tisdag 28 augusti 2012

På rätt väg... + lite tankar om Alliansloppet.

Förutom ryggen (som blir bättre) så känns kroppen bättre än på riktigt länge. Har inte slarvat med styrketräningen och äntligen känns det som man börjar gå lite framåt. Har även ökat på mängden löpning vilket också gett bra resultat. Helt sjukt egentligen... Kommer ihåg när jag för första gången sprang över en mil för två år sedan, var helt förstörd i nästan en vecka efter det. Nu klarar jag lyckligtvis lite mer än så :D Tex i söndags körde jag ett långpass på 20km (tilläggas att jag var bakfull) och idag gör jag ett riktigt bra snabbdistanspass på 1 mil utan att kroppen protesterar nämnvärt :)

Men i ärlighetens namn tror jag inte att jag är en speciellt mycket bättre löpare idag än för ett år sedan. Men jag kanske är något mer genomtränad men annars går det riktigt trögt med förbättringen.

Till något helt annat, Alliansloppet gick nu i helgen. Det är vad jag vet det enda rullskidloppet som är seedningsgrundande inför Vasaloppet. Jag är ju ingen större fan av rullskidåkning och kanske inte är rätt man att uttala mig. Och i ärlighetens namn bryr jag mig inte så mycket heller, men min åsikt är att lopp på rullskidor inte borde gälla som seedning för ett skidlopp på snö. Jag tycker att sporterna skiljer sig för mycket. Man åker inte alls skidor på samma sätt på rullskidor som på snö. Små kuperingar känns knappt på rullskidor utan det går att staka sig uppför det mesta på ren styrka. Det funkar inte riktigt så på snö utan där måste man ha betydligt mycket mer teknik och känsla för att ta sig uppför små kuperingar som blir betydligt jobbigare. 

Jag vet också bra många exempel på folk som i stort sett hänger med eliten på rullskidor. Men när det kommer till riktiga skidor på snö är de inte ens i närheten. Det om något borde vara ett bevis på att sporterna är väldigt olika.

Men givetvis är det bra för skidsporten i stort att man kan seeda sig på ett rullskidlopp, det skapar ett större intresse. Som jag skrivit tidigare bryr jag mig inte heller så mycket och det finns ju många rullskidentusiaster i detta land och all heder till dom :)

Nyheten med årets Allianslopp var att de förbjudit tävlingshjul som går snuskigt fort. Nu fick man endast seeda sig på sk "träningshjul" för att skapa en mer rättvis seedning. Men det komiska i det hela är att det inte verkar finnas någon standard för hur snabbt träningshjul för rulla. Det verkade resultera i sjukt stora skillnader i rull på loppet. Det finns ju vissa märken som rullar bättre än andra och tittar man i resultatlistan känner man ju igen en hel del människor. Många i resultatlistan vet jag att jag är jämnbördig med eller bättre än och ändå hade de ett snitttempo över 5,6 mil som jag inte ens varit i närheten av själv när jag på kortare pass blåst på fullt men mina Swenor som har standard träningshjuls 2:or. 

Det bevisar ju på att det skiljer för mycket på sk "träningshjul" och kanske blir loppets seedning mer orättvis än vanligt?

Det är min åsikt iaf gällande att seedning på rullskidlopp även om jag återigen inte bryr mig så mycket :D

torsdag 23 augusti 2012

Racereport, bellmanstafetten torsdag 2012


Trots ett dåligt taktiskt genomfört lopp är jag jättenöjd med att jag klarade mitt tidsmål på sub 20 min.

Tävlingsinfo:

  Tid     Sträcka           Tempo
5:28.5      1.50         3:39 min/km
5:52.4 1.50         3:55 min/km
  6:05.5 1.50         4:04 min/km
1:51.0 0.50         3:42 min/km

    Tid     Sträcka           Tempo
  19:20      5.00         3:51 min/km

Medelpuls: 178, Maxpuls 184

Hade klockan inställd på att kolla av tid och tempo var 1,5:e km.

Tyvärr drogs jag med lite väl mycket av att alla tokrusade i början... Men det kändes så sjukt lätt de första 2,5km. Behövde inte ta i alls för att hålla ca 3:40 tempo. Men sedan efter 2,5km kom en sträcka på några hundra meter i gräs. Efter allt regn var det som att springa i en leråker och det partiet följdes av en stigning och då fick jag rejält med syra i benen som sedan aldrig försvann :( Det förklarar det dåliga tempot mellan 3-4,5km :(

Men totalt sett är jag jättenöjd.

Vi som sprang hade följande tider från vänster: 19:20, 21:29, 30:20, 22:08, 23:58.

tisdag 21 augusti 2012

Bättre...

Äntligen är jag bättre i ryggen... Men jag måste erkänns att jag faktiskt tagit Voltaren... Det gick så långt att jag knappt kunde sova på nätterna för det gjorde så jäkla ont varje gång jag vände mig. Inte ätit voltaren på flera flera år men nu så var det så pass illa att jag var tvungen. Samtidigt har jag försökt undvika allt som belastar ryggen och det har genast blivit bättre. Tom så bra att jag förmådde mig att testa att köra ett rullskidpass idag för första gången på två veckor. Det kändes faktiskt bra och ryggen är inte värre efteråt så det går åt rätt håll.

