söndag 24 oktober 2010

Kompressions-strumpor is the shit!

Så länge jag minns har jag alltid haft problem med kramp i vaderna, speciellt när jag kör tuffa intervallpass. Men även när jag var yngre och spelade fotboll kunde jag få det både på träning och match. Jag skojar inte när jag säger att jag fick kramp i vaderna ca 8/10 gånger av alla tuffa intervallpass jag gjort som friidrottare. 

Det har funnits länge inom långdistanslöpningen men jag har alltid trott att det mest är för syns skull. Men nu i höst när jag såg att dom såldes på löplabbet tänkte jag att det kanske var värt att prova.

För att citera marathon.se:
"Syftet med att bära strumporna i löpsammanhang bygger på teorin att det venösa återflödet till hjärtat förbättras genom en effektivare vadmuskelpump, vilket i sin tur skulle leda till bättre uthållighet. Det spekuleras också i att trycket pressar samman muskulaturen vilket förbättrar balans och proprioception, vilket i sin tur skulle minimera muskeltrötthet."  http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=351

Jag som i stort sett alltid får kramp i vaderna efter tuffare löppass har efter inköpet av mina två par kompressionsstrumpor inte fått kramp en enda gång! Jag har ju trots allt kört löppass på 2 timmar med tuffa intervaller i backe! Tänk om man ägde ett par såna när jag var aktiv friidrottare. Då hade jag kanske sluppit ge upp alla pass som jag fick kramp i....

Jag vet precis känslan när jag börjar få kramp och den infinner sig fortfarande men krampen kommer aldrig pga strumporna antar jag? För mig funkar det och om du har problem med kramp eller trötta vader så tveka inte en sekund att införskaffa ett par.

Jag äger ett par X-socks och ett par av löplabbets egna märke.
Löplabbets egna sitter åt väldigt hårt och tar flera minuter att få på sig men när de väl sitter på så tycker man mest att trycket de skapar känns skönt.

De lite dyrare x-socksen känns som en helt annan strumpa. De är lite tjockare, längre och sitter inte åt alls lika hårt. Dom kan man i stort sett dra på sig som ett par vanliga strumpor men sitter lite tightare. Men de känns som ett par lite tightare fotbollsstrumpor.

Jag har kört långpass i båda och aldrig fått kramp men någon av strumporna. Så jag antar att kompressionseffekten funkar på båda paren. Kanske skulle man köra ett kontrollpass med ett par fotbollsstrumpor för att utesluta att det bara är en placeboeffekt?

 X-socks            vs               Löplabbets

2 kommentarer: