lördag 29 september 2012

Istället för Lidingöloppet...

...blev det ett skönt långpass rullskidor i ett blött dalarna. På senare tid har jag haft kontakt med gamla kompisen Björn som också börjat åka skidor. Jag har inte sett killen på ~10 år så det var riktigt kul att kunna köra ett pass ihop idag! Björn har gjort en nästan identisk skidresa jämfört med mig då han började åka skidor lite smått 2010 till att göra 5:13 på årets Vasalopp. Riktigt imponerande med tanke på att han inte alls kunnat träna på speciellt mycket. Iår däremot har han riktigt många träningstimmar och passet idag visar att han kommer bli farlig i vinter!
Vattenpaus utanför Aspebodas golfbana.

Tanken var att köra ~4mil. Första 2,5 milen gick på stundals ganska långsam asfalt och ganska tuff kupering medan resten av vägen var platt och rätt knixig inne i "stan". kroppen kändes helt okej men var lite småsliten sedan torsdagens tuffa intervallpass. Björn däremot var riktigt pigg och gick på som ett jehu första 2,5 milen.

Passdata:

Sträcka:
37,37 km
Hastighet:
15,16 km/h
Tempo:
03:57 min/km
Maxpuls:
183 slag/min
Snittpuls:
144 slag/min
Kaloriförbrukning:
1582 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3

Sedan en annan grej. Har tröttnat brutalt på att allt blir genomblött och genomskitigt när man kör rullskidpass i regn. De stänkskärmar som följer med Swenorskidorna är helt värdelösa så därför gjorde jag en ful med ack så enkel lösning av problemet. Tillsammans med fryspåsar med urklippta undersidor över pjäxorna blev man varken skitig eller blöt, klockrent!!
Inte direkt världsklass men enkelt och ganska effektivt tillsammans med fryspåsarna över pjäxorna.

Annars är det ju Lidingöloppet idag och gud vad skönt att jag inte springer iår. Däremot har jag följt både Lisa och Mandus med spänning och både verkar springa riktigt bra än så länge!

torsdag 27 september 2012

Helvetespasset med stort H...

...genomfördes idag i Järfälla! Sumpan skidor kör gemensamma pass där på torsdagar och jag tänkte det vore en bra idé att testa. Backen var ca 1,6km lång och riktigt seg.

Idag var det jag, Andreas, Pontus, Anders och Urban som körde. Pontus bestämde sig för att bara köra stakning uppför och jag ville inte vara sämre. Varje intervall tog ~6,5 min och fy satan vad jobbigt det var och man ville nästan kräkas efter varje. Med facit i hans gick jag på alldeles för hårt de två första för sedan var jag som spagetti.

Man märker så tydligt på sådana här pass vilka styrkor och svagheter man har. Jag är pigg i ungefär halva intervallen. Sedan kickar syreupptagningen in och då är jag rökt :( Men tycker ändå att jag pressar min gräns lite mer för varje gång. Orkade bara köra ren stakning i 4 intervaller sedan var jag tvungen att blanda in frånskjut de två sista för att palla.

Jag förmådde inte heller att följa Pontus eller framför allt Anders. Här märks det att man ligger ordentligt i lä. Men å andra sidan är det FÖRSTA gången jag kör ett liknande pass och det vore konstigt om man kunde hänga på så duktiga åkare som Anders och Pontus.

Jag ska från och med nu lägga mindre tid på styrketräningen och mer tid på konditionsträning eftersom det är min stora svaghet. Tycker att min styrkegrund nu är så pass bra att jag bara ska försöka underhålla den.

Tack grabbar för ett bra pass! Det lär bli fler...

Passdata:

Sträcka:
17,76 km
Hastighet:
11,83 km/h
Tempo:
05:04 min/km
Maxpuls:
228 slag/min
Snittpuls:
154 slag/min
Kaloriförbrukning:
816 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3

lördag 22 september 2012

Lååååångpass!

