila
Tis: Morgonjogg följt av lätt styrketräning på kvällen.
Ons: Skierg
Tor: Vila, resa upp till Dalarna och glidvallning av skidorna
Fre: Ett lätt skidpass
Lör: Vila
Sön: DO IT!

Har också funderat mycket på hur jag ska lägga upp allt kring loppetmed näring, vätska osv. Förra året tryckte jag ju en hel vetebulle vid varje stopp... Det kommer jag knappast ha tid med om jag vill hänga på de snabbare åkarna i led 2... Även drickat är ett litet problem. Många klubbar har ju egen vätskelangning för sina åkare men det har givetvis inte min klubb. Man kan köpa egen vätskelangning via http://www.vasasvahn.se men det är hutlöst dyrt! 800 pix för några flaskor sportdryck är helt sjukt och av ren princip vägrar jag betala så mycket :)

Gällande näringsintag under loppet så har jag insett att bullar tar alldeles för lång tid att tugga i sig. Därför kommer jag köra på sk Gels hela vägen. För att vara lite smart gäller det att välja rätt sort... Det finns även sk Liquids som är mer lättflytande och går snabbare att få i sig, problemet är att de inte alls innehåller lika mycket energi som Gels.

Till vänster Enervits "Liquid" som är lättflytande. Till höger Maxims gel som är mer trögflytande.

Båda dessa förpackningar är nästan exakt lika stora. Skillnaden i energiinnehåll är däremot väldigt stor!
Enervits lättflytande liquid innehåller ca 112 kcal/förpackning. Maxims trögflytande gel innehåller ca 300 kcal/förpackning. Med andra ord kan man i stort sett ha med sig en Gel istället för tre liquids. Fördelen med liquiden är att den är betydligt lättare att få i sig eftersom den är i helt flytande form medan gel:en är svårare och även äckligare :) Men jag som är utan langning kommer definitivt köra Gels pga energiinnehållet.

Kommer ha med mig en egen flaska med 700ml sportdryck och 3 gels som jag kommer dela upp i 6 portioner. Ska också dricka ca 2-3 muggar sportdryck vid varje station. Så mitt näringsintag kommer att se ut som följande:
Muggarna = Sportdryck vid stationerna            Flaskan: Egen sportdryck mellan stationerna           Gel: Precis innan stationerna i farten
Kommer dricka första gången vid Smågan och sedan kontinuerligt en gång mellan varje station med min egna flaska. Eftersom den innehåller 7dl kommer jag alltså kunna dricka 1dl vid varje tillfälle. Gel:en rekommenderar dom att man tar tillsammans med lite vätska. För att minimera tidsförlusten tänkte jag försöka få i mig den i farten innan varje station och väl där få i mig vätskan.

Så vad säger ni? Ser inte min plan vattentät ut?

lördag 25 februari 2012

Sista långpasset innan Vasaloppet...

...avverkades idag i otroligt fina Gyllbergen tillsammans med träningspolaren Jimmy! Det var lite luriga förhållanden idag, stundtals isigt, stundtals mjukt och stundtals stora iskristaller vilket gjorde att mitt sketna universalklister bara höll första milen. Sedan blev det i stort sett bara stakning. Det var även riktigt blåsigt och vissa sträckor stod man nästan still trots att man stakade för glatta livet :) Annars är vårskidåkning i Solen en upplevelse utöver det vanliga!

Passdata:
Sträcka: 40,51 km            Tid: 2:36:10
Hastighet: 15,56 km/h
Tempo: 03:51 min/km
Maxpuls: 172 slag/min
Snittpuls: 140 slag/min
Kaloriförbrukning: 1641 kcal

Riktigt kul att både Jimmy och Jonas som jag tränat med i vinter lyckats seeda upp sig till led 4. Båda har haft ganska struliga skidsäsonger så det är riktigt imponerande. Tror att både Jonas och Jimmy kan överraska nästa söndag! Nästa år får man nog passa sig...

Lite bilder från dagen:



















Sämre kan man ha det en lördag... Kroppen känns fortfarande lite seg och speciellt första milen kändes inte alls bra. Men sedan kände jag mig piggare så det här blir nog bra när jag släpper lite på träningen i veckan. Dock märkte jag vikten av att hela tiden fylla på med energi. Slarvade lite med både drickat och energin idag så gick mig lite tom mot slutet. Det misstaget får man INTE göra på Vasaloppet.

fredag 24 februari 2012

Sportlov! Dalarna here we come...

