lördag 29 december 2012

Att bli pappa - The story!

Den 27/12 kl 10.24 kom äntligen vår lilla prinsessa till världen!
Precis nykläckt.
Stoltare mamma får man leta efter!

Vi som tycker oss vara macho för att man kör diverse långlopp får nog tänka om. Sandra kämpade med fruktansvärda konstanta värkar i över 9 timmar utan energitillförsel. Där snackar vi prestation! Har man aldrig varit med under en förlossning förstår man inte vilken fysisk prestation det är...Makalöst! Jag har också hoppat flera SM-finler m.m. men så nervös man var i torsdags har jag aldrig varit förut. Känslan när hon kom ut till oss slår allt jag någonsin varit med om i livet. Overkligt stort!!!

Träningen har givetvis det inte blivit så mycket av denna vecka men det har ju funnits annat viktigare att fokusera på :) Men nu har vi efter 2 nätter på BB äntligen kommit hem och allt går superbra. Är däremot nästan psykotiskt trött... Har knappt sovit en blund på 3 nätter och inser ganska snabbt att det här med 8 timmars sömn får man nog bara drömma om de kommande åren...

Myspys deluxe!
Tror bestämt någon är rätt lik farsgubben sin som liten :)
Så himla skönt att kunna vara hemma nu ända tills den 21/1 mha pappadagarna. Ska försöka smyga igång med träningen igen och får helt enkelt känna av läget härhemma och anpassa träningstimmarna efter det. Vi får också se hur det blir med denna säsongen, men vad gör det när man har världens sötaste lilla rumpnisse att komma hem till varje dag!

Får se hur mycket bloggande det blir nu i framtiden också. Det kommer knappast bli någon barnblogg, den saken är säker :)

söndag 23 december 2012

Skidåkning för 3:e dagen i rad...

...och 4:e passet skidåkning på 5 dagar med totalt 7,5 mils åkning. Har fått igång kroppen nu efter sjukdomen förra veckan. Dagens pass bestod återigen av två varv på "5:an" i Ursvik, exakt samma som i fredags. Tycker föret var ganska jämförbart med i fredags men trots att jag tryckte på klart mer idag blev det bara ~40s snabbare vilket känns lite som en besvikelse.

Men det måste givetvis ha att göra med den ganska tuffa träningen de senaste dagarna. Tyckte ändå att kroppen kändes ganska fräsch och faktiskt så är Ursviks-"5:an" riktigt tuff med många backar.

Den största skillnaden nu iår är att jag återhämtar mig betydligt bättre efter en backe och orkar köra på hårt nästan direkt. Bara förra året så var jag helt slut efter en lång backe och det tog en stund innan jag kunde köra på igen. Det känns riktigt gött!

Redan 22,5 mil på snö hittills! Alltså över en tredjedel av det jag fick ihop totalt förra vintern!

Nu blir det vila imorrn julafton, sedan får vi se om man ens kan träna eller behöver åka till BB :D

lördag 22 december 2012

Überpass med Pontus...

Dagen till ära hade jag bokat in ett långpass med kraftkarlen Pontus på Bisslinge golfbana. Testade för andra gången mina nya fina "Ross"-skidor. Förra gången jag testade skidorna så hade jag kasst fäste och var osäker på om det berodde på föret eller om skidorna var för hårda... Idag däremot hade jag bra fäste! Puh! Riktigt goa skidor som förhoppningsvis kommer gå som ett spjut när jag vallar upp dom. Tyvärr fick jag några små repor på belaget men det är omöjligt att undvika.

Det hade snöat hela natten och det var ett ganska ordentligt snöfall under hela passet så föret var riktigt riktigt trögt. Tyvärr var stavfästet heller inte direkt optimalt och det gjorde det än mer tungåkt. Man fick med andra ord ingenting gratis idag. Pontus har haft en stressfraktur i ryggen så han får än så länge bara staka och även om Bisslinge är väldigt platt så märkte jag direkt vilken stor fördel det är att kunna använda benen.

Tempot var som vanligt riktigt högt hela passet. Det är mycket snack om hur viktigt det är att köra A1 (lugn intensitet och låg puls) och eliten bedriver största delen av sin träning i just A1-tempo. Men med Pontus blir det alltid åka av och det bästa är att man verkligen får utmana sig själv. Finns inte en sportkepa att jag skulle ha orkat göra ett liknande pass själv och tror seriöst att A1 för oss "icke elit" inte är lika viktigt. Det är klart att har du 30h träning/vecka som eliten har så måste du köra A1 annars bryter kroppen ihop.