Man känner sig inte så lite nördig när man kl 08:30 på en lördagmorgon i regn och rusk drar ut på ett långpass rullskidor. Men riktigt gött efteråt!

Det är tur att man har bra träningskompisar annars hade jag ALDRIG gett mig ut på något liknande. Som vanligt var Andreas Degerfeldt och Pontus Karlsson med (som bäst 483:a på Vasaloppet). Men idag hade vi också med oss Anders Boström som också bytt till Sumpan skidor iår. Anders är en riktigt grym skidåkare som bla vann Värmdöloppet iår och gjorde 4:19 på årets Vasalopp och placerade sig som 306:a! Riktigt imponerande!!

Planen var ~4 mil ute på Ekerö i A1-tempo (långsamt). Men eftersom vi hade med oss Pontus (som kommer uträtta underverk i vinter) så blev det inte så värst mycket A1. Speciellt inte uppför där han är stark som en oxe. Förra gången vi körde långpass på Ekerö kändes det så otroligt bra att jag glädjekörde lite väl fort i början så man "väggade" redan efter 2 mil. Idag försökte jag ta det lugnare för att istället ha krafter kvar. Tyvärr var det regn och ruskväder och då blir rullet riktigt trögt och speciellt eftersom jag körde med 3:or. Så det gällde verkligen att försöka köra smart eftersom tempot ändå var högt.

Faktiskt så kändes det riktigt bra hela nästan vägen och orkade hänga på Pontus (som drog 90% av passet) utan större problem. Det var även riktigt mysigt med fika efter halva vägen i Svartsjö. Tyvärr såg vi att de snart ska stänga det kafeét för gott vilket suger...
Parkering vid fiket :)
Det känns riktigt bra för självförtroendet att man kan hänga på så pass duktiga skidåkare som Pontus och Anders. Rent fartmässigt och styrkemässigt hänger jag på utan större problem men behöver givetvis jobba på uthålligheten. Men även idag fick man smaka på väggen som bestod av tomma energidepåer och kramp i magmusklerna. Det gick för jävla bra fram till ~4mil eller 2h 20min då gick jag mig plötsligt helt tom och då slutar min kropp att fungera. Så vi var tvungna att ta en paus och efter lite coca cola och sesamkaka så gick det genast bättre igen. Men tyvärr ville inte mina magmuskler köra mer utan de började krampa och istället för att ta den sista lilla omvägen så tog jag kortaste vägen tillbaks.

Passdata:


Sträcka:
43,85 km
Hastighet:
15,58 km/h
Tempo:
03:51 min/km
Maxpuls:
186 slag/min
Snittpuls:
147 slag/min
Kaloriförbrukning:
1981 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3

Trots allt känns det som man faktiskt är lite på G inför vintern. Men "tyvärr" fick man sig en rejäl tankeställare när man pratade med Anders.... Han kom som sagt 306:a på årets Vasalopp och jag var nyfiken på hur han tränar osv... Det visar sig att karln i år redan har kört ~200 mil rullskidor!! Om man jämför mina ~60 mil så förstår man varför han gjorde 4:19 och jag 4:52 på Vasaloppet.

Blev lite pepp att nu försöka dunka på så mycket rullskidor jag kan inför vintern. Det finns liksom inga genvägar och speciellt inte för mig som är så pass dålig uthållighetsmässigt. Samtidigt vet jag inte hur mycket tid jag vill lägga på rullskidåkning. Tror jag skulle tröttna oerhört fort och en av mina medvetna strategier för att inte tröttna på träningen är att variera sig mycket. Rullskidåkning ensam är dödstråkigt men i grupp är det betydligt mycket roligare så ska verkligen försöka styra upp fler sådana här pass.

tisdag 18 september 2012

Löparkniv???

Haha... man har ju för sköna polare!

Jag skrev ju i mitt förra inlägg att det brann till i skallen på mig när jag nästan blev fälld under halvmaran. Fasen, det var inte ens trångt i det partiet och killen lyckas nästan göra så att man fick käka asfalt. När pojkvaskern sedan totalignorerar mig när jag frågar varför han inte kan be om ursäkt blev jag helt galen! :D Men det är väl tur nu i efterhand att man inte ställde till med någon scen...