Eftersom snön töat bort är jag på väg mot Dalarna just nu. Var inte alls sugen eftersom jag varit där i stort sett varje helg i vinter. Men det blir en liten kompromiss eftersom jag åker tillbaks till Sthlm redan imorrn eftermiddag.

Fick erbjudande att åka upp med träningskompisen Jimmy idag. Men både han och dotter är förkylda så dela bil och riskera att bli smittad avböjde jag... Istället sitter jag just nu på Masexpressen istället. Att sitta i en nästintill full buss med dålig ventilation är med eftertanke antagligen ännu mer smittsamt :(

Det blir ett sista lugnt långpass imorrn tillsammans med Jimmy i fina Gyllbergen. Börjar snart känna mig lite sådära pirrig eftersom loppet är så nära!

onsdag 22 februari 2012

Snön rinner bort + fetvecka...

Fasen alltså, snön smälter bort i snabb takt här nere i Sthlm och skidsäsongen är nog nu definitivt över för alla Sthlmsbor :( Jag som äntligen hade planerat en helg härhemma istället för att åka bort och åka skidor. Men nu kommer det ju inte gå att åka skidor här så kommer ta mig en funderare på hur jag ska göra i helgen. Känns lite surt att "falla på målsnöret" och inte få något snöpass sista helgen innan Vasaloppet.

Istället för skidåkning idag som det blivit de senaste onsdagarna så fick man lägga svansen mellan benen och gå och köra Skierg här i Åkeshov.


Eftersom en Skierg var upptagen bestämde jag och Jonas oss för att "dela" på en maskin och köra 500m-intervaller. Så helt utan uppvärmning blev det först 5x500m med 2min vila med tiderna: 1:51-1:49-1:48-1:48-1:48. Sedan blev den andra Skiergen ledig så då smackade jag direkt på med 6x1000m med 1min vila. Tror att mina 500:ingar utan uppvärmning gjorde att jag drog på mig lite mjölksyra för 1000:ingarna kändes för jävla tunga. Men lyckades ändå snitta ca 3:55-56 per intervall.


Sedan har det ju denna vecka varit fettisdagen. Ni som känner mig vet att jag är en riktig hejare på att äta godsaker... Just semlor är jag extremt svag för och har redan käkat 4st denna vecka :) Dock är mitt rekord i att äta semlor på raken 4st! Men jag måste motvilligt erkänna att den 4:e semlan inte var supergod men fullt ätbar :D
Den här bilden är från 2009, dock inte tillfället då jag åt 4 semlor på raken :D

10 dagar kvar nu!!! Helt sjukt! Är man någonsin fullt förberedd för att åka 9 mil?

måndag 20 februari 2012

Skidteknik! (ffa dubbelstakning)

Återigen haft en riktigt bra skidhelg i Dalarna. Jag är fortfarande nedtränad så passen har gått rätt tungt men ändå varit givande. Ska snart börja släppa lite på träningen så man får en fin formtopp inför Vasaloppet.

Helgen har bestått av ett rent stakpass på lördagen då jag enbart dubbelstakade 16km längs Bergebo Skimarathons ganska tuffa bana. Perfekt uthållighetsstyrketräning!

Igår söndag så fick jag två privatlektioner på Lugnet i Falun av Andreas Lundblad som är kopplad till Sportsupportcenter. En riktigt duktig skidåkare som placerat sig som nr 231 på Vasaloppet som bäst. Men han har haft det tufft denna säsongen och bestämt sig för att ta ett mellanår. Eftersom jag kommit en ganska lång bit på vägen och står i led 2 fokuserade vi mest på skidtekniken. Förutom att filma körde vi också två varv på den jobbiga 7km slingan och det blev totalt ca milen per varv eftersom vi åkte från Lugnets stadion. Andreas var inte i form pga att han helt enkelt inte hade tränat så mycket så när jag drog på hade han faktiskt svårt att följa... Trots att han är otränad känns det ändå lite bra att åka ifrån en så pass duktig kille och som man verkligen tagit stora kliv. Tyvärr var föret isigt och jag hade problem med fästet nere på stadion där vi filmade så diagonalen och stakningen med frånskjut ser lite halvmysko ut.

Det vi faktiskt jobbade mest med var dubbelstakningen dels eftersom jag känner att jag inte riktigt träffar rätt och dels för att man just dubbelstakar mest under Vasaloppet. Jag har lite problem med att få fram höften och får därför lätt lite bakvikt. I dubbelstakning ska man ju försöka sträva efter att våga luta sig framåt och använda kroppstyngden så mycket man kan. jag fick faktiskt till det hyfsat i slutet av passet!