Trots att Pontus är Übergrym på att staka så kunde jag köra ifrån honom i de få partier där det gick uppför, speciellt i detta tröga före. Märkte också att när han låg först kunde jag nästan ligga och vila bakom när man kunde lägga på frånskjutet i de partier som gick svagt uppför. Däremot så bestämde jag mig för att också bara staka de sista 8,5km. Då lade Pontus in tre stötar där han tryckte på ordentligt i de lite tuffare partierna och då kunde jag tyvärr inte riktigt hänga med honom. Men jag vet sedan innan att han är starkare än mig i ren stakning, speciellt när det går uppför... Trots att jag anser mig vara rätt explosiv så kunde jag inte hålla hans rygg. Riktigt imponerande av karln!

Passdata:
Sträcka:
31,35 km
Hastighet:
15,31 km/h
Tempo:
03:55 min/km
Snittpuls:
0 slag/min
Kaloriförbrukning:
2503 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3

Känner mig som en tagliatelle nu efteråt och får se om man ens kommer ur soffan på resten av dagen :D

fredag 21 december 2012

Godmorgon Ursvik...

Morgonpass i Ursvik idag, 2x"5:an" i lugnt och kontrollerat tempo. 20 min på första varvet och 19 på andra. Snöfallet gjorde föret lite trögt. Skönt morgonpass!

onsdag 19 december 2012

Bra pass med nya finskidorna!

Körde ett bra pass i Knalleborg ute på Ekerö idag. Vågade för första gången testa mina nya fina Rossignol XIUM som jag beställe i höstas. Jag ville ha en långloppsskida med lite hårdare spann och nog fan är de hårda...

Det var svårvallat idag pga de senaste dagens väder. Det töade ju i helgen men sedan dess har det fryst på och kommit ny snö. Men den nya snön var inte riktigt tillräcklig för spåren (iaf i Knalleborg) var rätt isiga med vissa delar som var mer normala. Första uppvärmningsvarvet hade jag noll fäste och började undra om skidan är för hård för mig... Fick stanna två gånger och lägga på mer fäste och då blev det lite bättre samtidigt som jag lärde mig skidan mer och mer. Däremot i den längsta och brantaste backen var det inte isigt utan normalföre och där hade jag bättre fäste. Men nog fan är skidan hård och jag fick trycka på ordentligt för att få ner dom. Så jag vet inte riktigt än om jag vallade fel eller om skidan är för hård? Det blir att utvärdera mer till helgen.

Däremot så är det en fantastiskt skön skida att åka på och känslan var att de gick som ett spjut. Hoppas att det var det isiga föret som spelade mig ett spratt idag så att man kan få fäste också.

Passdata:

Sträcka:
23,83 km
Hastighet:
15,06 km/h
Tempo:
03:59 min/km
Snittpuls:
0 slag/min
Kaloriförbrukning:
1863 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3

Körde först ett uppvärmningsvarv på 3km-slingan. Sedan körde jag 4 varv runt "5:an" som faktiskt är ganska kuperad. Grundtempot var lugnt (A1) men blandade in naturliga intervaller där jag körde riktigt fort och oftast i banans tuffare partier. Dock så känns inte kroppen tipptopp än efter sjukdomen men det var iaf klart bättre än helgens känsla.

Nu kanske det blir ett lugnare pass på fredag inför lördagens långpass på lördag... Jul jul :)

lördag 15 december 2012

På´t igen + fredagsparkour...

Har varit krasslig i veckan men tänkte testa kroppen idag och bestämde därför att köra ett långpass med Andreas i Ursvik. Tyvärr är Andreas också krasslig så han fick ställa in så då fick man köra ensam i skitvädret.

Har vilat  tre dagar i rad men igår på jobbet körde jag Parkour med ungarna och kunde trots att jag var lite småkrasslig inte låta bli att vara med. Parkour är något jag tycker är svinkul och var faktiskt väldigt nära att börja med det efter att jag lade av med längdhoppet. Men jag tyckte att det var lite för farligt och nördigt för att börja på allvar :) Men den största anledningen var att min sargade kropp. Hade misshandlat den med längdhopp i så många år och Parkour är väldigt explosivt med mycket hopp på asfalt och jag kände att jag var klar med mitt skuttande i livet.
Man måste passa på att glänsa för ungarna medan man fortfarande kan!
Däremot gillade inte min vänsterfot Parkourandet. Jag stukade ju den rejält för en månad sedan och den gillade inte allt hoppande så jag har rätt ont idag :(

Passet idag då, hur gick det? Körde för första gången i Ursvik för året och jag vet inte, blir lika besviken på Ursvik varje gång. Det är väldigt nära hemmet men själva anläggningen är helt enkelt inte bra.

