tisdag 28 augusti 2012

På rätt väg... + lite tankar om Alliansloppet.

Förutom ryggen (som blir bättre) så känns kroppen bättre än på riktigt länge. Har inte slarvat med styrketräningen och äntligen känns det som man börjar gå lite framåt. Har även ökat på mängden löpning vilket också gett bra resultat. Helt sjukt egentligen... Kommer ihåg när jag för första gången sprang över en mil för två år sedan, var helt förstörd i nästan en vecka efter det. Nu klarar jag lyckligtvis lite mer än så :D Tex i söndags körde jag ett långpass på 20km (tilläggas att jag var bakfull) och idag gör jag ett riktigt bra snabbdistanspass på 1 mil utan att kroppen protesterar nämnvärt :)

Men i ärlighetens namn tror jag inte att jag är en speciellt mycket bättre löpare idag än för ett år sedan. Men jag kanske är något mer genomtränad men annars går det riktigt trögt med förbättringen.

Till något helt annat, Alliansloppet gick nu i helgen. Det är vad jag vet det enda rullskidloppet som är seedningsgrundande inför Vasaloppet. Jag är ju ingen större fan av rullskidåkning och kanske inte är rätt man att uttala mig. Och i ärlighetens namn bryr jag mig inte så mycket heller, men min åsikt är att lopp på rullskidor inte borde gälla som seedning för ett skidlopp på snö. Jag tycker att sporterna skiljer sig för mycket. Man åker inte alls skidor på samma sätt på rullskidor som på snö. Små kuperingar känns knappt på rullskidor utan det går att staka sig uppför det mesta på ren styrka. Det funkar inte riktigt så på snö utan där måste man ha betydligt mycket mer teknik och känsla för att ta sig uppför små kuperingar som blir betydligt jobbigare. 

Jag vet också bra många exempel på folk som i stort sett hänger med eliten på rullskidor. Men när det kommer till riktiga skidor på snö är de inte ens i närheten. Det om något borde vara ett bevis på att sporterna är väldigt olika.

Men givetvis är det bra för skidsporten i stort att man kan seeda sig på ett rullskidlopp, det skapar ett större intresse. Som jag skrivit tidigare bryr jag mig inte heller så mycket och det finns ju många rullskidentusiaster i detta land och all heder till dom :)

Nyheten med årets Allianslopp var att de förbjudit tävlingshjul som går snuskigt fort. Nu fick man endast seeda sig på sk "träningshjul" för att skapa en mer rättvis seedning. Men det komiska i det hela är att det inte verkar finnas någon standard för hur snabbt träningshjul för rulla. Det verkade resultera i sjukt stora skillnader i rull på loppet. Det finns ju vissa märken som rullar bättre än andra och tittar man i resultatlistan känner man ju igen en hel del människor. Många i resultatlistan vet jag att jag är jämnbördig med eller bättre än och ändå hade de ett snitttempo över 5,6 mil som jag inte ens varit i närheten av själv när jag på kortare pass blåst på fullt men mina Swenor som har standard träningshjuls 2:or. 

Det bevisar ju på att det skiljer för mycket på sk "träningshjul" och kanske blir loppets seedning mer orättvis än vanligt?

Det är min åsikt iaf gällande att seedning på rullskidlopp även om jag återigen inte bryr mig så mycket :D

7 kommentarer:

  1. Skillnader i materialet är ju i och för sig ganska utslagsgivande även på vintern. Men jag förstår ditt resonemang.

    SvaraRadera
  2. Absolut är det så. Finns alltid två sidor av myntet. Det är en svår fråga rent generellt men jag har iaf min åsikt :)

    SvaraRadera
  3. Du låter dock väldigt bitter och avundsjuk. Att träna själv på rullskidor och att åka en tävling är en oerhörd skillnad. Det går enormt fortare på tävling än på träning. På träning kan en 2 milsrunda på 18 km/h vara tufft, på tävling på samma hjul kan samma person säkert kör 22 km/h iallafall eller fortare.

    Resultatlistan på rullskidtävlingar går ju i stort sätt alltid att likställa med en resultatlista på snö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är faktiskt inte ett dugg bitter och absolut inte avundsjuk utan framför bara min åsikt. Givetvis är det skillnad på träning och tävling. Det jag ville få fram var att det ju inte finns någon standardisering på hur snabbt träningshjul får rulla. Hade jag kommit med mina swenor 2:or hade man antagligen haft bland det sämsta rullet tex.

      Resultatlistan på rullskidtävlingar vet jag inte om jag kan motsäga dig på. Men visst finns det rullskidspecialister som är betydligt bättre på asfalt än snö?

      Jag bestämmer ju inte reglerna och är absolut inte upprörd över att det går att seeda sig på rullskidor. Men min åsikt är att det är för stor skillnad på sporterna och därför borde logiskt ingen seedning ske.

      Du får mer än gärna visa vem du är nästa gång så man vet vem man diskuterar med. Folk får ha olika åsikter och det respekterar jag. Vad du tycker framgår ju rätt tydligt...

      Radera
  4. Bitter och avundsjuk var väl lite att ta i? Alla måste ha rätt till sin åsikt! Håller fullständigt med att lopp på rullskidor inte borde gälla som seedning för ett skidlopp på snö. Känns som helt olika grenar om jag ska vara ärlig även om grunden är densamma.

    SvaraRadera
  5. Jag är själv en sådan som åker fort på rullisar, kan åka jämt på rullskidor med duktiga skidåkare som skulle köra åttor runt mig i spåret med ena handen i vätskebältet. Det är INTE samma sport ens enligt min åsikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, min åsikt är precis densamma som din. Har också liknande erfarenheter som du har men tvärtom. En kompis som är en lite vassare skidåkare än mig har inte en suck mot mig när det kommer till rullskidor. Lite konstigt att inte fler tyckt till men kanske är så att de flesta håller med oss.

      Radera