Dubbelstakning i sk "Vasatempo". Fick till "träffen" hyfsat!

                                              
Det jag behöver förbättra syns ganska tydligt på bilderna ovanför. Om man jämför mig med Andreas nedanför så ser man att han får fram höften liiite bättre precis när man ska sätta i stavarna. Det gör att han utnyttjar kroppstyngen bättre i stakningen. Det är inga jätteskillnader men den lilla detaljen gör ganska mycket under 9 mil!

Stakning med frånskjut med lite dåligt fäste så det ser lite konstigt ut.


Diagonal med halvtaskigt fäste så även här ser det lite konstigt ut.

Det är bra att det finns mycket att jobba på i varje växel (framförallt diagonalen och dubbelstakningen). Det mesta handlar givetvis om att få fram höften vilket jag också hade problem med hela min friidrottskarriär eftersom jag är lite naturligt "sittande". Man har ju inte direkt Daniel Rickardsson-teknik! Men jag tycker bara att det är kul och bra att det finns massvis av saker att förbättra. Vore ju sådär kul att vara nästintill tekniskt fulländad och bara kunna jobba på det fysiska. Nu har jag fått bra tips att jobba på de två sista veckorna innan Vasaloppet. Helt sjukt att det är så nära nu...!!

söndag 19 februari 2012

Tillbaks efter en grym skidhelg i Dalarna!

Har bland annat kört ett tufft stakpass och haft två privatlektioner nu på söndagen där vi också filmade en hel del. Ett längre inlägg inkl filmerna kommer imorrn!

torsdag 16 februari 2012

Nertränad...

Känner mig nedtränad och allmänt tung i kroppen just nu. Efter min sjukdom förra veckan blåste jag igång med träningen ordentligt förra torsdagen. Har på en vecka kört över 9 mils skidåkning, 2 tunga styrkepass och ett löppass. Så känner mig riktigt göttigt nedtränad nu helt enligt planen så här drygt två veckor innan Vasaloppet.

Ett tecken på nedträningen är på skidpasset igår fick jag knappt upp någon puls då jag snittade 143 i puls men kände mig riktigt slut i musklerna och kunde liksom inte trycka på så mycket mer. Har för övrigt redan kört lika många skidmil (hittills) som förra vintern dvs 50 mil innan Vasaloppet. Dock hade jag en vecka mindre på mig förra året eftersom jag då åkte Öppet Spår. Det är rätt bra gjort trots denna skitvinter!

Jobbet just nu är skitkul men krävande. Åker skridskor utomhus hela dagarna vilket är roligt men också riktigt slitande och speciellt energikrävande. Att stå ute i minusgrader hela dagarna gör att jag alltid går ner i vikt på vintern trots att jag äter som en häst. Man förbrukar bra mycket mer energi utomhus i kylan.
An ordinary day at work. Idag -14 på morgonen...
I helgen väntar givetvis skidåkning i Dalarna igen! Den här gången väntar några privatlektioner som jag fick i 30-årspresent av min snälla famlij! Perfekt att slipa på tekniken två veckor innan Vasaloppet. Den här gången är det Andreas Lundblad som kommer hålla i skidlektionerna som också innehåller filmning. Blir kul att se vilka framsteg man gjort!

söndag 12 februari 2012

Vilken resa på två år!

Vill bara börja med att berätta att jag har min typ 157:e träningshelg uppe i Dalarna just nu. Skönt att komma bort och bara kunna fokusera på träningen. Tyvärr är Sthlm en rätt sunkig stad för skidåkning... Enligt mitt tycke är bästa spåret i fjollträsk tveklöst Bisslinge. Problemet är att spåret går på en golfbana och är väldigt lättåkt. Ibland vill man kunna köra annat än bara stakåkning och då är det skönt att träna häruppe. Kul att köra ett pass med kollegan Jonas som var på besök i Falun i helgen. Han fick smaka på den helgröna 7km-slingan på Lugnet. Jäklarns backigt och det fanns få partier för återhämtning. Jag har nästan gjort alla mina skidmil norröver denna vinter på kuperade spår medan Jonas första gången fick smaka rejält på ordentliga dalaspår ;)

Ja, nu till min resa... Allt har gått så sjukt fort! Jag står i led 2!!

Allt började med att pappa gick bort i slutet av 2009. Jag var hemma extra länge med familjen den julen och fick då för mig i att köpa ett par längdskidor. Jag hade inte åkt sedan barnsben och men jösses vad roligt det var! Har i stort sett alltid ogillat konditionsidrotter dels pga av att det är riktigt tråkigt och dels för att jag är talanglös. Men äntligen hittade jag en konditionsidrott som faktiskt var rolig! Pappa hade kört 4 Vasalopp (varav ett öppet spår) i sitt liv och en liten idé växte fram att kanske någon gång själv köra Vasaloppet som en liten hyllning till pappa. Givetvis ville jag försöka slå hans bästa tid 7:28 som han gjorde som 63-åring. Att försöka slå hans bästa placering 506:a (1961) kändes däremot störtomöjlig. Men tiden skulle jag bara slå!
Pappa anno -72
Hur roligt det än var så formligen skrek kroppen rakt ut efter en stunds åkning. Jag hade ju i alla år tränat för springa 35m och hoppa ett hopp ut i en sandgrop.
Friidrottskarriären tog mig till en plats i Diamond League-introt. Kanske inte vad jag hade hoppats på men ändå något :)
Det här med överkroppsstyrka hade jag inte sysslat med nämnvärt mycket heller. Kom ihåg att jag testade att göra dips för första gången typ 2007 och klarade väl 3-4 st innan det tog slut. Har verkligen nada gratis vad gäller muskler i överkroppen! Armarna och framförallt lungorna protesterade vilt över mitt nya intresse. Körde några pass i Ursvik den vintern och försökte alla gånger komma under 20min på 5km slingan. Var inte ens nära utan hamnade på 21,5 någonting. Att köra 9 mil kändes väldigt orealistiskt vintern 2010...

Men skam den som ger sig och därför köpte jag ett par rullskidor samma vår och körde ca 20 mil totalt sommaren/hösten 2010 och kände mig genast starkare i stakningen. Försökte även under året lägga mer fokus på överkroppsstyrka och även om det gick trögt så gick det sakta men säkert framåt. Fick mycket hjälp av kompisen och PT:n Marcus Hagström med styrketräningen vilket jag är mycket tacksam för!

När vintern 2011 kom lyckades jag skrapa ihop 50 mils skidåkning innan Öppna Spåret. Träningen var i stort sett helt ogenomtänkt och hade egentligen bara ett pass som var över 4 mil. Kroppen hade väldigt svårt att anpassa sig till längre pass eftersom jag fick soppatorsk väldigt lätt.

Bestämde mig ändå under Öppet Spår att hellre satsa än fega. Därför öppnade jag ganska hårt så fick det hålla så länge det gick. Trots kramp redan efter 4 mil, USELT glid andra halvan av loppet och långa stopp på varje kontroll (bemödade mig att trycka en hel vetebulle varje station) för att undvika soppatorsk kom jag ändå i mål på 6:08! Alltså gick var 5:e km under hela ÖS snabbare än den enda jag försökte mig på i Ursvik vintern innan!

Givetvis fick jag blodad tand av detta och anmälde mig till Vasaloppet 2012. Tiden på ÖS räckte endast till led 5 men jag hade lite högre ambitioner än så. Tänkte att led 3 kändes realistiskt och försökte nu träna lite mer målmedvetet. Tyvärr hade jag under sommaren svårt att hålla i rullskidåkningen eftersom det helt enkelt inte är så roligt. Men som tur är körde jag iaf en gång i veckan hela hösten och det är jag glad för. Styrketräningen var nu helt inriktad mot längdskidåkningen och jag försökte köra mer konditionspass än förut. Kände väl på en gång när jag gjorde mitt första snöpass i mitten av december att allt slit gett resultat.

Efter att "endast" ha gjort 36 mil totalt innan mitt andra seedningslopp i Bergebo står jag helt plötsligt i led 2 på Vasaloppet! Kommer alltså starta med åkare som förra året gjorde mellan 4:46-5:13 på Vasaloppet/Öppet spår! Det är alltid kul att vara nybörjare i något eftersom utvecklingspotentialen alltid är stor men jag hade kanske inte räknat med att det skulle gå så här fort...
Kommer sjukt nog starta så här långt fram!!!
Otroligt roligt att få starta så långt fram men samtidigt är jag lite orolig om jag verkligen är "up for the challenge". Är så pass ny i sporten och har ju aldrig kört "riktiga" Vasaloppet förr och vet inte riktigt om jag har rutinen för att klara att hålla mitt leds tempo. Har hört rykten om att det går riktigt fort från led 2 och det är lätt att spränga sig redan i första backen. Jag måste försöka hålla mig kall och inte hetsas med i något som jag inte kan hantera. Samtidigt vill man heller inte ha hela led 3 i röven heller...