Det var konstigt före idag, 0-gradigt men ändå lite isigt i elljusspåren. Hade noll fäste med min burkvalla så det fick bli stakning för hela slanten. Började värma upp med elljusfemman som är rätt kuperad. Kände direkt att kroppen inte alls var med mig och fick stundtals lugna mig för att inte pulsen skulle rusa. I de brantaste backarna gick jag upp för att hålla ner pulsen tex. Kom ändå runt på 20:13, rätt okej för att vara uppvärmningsrundan :)

Sedan körde jag ute på långspåren på ängarna som vissa bitar var bra. Däremot  gick det knappt framåt på de partier med motvind och spåren var betydligt trögre här jämfört med elljusspåren. Vinden och snöandet bara ökade allt eftersom och andra halvan av passet var allt annat än njutbar. Dock kändes kroppen bättre ju längre passet led.

Passdata:
Sträcka:
31,24 km
Hastighet:
14,26 km/h
Tempo:
04:12 min/km
Maxpuls:
193 slag/min
Snittpuls:
146 slag/min
Kaloriförbrukning:
1791 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3


Det blåste så mycket på ängarna och kramsnön tillsammans med vinden tillverkade rullade snöbollar.
En jättemärklig syn att se hundratals ute på ängarna!
Fick nya über-brillor i födelsedagspresent och de var asgrymma i skitvädret.
De har en fotokromatisk lins som ändrar sig beroende på ljusförhållandena.
Dom ser dock lite väl snabba ut.. Så nu får man krav på sig att prestera :)

fredag 14 december 2012

Krasslig...

Efter en vecka med taskig sömn (får såna perioder ibland) så blev jag krasslig efter tisdagens gym. Så det har blivit tre dagars vila nu. Hoppas jag är fit för morgondagens långpass... Känns värdelöst att inte kunna göra något när man tittar ut på all den fina snön som ligger ute.

tisdag 11 december 2012

På G!

Nu när snön äntligen har kommit så har man verkligen fått belöning för allt slit man gjort på försäsongen. Trots att jag bara gjort två ordentliga snöpass (med dragna spår) så känns det nästan lite för bra. Diagonalade ju för första gången sedan Vasaloppet i lördags och det kändes väldigt naturligt och tyckte jag fick till tekniken bra. Alla mina 100mil ren stakning på rullskidor gör att stakningen också känns grym!

Gårdagens kvällspass med Andreas i Knalleborg på Ekerö var ytterligare ett bra kvitto. Vi körde ett tufft pass med bla impulsintervaller där vi under korta stunder i stort sett maxade. Trots att jag känt mig seg under hela dagen svarade kroppen riktigt bra under passet.

En impulsstakande Andreas i de fina spåren på Knalleborg igår kväll.

Tyvärr vurpade jag rejält (igen!) i en utförslöpa och slog upp ett ganska stort sår på vänster armbåge + att både min dyra craftjacka och mitt merinounderställ fick ett fult hål i tyget :( Det roliga är att jag märkte det först när jag kom hem, både såret och hålen. Fattar inte vad som händer, brukar aldrig vurpa och har gjort det två pass i rad nu... Rejäla vurpor dessutom!

Med facit i hand märks det tydligt att man skött försäsongsträningen MYCKET bättre i år... Faktiskt så tror jag att mina konsekventa långpass på helgerna de tre senaste månaderna har gjort väldigt mycket. Har varit usel på att köra långpass förut men min kropp har verkligen anpassat sig under denna korta period. Har mycket att tacka Pontus och Andreas för det som drog ut mig på dessa långpass. Hade nog aldrig gjort det själv!

Att skidåkningen känns bra direkt är också väldigt tillfredsställande. Men känner också ett helt annat lugn inför denna säsongen. Förra vintern var jag väldigt stressad. Var ju bara min andra skidsäsong och ville förbättra mig mycket inför min Vasaloppsdebut 2012. Det i kombination med att det var en så pissig vinter gjorde att jag fick åka iväg i stort sett varje helg för att jaga snö och det blev sån himla skidåkningshets vintern igenom.

Nu vet jag att jag kan åka riktigt snabbt när allt stämmer. Hela fadersgrejen känns också bara lugnande eftersom det kommer bli viktigare än allt annat i mitt liv. Får jag inte åka så mycket skidor är det inte hela världen utan det kommer i så fall vara för jag prioriterar annat som är viktigare. Just nu njuter jag av att kunna träna på och får passa på så länge det går.

lördag 8 december 2012

Skidåkningsglädje i Lida...

...ren och skär! Körde ett otroligt fint långpass idag tillsammans med Andreas och Niclas Eklöw från Sumpan. Riktigt kul att jag lyckades få med mig Vasakompisen Jimmy i spåret också!

Har aldrig kört i Lida förut och fick mig en ordentligt positiv överraskning. Riktigt fina kuperade spår och fantastisk natur! Nästan så man inte trodde man var i Sthlm ett tag. planen var ~3h skidåkning men det landade i två varv runt den fina "17km"-slingan. Totalt 33,6km som tog 2,5h.