Annars stundar ju Bellmanstafetten på torsdag. För er som inte känner till tävlingen så är man 5st i varje lag och alla springer 5km var. Jag har aldrig förr tävlat på 5km så det är med skräckblandad förtjusning man ger sig in på detta... Planen är att iaf gå under 20min på min sträcka. 

Det kanske börjar hända lite nu för jag gjorde ett riktigt bra intervallpass i måndags. Körde 6x1000m med endast 60s vila mellan. Tiderna blev: 3:48-47-46-44-46-43.

Har faktiskt aldrig lyckats hålla så bra tempo med så pass kort vila. Ändå är jag inte direkt toppad just nu och väger lite för mycket så det känns lovande. Kan jag fortsätta träna på bra och deffa lite kanske Sthlm halvmarathon den 15:e september går vägen...

onsdag 15 augusti 2012

Dålig kropp...

Ryggen min protesterar just nu och jag har stundtals riktigt ont... Det känns lite knäckande att ha en så pass dålig rygg vid endast 30 års ålder. Men det är ju så.... försökte jaga en friidrottskarriär förr och då fick ryggen ta för mycket stryk...

Men anledningen till att jag har ont nu tror jag beror antagligen på något av följande:

- Antingen beror det på att jag ökat träningsdosen ganska mycket de senaste veckorna.
- Eller så beror det på att mina nya mängdträningsskor. Har aldrig förr haft ett par helt neutrala löparskor förut och faktiskt så pronerar jag en del med höger fot.

Ska prova att byta skor nu ett tag så får vi se om det försvinner.

Annars är jag också rätt besviken pga uteblivna resultatförbättringar gällande löpningen. Mina två löparmål Stockholm Halvmarathon och Hässelbyloppet är bara runt hörnet och jag tycker inte att jag förbättrat mig något speciellt alls i löpningen. Ska bla springa Bellmanstaffetten (5km) om en vecka och jag har kört lite snabbdistans nu på senaste tiden med inte alls för imponerande resultat. Hoppas iaf kunna göra under 20min på min sträcka.  Grejen är att jag gjorde sub 20min på 5km för några år sedan med mycket mindre träningsmängd.

Är helt enkelt ingen långskubbare. Intervaller och explosiva grejer är helt enkelt min grej. Får jag bara liksom en liten paus mellan något jobbigt kan jag köra på riktigt bra igen. Men det här malandet under längre tidsintervaller pallar jag liksom inte.

Målet på Hässelbyloppet i oktober är att klara att göra under 40min på milen och det känns rätt avlägset just nu. Men vi får se, ska försöka skärpa mig lite i kosten och gå ner 1-2 pannor så brukar det känns aningens lättare.

Helt enkelt mer min grej, även fast att detta var ett 
dåligt hopp :D (Från Portugal 2005)

fredag 10 augusti 2012

Sötebrödsdagarna 2012 är snart till ända...

Sista veckan innan jobbstarten nu. Det känns faktiskt okej även om det är ohyggligt skönt att vara ledig... Men man får väl inte klaga som haft 2 månaders semester :)

Har ju också tränat på som ett jehu de sista 4 veckorna. Kört flera dubbelpass i veckan och det känns riktigt bra att kunna göra en sån här bra träningsperiod inför hösten. Min kropp svarar bra på mängd och nu har jag gett mig fan på att syreupptagningsförmågan ska bli bättre. Skam den som ger sig!

Det har märks så tydligt i sommar att jag knappast är någon uthållighetstalang. Tex när jag kört 1km löpintervaller med andra duktiga löpare håller jag i 500m, sedan när flåset tar över så pallar jag inte längre. Kan jag bara förbättra mig liiitegrann kommer det göra underverk i skidåkningen. Styrkan känns också bättre än på bra länge och det märks i stakningen att det gett resultat.

Har varit betydligt flitigare med rullskidåkningen 2012 också. Är redan ifatt och förbi den
totala mängden rullskidåkning jag gjorde under hela 2011.
Är ju en riktigt gottegris i världsklass när det gäller det mesta och denna sommar har nog varit värre än vanligt :) Inte hållt igen ett skit utan bara ätit på som en galning. Tur att man har tränat på bra, men nu vankas det snart löptävlingar och då ska jag försöka deffa bort ett kilo eller två. Det gör stor skillnad för mig i löpningen.

Tex idag har jag grundat med det här...
...och ska snart trycka i mig en sån här :)
Riktigt gött med handbollen nyss också! Så osvenskt att verkligen höja sig när det gäller! Det är något vi borde lära oss av jänkarna som har ett jävlar-anamma och alltid höjer sig när det väl gäller!

söndag 5 augusti 2012

Skrivtorka och OS...

... Ja, är lite glest mellan inläggen här men jag har väl egentligen inget vettigt att skriva just nu... Tränat på riktigt bra nu på senaste tiden men det är också så mycket annat som lockar såhär på sensemestern... Öl och annat häng är så otroligt trevligt :)

Knappast bara träning just nu, skärgårdshäng och öl går inte att undvika :)

Annars lider semestern mot sitt slut men det är skönt att vara ledig och kunna kika på OS så mycket man kan. Lider med alla 4:e-placeringar och speciellt Michel Torneus 4:e plats gjorde extra ont i hjärtat... Men kul med första guldet för seglarkillarna idag!

Den där Bolt förresten... Helt störd kille!! Men blev mest förbannad över att Gatlin tar bronsmedalj eftersom han tidigare varit dopad.