Det vore helt sinnessjukt att säga att man gjort 4h någonting på Vasaloppet! Givetvis kommer jag även denna gång satsa eftersom fega inte är min grej. Men det beror ju också på föret... Har inte haft något flyt i mina två seedningslopp gällande föret men förhoppningsvis blir det iaf "normalföre" på Vasan.

Under tidens gång har ju bloggläsarna Mandus och Andreas hetsat och sporrat mig denna säsong. De gjorde tidigt fina resultat och står nu också i led 2! Trots att jag fått ganska ordentligt med stryk i två tävlingar av Andreas står jag ändå i samma led som båda dessa starka åkare och det kommer bli en riktigt rolig prestigekamp på Vasan! Trots allt känns jag på förhand som det klart svagaste kortet av oss tre men jag tror det passar mig att slå ur underläge :) Förhoppningsvis kan man iaf på Vasan hitta en bra rygg något som jag inte lyckades göra på något av seedningsloppen.

Nu är det dags för ett långpass i sol och -4!

lördag 11 februari 2012

Mina tankar om stålsickling...

Längdskidåkning är ju förjäkla roligt men att glidvalla är oerhört tråkigt och tidsödande enligt mig (För att inte tala om dyrt vid tävlingar). Innan jag började åka längd ordentligt förra vintern läste jag på en hel del angående vallning. Givetvis hittade man ganska snabbt förespråkare för enbart stålsickling. Ni som vill gotta ner er i ämnet är det bara att besöka: http://www.skidforum.se/viewtopic.php?id=538

Stålsicklingen lät liksom för bra för att vara sant så jag skippade det förra säsongen. Men efter timmar och åter timmar med vallningen så blev jag för nyfiken för att låta bli att testa det där med stålsickling. Så jag köpte mig en Kuzmin universal i höstas och började stålsickla mina fulskidor.

Grundtanken var att enbart stålsickla mina fulskidor (trots allt ett par Atomic Vasa Race) så att man alltid skulle ha hyfsat glid på träning och på så sätt spara tid eftersom man inte behövde valla dom. Givetvis ville jag också prova hur bra de glider jämförelsevis.

För att vara ärlig så trots min skepsis hade jag ändå lite förhoppningar pga att så många lovordat stålsicklingen. Belaget blev också otroligt fint efter stålsicklingen. Jag körde den spartanska varianten med enbart handborstning efteråt. Vissa kör ju rotoborstar vilket säkerligen är lite bättre. En faktor som kanske kan påverka lite är att jag inte rillat belaget utan endast sicklat och borstat.
Belaget blev otroligt fint efteråt!
Nu har jag testat stålsicklat ganska många mil. Det har varit allt från kortare pass till långpass och tom en tävling! Har nog testat de flesta fören också: isiga spår, nysnö, konstsnö, normalsnö, blötsnö, ospårat... you name it. Kört med både burkvalla, klister och ovallat. På tävlingen som var 10km körde jag ovallat och hade då även rillat skidorna.

Glidet är enligt mig helt okej men jag kunde inte låta bli att bli lite besviken eftersom så många på skidforum  höjt stålsicklingen till skyarna.. Visst, mina test har inte direkt varit vetenskapliga men jag har egentligen inte en enda gång känt att jag haft superskidor. Glidet har varit helt okej men inte mer.

Men samtidigt kan man vända på det. Är man motionär och inte tävlar tycker jag stålsicklingen är klockren! Enkelt, snabbt och billigt. Du får alltid okej glid som räcker riktigt länge och det är enkelt att fräscha upp belaget genom att bara borsta glidzonerna. Hade jag bara varit motionär hade jag garanterat aldrig mer glidvallat utan endast kört stålsicklat eftersom det är så enkelt och ger förhållandevis bra glid.

Egentligen skull jag vilja testa att sickla fler skidor än mina fulskidor men har väl inte riktigt vågat än... Så det finns helt klart mer att utforska.

Tips från coachen:

Är du bara motionär är stålsickling klockrent. Men tävlar du och vill ha det bästa glidet ska du nog fundera på att fortsätta valla.

Det här är bara mina egna åsikter och tankar och har du andra åsikter får du mer än gärna skriva dom!

torsdag 9 februari 2012

Back on track!

Körde mitt första pass idag efter Bergebo och den efterföljande sjukdomen. Blev 2 mils stakning  här i närheten på Bromma Golfs manuella och ganska sunkiga spår. Men skönt att vara igång igen och kroppen kändes faktiskt ganska bra!