I vilket fall kommenterade polaren Mattias mitt blogginlägg på funbeat:


Jag har asgarvat åt kommentaren i två dagar nu. Klart jag skulle knivat honom, man var ju trots allt på knivsöder :)

söndag 16 september 2012

Stockholm halvmarathon - historien

Ja... Jag har varit i grym löpform för att vara mig på senaste tiden. Men så i måndags kände jag att något var knas med kroppen och det fortsatte egentligen ändå till fredagen. Kändes mig matt och orkeslös :(

På lördagen kände jag mig rätt trött också men man vet liksom aldrig hur kroppen känns innan man provar. Träffade och hängde med gamla barndomskompisen Johan Roos innan start som också startade i samma startgrupp som mig. Men han hade också haft ganska stora problem i veckan med en dålig fot men valde ändå att starta.

Väl vid starten lyckades jag hamna rätt långt fram i startgruppen precis bakom 1:30 farthållarna. Perfekt tyckte jag eftersom jag satsade på att gå under just 1:30.

När startskottet gick så var det trångt men jag tycker ändå det gick bra att hålla sitt tempo första biten trots lite inbromsningar då och då framförallt vid kurvor.
Kanske 100m efter starten där första hejaklacken stod :)
Tyvärr känner jag egentligen direkt att kroppen känns tung. Benen blev trötta på en gång och hade liksom noll "sprutt" i dom. Jag märker också direkt att jag inte har en suck att hänga på 1:30 farthållarna utan dom glider iväg sakta men säkert. Trots den otroligt tunga känslan så passerar jag ändå 5km på 20:44!! Egentligen ~30s snabbare än jag tänkt. Pga den snabba öppningen så får jag slita ont resten av vägen. Egentligen är känslan att jag vill bryta efter varje km.. så jobbigt var det!

Här passerar jag halvvägs och mer brytsugen än någonsin...
Jag hade läst på lite om loppet och där stod det att man helst ska spara sina krafter något fram till 17km. För där börjar en uppförsklättring som varar i ca 2km. Men redan halvvägs är jag i stort sett körd så mentalt att veta man kommer missa sub 1:30 och att man har det värsta kvar gjorde knappast gott. Trots allt krigade jag på så gott det gick.

Men sedan vid tantolunden när det precis ska börja klättra uppåt håller jag på att bli fälld. En ung kille bakom mig kommer åt min fot och nästan fäller mig. Lite förbannad blir man ju och jag skriker till. Sedan kommer han upp jämsides med mig och jag säger åt honom att du kan väl i varje fall be om ursäkt? Han totalignorerar mig och då var jag riktigt nära att göra något dumt. Var så jävla sugen på att tackla omkull honom eller vadsomhelst. Vafan om man nästan fäller någon kan man väl iaf be om ursäkt? Jävla stolpskott till pojkvasker säger jag då!

På den långa sega stigningen nu efter 17km känns det som jag tappar ganska ordentligt med mark men krigar på med det jag har. Tyvärr börjar jag sedan vid ~18km att få krampkänningar i vaderna planenligt. Men den här gången var det inte värre än att jag fick försöka springa på hälarna resten av vägen. Men kunde pga detta inte alls trycka på något resten av vägen.

Närmar mig målet och vill bara att skiten ska vara över.
Går i mål på 1:31:46 och är helt totalt slutkörd. En tapper Johan går i mål stax efter mig på 1:33 trots sin onda fot och killen kan knappt gå efter loppet heller. Vadå dumenvis! :) Känner mig ändå nöjd att jag krigade så gott det gick. Jag pressade ur kroppen det som fanns just för dagen och mer kunde jag inte göra. Nu har jag ju iaf en tid att slå för framtiden!

Loppdata:


Totalt

Placering739
Placering (Åldersklass)469
Totaltid (Netto)1.31.46
Totaltid (Brutto)1.32.17
Genomsnittsfart04.21 min/km

Mellantider

SplitTidSträcktidmin/kmkm/hPlac.
5K0.20.4420.4404.0914.47613
10K0.43.0922.2504.3013.38769
15K1.04.2421.1504.1514.12710
20K1.27.0422.4004.3313.23728
Sluttid1.31.4604.4204.1714.02739




lördag 15 september 2012

1:31:46

Nej... Det gick inte. Kändes tungt från första steg. Kände direkt att det inte var min dag idag. Sjukdomen i veckan satte sina spår. Dock så gick första 5km på 20.40 vilket var jävligt korkat...

Var rökt redan efter 12km och fick slita ont med krampkänningar efter 18km. Men jag är glad ändå :)

tisdag 11 september 2012

Småkrasslig...

Fasen, känt mig småkrasslig nu i början av veckan, det är nåt i kroppen som inte stämmer. Har varit på kurs i stan mån-tis och igår måndag passade jag på att transportlöpa hem. Kände då mig riktigt slö och orkeslös och kanske borde avbrutit och tagit tuben hem istället... Känns som jag har nåt inom mig som inte riktigt vill bryta ut men vi får hoppas det blir bättre till helgen. Vore trist att missa halvmaran nu när man satsat lite inför den.

lördag 8 september 2012

Årets bästa pass!!

Årets lätt bästa träningspass än så länge med Pontus och Andreas ute på Ekerö. Vi körde en mycket trevlig runda på Ekerö som Sumpan skidor introducerat för Andreas. Det som jag trodde skulle bli ett ganska lugnt A1-pass visade sig bli något helt annat. Det var hög fart passet igenom och vi blandade med mycket impulser och tom styrkeövningen "smirrestak" uppför en lång seg backe.

Andreas hade varit sjuk länge så vi beslutade tidigt att byta skidor så han fick lite lättare rull för att kunna hålla ihop gruppen. Jag körde alltså i stort sett hela passet på trögrullade 3:or. 

Kände mig riktigt pigg ungefär 2/3 av passet och hängde med ångloket Pontus (topp 500 på Vasan) riktigt bra på både impulserna och de långa sega partierna i hög fart. Kändes nästan lite väl bra och kanske har jag närmat mig Pontus lite styrkemässigt. Men sedan kom ett ganska långt segt parti på ca 1,5km som avslutades med en lång seg uppförsbacke där Pontus tryckte på rejält. Envis som man är så hängde jag på hela vägen. Men direkt efter den hårdkörningen körde vi smirrestak uppför en lång seg backe och efter det så sinade mina krafter ganska ordentligt. 

Sista 3-4km var jag ganska rökt och hade inte en suck på impulserna. Men ser man till snitttempot så är det mitt klart bästa pass sett till längd och att jag körde med 3:or. Att vi lyckades hålla ett så högt snittempo trots alla impulser känns också lovande. Tyvärr märker man ju i slutet att avsaknaden av långpass gör sig rejält påmint. Kul pass! Mer sånt!

Passdata:

Sträcka:
30,3 km
Hastighet:
17,24 km/h
Tempo:
03:29 min/km
Kaloriförbrukning:
2350 kcal
Träningseffekt (TE):
0,3



TidSträckaTempoHastighetKommentar
00:06:101,5 km04:07 min/km14,59 km/h 
00:06:021,5 km04:01 min/km14,92 km/h 
00:05:101,5 km03:27 min/km17,42 km/h 
00:05:101,5 km03:27 min/km17,42 km/h 
00:05:171,5 km03:31 min/km17,03 km/h 
00:04:541,5 km03:16 min/km18,37 km/h 
00:05:051,5 km03:23 min/km17,7 km/h 
00:05:041,5 km03:23 min/km17,76 km/h 
00:05:291,5 km03:39 min/km16,41 km/h 
00:04:471,5 km03:11 min/km18,82 km/h 
00:05:341,5 km03:43 min/km16,17 km/h 
00:05:401,5 km03:47 min/km15,88 km/h 
00:05:011,5 km03:21 min/km17,94 km/h 
00:04:591,5 km03:19 min/km18,06 km/h 
00:04:371,5 km03:05 min/km19,49 km/h 
00:05:151,5 km03:30 min/km17,14 km/h 
00:04:341,5 km03:03 min/km19,71 km/h 
00:05:071,5 km03:25 min/km17,59 km/h 
00:04:471,5 km03:11 min/km18,82 km/h 
00:05:251,5 km03:37 min/km16,62 km/h 
00:01:110,3 km03:57 min/km15,21 km/h 



