tisdag 31 januari 2012

Fan...

Missade led 3 med mindre än 2 min. Det hade krävts 2:30 för att att greja led 3 och i ärlighetens namn kändes det lite väl hårt om man jämför andra lopps seedning och speciellt Norrbärke Skimarathon, kika: http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/00cad50049d400eabc09bd44cf821292/svenska_langlopp_2012.pdf?MOD=AJPERES

Samma vinnare i Norrbärke som Harsa. Men i Norrbärke var vinnartiden 1:52, för att greja led 3 behövde man vara drygt 38 min efter segraren. I Harsa behövde man vara endast 30min efter samma man för att klara samma led, obegripligt!

Är faktiskt riktigt besviken :( Här har jag suttit och drömt om att kanske kunna klara led 2 med ett bra lopp men platsar inte ens i led 3! Nu kommer jag sänka förväntningarna ganska enormt...


lördag 28 januari 2012

Harsa Ski Marathon - The story

Då är det avklarat. Mitt livs första seedningslopp! Åkte kl 07.15 från Borlänge och räknade med att resan upp skulle ta ca 2,5h.

Gårdagskvällen bestod av vallning för hela slanten. Hade grundat med väldigt kall LF och toppade med en blandning av två kalla HF. Trots att jag efter vallningen lyckades skvätta lite vallaväck på en liten del av glidzonen hade jag faktiskt bra skidor under loppet. Gled absolut inte sämre än de jag fick chansen att jämföra med utan snarare bättre. Extra kul att lyckas bra med skidorna när man fixat dom själv! Men jävlar vad tråkigt och tidsödande det är att valla... Tyvärr håller inte stålsickling vilket jag snart kommer ge mina synpunkter på i ett framtida inlägg.

Vägarna upp mot Harsa var riktigt slingriga och vinterhala så man fick hela tiden vara på G. En sak som fick mig att vakna upp ordentligt var en räv som tänkte korsa vägen precis där jag kom i 80 knyck! Av ren reflex tvärbromsar man ju! Det gjorde att jag fick sladd i den ganska höga farten. Som tur är man man spelat rätt många rally-tvspel så jag lyckades ganska snabbt räta upp skutan. Men jävlar vad läskigt om jag hade fått möte då....

Efter en extended frukost i bilen kom jag upp till Harsa 1,5h innan start. Till mitt stora förtret snöade det och låg några cm nyfallen pudersnö. Inte riktigt som jag hade vallat och visste då direkt att det skulle bli jobbigt pga av det tröga föret. Efter ett snabbt skidtest där jag konstaterade att fästet var helt ok började jag förbereda mig inför starten. När det är massa lös nysnö är det alltid lite lurigt att få fäste så var ändå lite orolig eftersom det fanns en lång backe precis i början.

Man kunde välja på 3 startled: Elit, seedning och motionärer. Eftersom det knappast bara var elitåkare längst fram ställde jag mig givetvis också där för att slippa onödigt krångel vid start. När starten gick skruvades farten upp direkt. Men hängde på ganska lätt i den platta stakningen på sjön i början. Sedan började det gå lite uppför men jag bet ändå i ganska bra. Men efter ca 8km i den klungan insåg jag att det aldrig skulle hålla i 43km så var tvungen att släppa och hittade då en andraklunga. Tyvärr splittrades den ganska snabbt och efter nästa vätskekontroll var jag ensam. Så skulle det sedan se ut i ca 2/3 av loppet...

Innan jag fortsätter så måste jag bara tillägga att den nyfallna pudersnön gjorde föret ordentligt trögt. Dessutom gjorde det också att spåren ganska stora delar av loppet var ordentligt lösa. Så min seedningspremiär var minst sagt tungåkt. Det är också så typiskt att man "som vanligt" inte hittade någon klunga att åka i. Att åka ensam under en så stor del av loppet i det tröga föret gjorde givetvis att jag tappade tid.

Det var också fruktansvärt jobbigt hela vägen. 43km i trögföre är inget att rekommendera och jag kunde inte njuta en enda sekund av loppet. Hade också lite förhoppningar att hänga på träningskompisen Andreas Peterson men han drog iväg som ett jehu ända från början och jag var väl egentligen aldrig riktigt nära att ens orka hänga på. Vi är jämna när vi tränar men han har en betydligt högre tävlingshastighet än mig. Under de snabba träningspassen går det lite långsammare och då är ansträngningsnivån för mig fullt hanterbar. Men under tävlingarna går hastigheten upp en till nivå som jag inte kan hantera (än). Hade trots allt som mål att nå led 3 i årets Vasalopp men Andreas och en viss Mandus har ju hetsat på mig litegrann eftersom de redan står i led 2 och åkt riktigt bra i tidigare lopp. Men det känns faktiskt ganska skönt att veta att jag inte är på den nivån och jag kanske ska nöja mig med att vara en led 3 åkare (Som tiden förhoppningsvis räcker till).

Jag sätter ju väldigt höga krav på mig själv och vill alltid prestera till max. Den här gången måste jag försöka vara nöjd med mitt resultat. Det är trots allt min livs första långloppstävling och jag har i ärlighetens namn inte så många skidmil i benen (27 innan loppet).