Bestämt mig för att strunta i Orsa Grönklitt Skimarathon som går på Lördag och inget annat! Tack Therese för upplysningen :) Vilken koll man har ;) Känner mig inte riktigt fit för en tävling redan på lördagen så kommer fokusera på träning istället!

onsdag 8 februari 2012

Bild från Bergebo Skimarathon.

Lyckades fastna på en bild från Bergebo Skimarathon. Tror det här är i slutet av andra varvet och vi har påbörjat den första av totalt 4 jobbiga stigningar längs elljusspåret.

Bilden är tagen av Leif Löfstedt 
Som sagt fick jag nada draghjälp under loppet utan agerade själv lok åt ett gäng åkare. Men här är jag på väg att spränga fältet och endast "Högbogubben" som ligger på tredje plats orkar hänga på. Att han var över 50år och tillslut slog mig är lite knäckande... Men å andra sidan drog jag åt honom i över två varv!

Är fortfarande inte återställd sedan loppet och fick idag min typ femtioelfte åthutning om hur dumt det var att tävla förkyld. Denna gången var det skolsköterskan så då hade man inte mycket att säga emot... Men ärligt talat så var det faktiskt riktigt jäkla korkat att köra. Jag var för arg och envis och kände att inget skulle få stoppa mig. Trots att jag är glad över resultatet kunde man ju dragit på sig något riktigt allvarligt! Hoppas inte detta kommer sitta i alltför länge i kroppen. Blir lite lätt styrketräning hemma idag för att känna hur kroppen reagerar. Men hoppas kunna smyga igång den riktigt träningen imorrn...

Angående Orsa Grönklitt Skimarathon som jag är anmäld till på söndag blir det nog ingen start för mig. Är ju fortfarande småkrasslig och vill inte stressa igång träningen med en tuff tävling. Lite trist men samtidigt har jag nått mitt mål på led 2 och då finns det ingen anledning att riskera något.

tisdag 7 februari 2012

Led 2!!!!!!!!

Booooyaaa!

Seedningen för Bergebo Ski Marathon blev klar idag och jag klarade led 2!!! Med ganska god marginal dessutom! Det krävdes 2:19 för led 2 så jag grejade gränsen med över 3min!

Visst körde jag bättre jämfört med Harsa men inte fasen skiljer det 2 led i prestationen...

Nu är jag officiell Vasaloppsblogg men dem där seedningskommiten känns som ett gäng skojare som kan vara så fruktansvärt ojämna i sin bedömning!

Det blir att fira med Bastu och öl med grabbarna ikväll! Mina luftrör är fortfarande inte glada över att jag tävlade förkyld i söndags...

Så jävla gött!!!!

söndag 5 februari 2012

Bergebo Ski Marathon - The Story

Jag har knappast haft en optimal vecka för att prestera bra. Vi har skridskoperiod på jobbet och då är det alltså skridskoåkning ute hela dagarna som gäller. Så jag har haft totalt 16h skridskoåkning varav 14 utomhus i den bitande kylan. Att stå ute så många timmar är troligt energikrävande och det gjorde även att jag drog på mig en förkylning. Så när jag åkte upp igår var det för att chansa eftersom jag inte var kry. Hade loppet gått igår hade jag ställt in...

Det har ju varit svinkallt häruppe i Borlänge och igår kväll var det -24 grader. Men prognosen sa varmare idag och så blev fallet. Vad prognosen inte sa var att det skulle snöa. Nysnön verkar förfölja mig. Var precis likadant i Harsa och föret idag var fullt jämförbart. Dvs rätt trögt och lösa spår. Om jag var nöjd med skidorna i Harsa var det tvärtom här. Hade riktigt pissigt glid och gled inte ifrån en enda person idag tror jag :(

Hade jag fått göra en läkarundersökning idag så hade jag antagligen inte fått köra loppet heller. Kände mig något piggare idag men absolut inte tipptopp och under uppvärmningen fick jag mjölksyra och blev trött på en gång. Men det brukar oftast kännas tungt på uppvärmningen så jag resonerade så att jag provar och pressa kroppen så får vi se hur den reagerar. Om det kändes helt åt H-E var det ju trots allt bara att avbryta.

Samtidigt ville jag så gärna köra. Har haft så otroligt mycket ilska i mig sedan den orättvisa seedningen i Harsa. Innan jag skulle köra seedningslopp har jag hört mycket rykten om att seedningskommitén är väldigt ojämn. Att jag skulle åka på det i mitt livs första lopp är väldigt typiskt mig. Inget skulle få stoppa mig idag och jag var så otroligt förbannad!

Redan vid starten gjorde jag ett riktigt juniormisstag. Jag kom rätt sent till starten eftersom jag bor så nära och skidkön vid starten var redan ringlande lång. Jag tänkte inte så mycket på det utan rättade in mig i ledet rätt långt bak tyvärr. Ju mer klockan tickade desto mer började folk sätta på sig sina skidor. Då insåg jag mitt misstag. Jag stod mitt bland allt mellan tjocka gubbar till äldre damer och förstod då direkt att det här är inte bra. Borde givetvis ställt mig längre fram mellan spåret som några andra gjorde. När starten gick blev det direkt otroligt trångt och det gick allt annat än fort. Att banan också var väldigt trång med endast två parallella smala spår gjorde det näst intill omöjligt att avancera i början. Det var rätt frustrerande att behöva åka så långsamt och visst tappade jag tid...

Starten går! (Lånad från Bergebo Ski Marathons hemsida)
Banan som gick 4x runt en milslinga var ganska tuff. De första 3 km:arna gick svagt och segt uppför och de sista två km:arna gick längs elljusspåret och innehöll 4 brantare och tuffa backar. Det positiva med att det gick långsamt i början var att jag hade mycket krafter de två första varven när backarna kom och kände att jag inte tappade så mycket vilket jag brukar göra. Men förkylningen gjorde sig påmind när det började gå uppför och jag blev märkbart mer andfådd än normalt och fick faktiskt hejda mig lite för att inte spränga luftrören.

Sista två km:arna med alla backar längs elljusspåret var inte kul på 3:e och 4:e varvet! (Också lånad bild)
Givetvis gjorde den långsamma starten att jag inte hittade någon klunga idag heller. Första två varven formligen öste jag om massa folk. Det här med hur folk ställer sig i startleden är en historia för sig... Eftersom man åkte om så många så blev jag helt plötsligt loket för ett gäng på ca 5 åkare men det slutade med att endast 1 åkare orkade hänga. Med andra ord fick jag återigen köra mest själv och idag körde jag säkert 90% utan draghjälp.

Hade som vanligt ingen koll på det här med tiden. Men när jag närmade mig första varvet såg jag täten lite snabbt och insåg att jag inte var superlångt efter. Vid första  varvningen var jag ca 3min efter damledaren och 5min efter herrtäten. Kände att kunde man hålla dessa 5 min efter täten per varv skulle jag åka in på en rätt hygglig tid!

En fördel som jag hade på den här banan var att jag visste i stort sett exakt hur sträckningen såg ut. Jag har tränat bra många mil längs stora delar av sträckningen. I de första 3km som gick svagt uppför var jag urstark och stakade hela vägen vilket inte många gjorde. Vid tredje varvningen var jag redan ifatt damledaren och hade alltså plockat in 3min på henne. Men nu började jag känna mig sliten och stakningen uppför gick inte alls lika lätt längre och för att inte tala om de sista två kuperade km:arna. Sista varvet försökte jag öka lite eftersom det kom massa folk bakifrån och jag krämade på så gott det gick. Det gjorde att jag inte hade något krut alls kvar i de sista backarna som gick pinsamt sakta...

Men jag lyckades forcera en liten spurt och var överraskande nog känd av speakern som sade: "Här kommer nr. 54, Håkan Tunander som är gammal friidrottare". Givetvis fick man massa undrande blickar på sig vid målgång :)

Kollade snabbt på klockan vid målgång och såg 2:15:51! (Visade sig sedan vara 2:15:55 i resultatlistan) Frågade direkt vid målgång vad vinnaren hade för tid och duktige Mora-åkaren Lars Suther hade alltså 1:53:48. Så jag vara bara drygt 22 min efter vilket kändes riktigt bra! I förra årets lopp då vinnaren hade nästan exakt samma tid hade 2:16 räckt till led 2. Statistiskt borde den tiden även räcka till led 2 iår men kommer inte ha några förhoppningar denna gång eftersom jag blev så besviken sist.

Också riktigt kul att de flesta åkare omkring mig i resultatlistan gjort tider under 5h på Vasan. Tex damsegraren Karin Vemhäll som jag slog med 35s. Hon gjorde 4:56 på Vasaloppet 2011 så det känns riktigt roligt!