Spåret var somsagt förvånansvärt kuperat och eftersom föret var rätt trögt fick vi diagonala uppskattningsvis 1/3 av passet. Skitkul att få diagonala för första gången sedan Vasaloppet och det kändes bättre än förväntat. Kände mig ganska seg den första timmen men tycker att känslan bara blev bättre allteftersom. Fick den obligatisiska energidippen efter ~2h och var tvungen att ta en liquid och två sesamkakor, kommer nog aldrig ifrån detdär att kunna köra långpass utan energitillförsel.

Kul att få köra med en så pass duktig åkare som Niclas och är även grymt imponerad över Jimmy som orkade hänga med hela passet trots en betydligt skralare träningsmängd än oss andra.

Lyckades också med en riktig praktvurpa idag. I den brantaste backen lyckades jag ta ett felskär i svängen och gjorde en riktig Face-plant rakt ner i djupsnön! Som tur är var det mjukt och skönt :)
Från vänster: Andreas, Jimmy, Niclas och Niclas mamma :)
Glad skidkille med den obligatoriska Banzai-frillan.

onsdag 5 december 2012

Sleten och snökaos...

Det är totalt snökaos här i Sthlm! Har kommit sjukt mycket snö idag (jippi!!!) men det finns liksom ingen förberedelse för det så allt har varit kaos här idag. I stort sett hela infrastrukturen har blivit lidande. Skönt att man inte är beroende av transport till jobbet utan kan promenera.

Lånad instagrambild från en kompis.

Har påfrestat överkroppen nu ganska ordentligt de senaste dagarna. Skidåkning med bara stakning fre-lör-sön-tis och en styrkepass inklämt på mån. På gårdagens stakpass med Andreas kände jag mig rejält trött i armarna trots ett ganska lugnt tempo och behövde vila armarna idag. För att hålla igång benen så de inte får en chock sedan när man börjar diagonala så var jag trots snökaoset ut och sprang idag. På väg hem från jobbet såg jag att de plogat cykelvägen in mot stan. Väl ute märkte jag att plogningen inte direkt var världsklass vilket gjorde det rätt svår/tungsprunget. Rätt sjukt att ta sig ut på en löptur egentligen och man fick lite sneda blickar av folk man sprang förbi. Det kändes annars riktigt bra och är helt klart bra tränad just nu!

Nu blir det vila imorrn och ett styrkepass på fredag inför helgens långpass skidor.

Känns så otroligt gött att vintern är här så tidigt! Hoppas hoppas detta håller sig ett bra tag nu á la 09/10 och 10/11!

söndag 2 december 2012

1h stakning...

..på Bromma golfbana ikväll ensam i mörkret med pannlampan som enda vän. Det hade hunnit frysa på sedan sist vilket gjorde de manuella spåren riktigt hårda och fina och i stort sett utan genomslag. Förutom en passage över en grusväg där jag nästan stod på nästan när gruset fastnade under skidan och gjorde nya repor.

Efter att bebben har kommit blir det nog här jag kommer lägga min skidåkningsgrund i vinter eftersom det bara är 5min gångväg hemifrån. Underbart att kunna träna på snö! Det gäller att passa på nu. Man vet ju aldrig hur länge kylan håller sig. Att köra ensam i mörkret med pannlampa är fan underskattat... Myskänslan som infinner sig är enorm och det kommer från en som för ett år sedan tyckte det var alldeles för nördigt att göra något liknande :)

lördag 1 december 2012

Grymt skidpass...

...idag med Pontus och Andreas! Trots fiaskot igår på Bromma golfbana chansade vi på att det hade hunnit frysa på mer under natten och drog till Lovö golfbana på Drottningholm. Visst fasen hade det hunnit frysa på lite mer. Det var väldigt blött på sina ställen och ganska lite snö men idag bar det på ett helt annat sätt och det gick ju att åka! Vi körde alla ovallat och bara stakade hela passet. Föret var som väntat riktigt trögt, bra mycket trögare än swenor 3:or på rullskidor.

De första två varven som var ca 3,1km långa så hade jag och Pontus någon tupp-fajt och körde skiten ur varandra. Det var rätt dumt för jag var ganska ordentligt stum resten av passet. Men det är så himla roligt att trycka på lite nu när snön äntligen har kommit!

Pontus tackade för sig lite tidigare men jag och Andreas skrapade ihop ~2,1 mils åkning! Sista varvet testade vi på en ny vända och då gjorde Andreas genidraget att försöka åka över ett semi-fryst vattenfyllt dike. Ännu mer genialiskt var att han ångrade sig efter halva diket och då brast givetvis isen och han åkte ner under med hela skidorna och pjäxorna. Men som tur är hade han nya bra pjäxor som stod emot vätan bra.
Där uppe till höger av diket tog sig Andreas en vattenskidtur :)
Så jäkla skönt med vinter!!
Vi tre var några av de få entusiaster som tog oss ut.