torsdag 6 september 2012

För lite...

... rullskidåkning har det blivit. Trots att jag redan med råge passerat 2011:s totala antal mil. Det blir ca en gång i veckan och då blir det oftast något slags mellanmjölkspass på ca 2 mil. Känner att jag fastnat lite i den lunken men samtidigt är det på ren svenska skittråkigt... Får tvinga mig ut på de passen... Tacka vet jag skidor på snö, inte ens samma sport :)

Annars börjar ju Sthlm Halvmarathon närma sig med stormsteg. Snart bara en vecka kvar... Och hur är löpformen då? Faktiskt riktigt bra för att vara mig. Har på senaste tiden gjort mina bästa löppass någonsin så formen ska det inte vara något fel på. Problemet ligger i att jag har inte den blekaste aning om jag kommer hålla en hel halvmara. Om jag ska gå under 1:30 måste jag hålla ~4:16-17 min/km. Den hastigheten vet jag att jag kan hålla ett bra tag men kommer jag klara mig från kramp är den stora frågan? Jag kommer bomba på så får vi se hur länge det håller. Kommer starta i Grupp A, alltså samtidigt som eliten (och ~2500 andra) så det viktigaste blir att inte dras med i tokrusningen i början.

Hösten har ju tågat in på fullaste allvar, det var som att fälla ner en ridå efter sommaren. Även om det är trist att sommaren är slut är höstluften den bästa att träna i. Svalt så man slipper svettas arselet av sig och låg pollenhalt.

lördag 1 september 2012

Alliansloppet igen och Skierg...

Vill bara klargöra att jag med förra inlägget absolut inte menade att peka ut någon eller på något sätt klanka ner på någon rullskidåkares prestation under Alliansloppet.

Kanske gick lite väl hårt ut men det jag ställer mig lite frågande till är om ett rullskidlopp verkligen borde vara seedningsgrundande för ett skidlopp på snö. Kanske speciellt iår då "träningshjul" verkar vara ett väldigt vitt begrepp... Det är ju bara att gratulera rullskidspecialisterna som gynnas av detta. Det är ju knappast deras fel att reglerna ser ut som de gör. Men för min egen del är sporterna inte tillräckligt lika.

Aja.. skit samma. Hoppas ingen mer tog illa upp. Alla har rätt till sina åsikter och jag har min helt enkelt. Bättre att få ut sin åsikt än att sitta tyst hemma enligt mig.

Annars skulle jag ha kört ett rullskidpass igår med kollegan Jonas. Men eftersom det regnade heeela dagen igår bestämde vi oss istället för att köra ett pass Skierg, något som jag inte gjort sedan Vasaloppsveckan.

Jag har ju kört 1000m intervaller med 1min vila mellan förut och tanken igår var att helt enkelt testa hur man låg till formässigt jämfört med förra vintern.

Visst var det jobbigt men det kändes förvånansvärt bra och kanske gjorde jag mitt bästa intervallpass på Skierg någonsin. Körde serien på motstånd 8.

Tiderna blev: 3:56-56-56-56-57-56-55-57-55-54.
Det känns riktigt skönt att få ett kvitto på att man utvecklas. Skierg är riktigt styrkekrävande och där känns det verkligen som jag gått framåt. Kan man bara hålla i rullskidåkningen så kan det bli bra till vintern.