Hade varit intressant att se vad jag hade kunnat prestera med en helt frisk kropp, bättre skidor och en lite snabbare start. Men efter omständigheterna kunde jag inte ha gjort ett bättre lopp och känner mig faktiskt jättenöjd. Nu väntar vi in tisdagens seedning med spänning...

2:15:55!

Ca 2.15:55 blev tiden! Vinnaren Suther hade 1:53:48.

Trots förkylning och att jag hamnade alldeles för långt bak i starten vilket gjorde att jag tappade rätt mycket tid första varvet. Dessutom var banan jäkligt tuff och speciellt avslutningen med 3 rejäla stigningar längs elljusspåret som inte direkt passar mig :)

Slog för övrigt damvinnaren Karin Vemhäll som trots allt gjorde 4:56 på Vasaloppet förra året!!

Räcker inte detta till iaf led 3 kommer jag göra något olagligt :)

Kommer ett längre inlägg senare!

Snöfall!

Givetvis vaknar man upp av att det snöar ute. Har hunnit komma ca 1cm pudersnö ute. Blir i stort sett precis likadant trögföre som i Harsa :(
Just nu -13 och påväg uppåt vilket iof är positivt.
Hur mår kroppen då? Efter som vanligt en natt med usel sömn innan tävling känns kroppen inte direkt optimal. Är fortfarande lite förkyld och kanske är det dumt att starta? Men jag gör ett försök och ser hur kroppen svarar. Lär få veta direkt eftersom de första 3km går svagt uppför...

lördag 4 februari 2012

Fan!

Känner mig mer förkyld nu framåt kvällningen och faktiskt lite mer hängig :( Får se om det blir någon start imorrn...

För: Känner mig hyfst pigg i kroppen och har fortfarande smak/lukt
Emot: Känner mig allmänt "tjock" i systemet och det ska bli riktigt kallt imorrn :(

Nu är jag iaf klarvallad! Blev två lager Tokos blå LF och toppade sedan med ett lager av Starts hårdaste HF blandat med Pölders HF.

Snart på väg...

...mot Borlänge och Bergebo Ski Marathon som går av stapeln kl 11 imorrn.

Har haft en väldigt tuff vecka på jobbet och är därför rätt sliten och lite småförkyld :( Åkt skridskor i totalt 16 timmar varav 14 av dessa utomhus i ganska sträng kyla. Riktigt roligt men det går också åt otroligt mycket energi av att vara ute i kylan hela dagarna och dessutom vara aktiv. Inte direkt en optimal uppladdning men vad gör man :)

Eftermiddagen/kvällen kommer spenderas åt glidvallning. En liten fundering jag har är att eventuellt skita i att valla HF eftersom prognosen säger ca -10-15 grader. HF är ju knappast lika effektivt i dessa temperaturer och kanske endast lägger några lager riktigt kall LF istället... Någon som har ett stalltips?

Bergebo har i stort sett alltid kanonspår under vintern!
Pga av snöbrist kommer inte Bergebo Ski Marathon köras på den vanliga 2x21km långa banan utan istället 4 varv runt en nydragen milslinga. Banans första 3km samt avslutningen är ganska tuffa så det är väl egentligen ingen bana som passar mig. Men det ska bli riktigt kul att få köra på hemmaplan eftersom jag är uppvuxen endast ett stenkast från Bergebo.

Pga av skitseedningen i Harsa kommer jag åka på mycket ilska! Jag kommer inte hålla igen något under loppet den här gången...

torsdag 2 februari 2012

Bild från Harsa Ski Marathon.

Lyckades få tag i en bild från Harsa Ski Marathon. Här har vi åkt ca 1km och eftersom det går så jävla fort kommer jag ihåg att jag kikade pulsen :D

Såg förresten också lite från resultatlistan att jag faktiskt körde andra varvet (2x21,5km) fortare än det första vilket är rätt märkligt eftersom jag upplevde det lite långsammare. Dessutom hade jag betydligt lägre snittpuls andra varvet vilket också borde indikera på långsammare fart..

30        64 TUNANDER Håkan Kvarnsvedens GOIF SK       1:16:33.6 ( 27)    2:31:54.4       32:10.1
Plac.                                                                                                                             Varvtid           (plac.)          Sluttid               efter segraren

onsdag 1 februari 2012

Årets hittills kallaste skidtur...

...gjordes ikväll på Bisslinges fantastiskt fina spår med tanke på omständigheterna. Blev ett lugnt pass men kanske lite för lugnt eftersom jag frös som en hund! 22km totalt.



                                                 Tre minst sagt coola killar efter passet :)