Tävlingsdata:
Sträcka:
43,84 km
Hastighet:
17,32 km/h
Tempo:
03:28 min/km
Maxpuls:
177 slag/min
Snittpuls:
155 slag/min
Kaloriförbrukning:
2250 kcal
Träningseffekt (TE):
3


En annan ganska märklig upplevelse var efter loppet då jag valde att duscha på Harsagården. Har aldrig någonsin varit i närheten av att vara tillsammans i samma rum med så många svettiga män eftersom omklädningsrummet var minst sagt fullknökat :) Det bjöds också på mat efter loppet men jag valde ändå att dra direkt efter duschen för att få köra i dagsljus. Att köra i mörkret på slingriga hala vägar ville jag inte riktigt utsätta mig för direkt efter en långloppstävling.
Glad , trött och rödögd på vägen hem utan rävincidenter.

Färdigseedad för den här gången...

2:31:54,4 blev det i ett trögt Harsa Ski Marathon. Nyfallen pudersnö gjorde föret aptrögt och jag fick kämpa som en gnu mestadels ensam under hela loppet. Fick stryk av Andreas P med drygt 11min och 32min mot täten.

Kommer ett mer utförligt inlägg inom kort när seedningen släpps! Tjing!

fredag 27 januari 2012

On the road...

Sitter nu på den fantastiska bussen "Masexpressen" på väg upp mot Borlänge som blir ett mellanstopp innan resan upp mot Harsa Ski Marathon i Hälsingland imorrn bitti.

Tyvärr är läget inte bättre än att jag delar bussen med ett antal fulla Morabönder!! Skjut mig...

Har känt mig lite sliten i veckan och därför tagit två vilodagar innan morgondagens lopp. Förhoppningsvis gör det att jag får lite fart på kroppen! Dock så var dagens 3,5 timmars skridskoåkning på jobbet kanske inte optimalt men ack så roligt! Man kan ha det sämre än att få betalt för att åka skridskor en hel förmiddag :)

Egentligen känner jag mig inte riktigt redo för ett seedningslopp än men det kommer bli riktigt bra träning och ge mig erfarenhet inför kommande lopp i min jakt mot uppseedning.

Fick också precis erbjudande att gå och se brorsans band Map of Moscow live på Cafe Peace & Love i Borlänge. De ska köra Broder Daniel covers tydligen! Men tråkigt nog måste jag spendera kvällen åt att preppa mina skidor :(

onsdag 25 januari 2012

Skidpremiär i storstaden och stundande seedningslopp...

Gjorde idag min skidpremiär på hemmaplan. Den efterlängtade snön har äntligen kommit och man märker att hela SkidSthlm har smått panik. Det är inte mycket snö som ligger utan ~10cm men det har ändå spårats på alla stans stora skidanläggningar.

Det rapporteras vilt på Skidspar.se och det hade ute på Bisslinge varit över 50 bilar på förmiddagen kl 11 en måndag! Så trycket på de grunda spåren är minst sagt hårt!

Jag och kollegan Jonas valde att åka till Knalleborg ute på Ekerö efter jobbet idag och prova lyckan. Väl framme var det förvånansvärt mycket snö och det fanns i stort sett inga genomslag men spårkvalitén däremot... Spårpatrullen har gjort ett heroiskt jobb men det är för lite snö och spåren har inte haft en chans att frysa på. Det gjorde att spårkanterna i stort sett var obefintliga och det var längesedan jag hade så dålig balans på ett par skidor :) Försökte endast åka lugnt och sansat och inte få upp för hög puls vilket jag lyckades bra med. Tyvärr kändes kroppen rätt seg idag och det var inget bra kvitto inför helgens seedningslopp...

Passdata:

Sträcka:
17,49 km
Hastighet:
14,72 km/h
Tempo:
04:04 min/km
Maxpuls:
150 slag/min
Snittpuls:
136 slag/min
Kaloriförbrukning:
952 kcal
Träningseffekt (TE):
3


På lördag väntar mitt livs första seedningslopp! Hade planerat av bekvämlighetsskäl att köra Maserloppet som går i Borlänge. Pga snöbrist och få anmälda ställdes tyvärr det loppet in :( Men jag ville verkligen köra ett lopp den här helgen för att komma igång med tävlandet så bestämde mig för att köra Harsa Ski marathon. Kommer åka upp till Blge på fredag och sedan vidare de ca 17 milen upp till Harsa på lördag morgon.

Vad förväntar jag mig av loppet då? Givetvis vill jag åka bra och seeda upp mig ordentligt men eftersom jag aldrig tidigare kört ett seedningslopp är det svårt att förvänta sig något. Jag kommer helt enkelt öppna hårt och se hur långt det räcker. Förhoppningsvis kan jag få en bra rygg (läs Andreas Peterson) och försöka hålla den så länge jag förmår. Banan går två varv runt en 21,5km långa slinga. I början av varje varv är det en stigning på ca 1,3km och i mitten är det ytterligare ett lite backigt parti men resten ser ut att vara platt. Så för mig gäller det att överleva uppför och sedan mata på i stakpartierna!

Någon mer som kör Harsa?

söndag 22 januari 2012

Min livs "första" skidtävling avklarad!

Istället för ett vanligt långpass idag lurade konkurrenten Andreas Peterson iväg mig på min livs första skidtävling  Team Sportia Racet i Storvreta kombinerat med träning efteråt.

Okej, jag var med i några skidlopp som knatte för typ 22 år sedan men det räknas inte. Det här kändes som min riktiga tävlingsdebut! För det första så hade jag inte finskidorna här i Sthlm utan hade bara mina stålsicklade och repiga fulskidor att tillgå så gick in med inställningen att bara ha kul. Men ju längre dagen löd desto större blev givetvis nervositeten när jag insåg att jag verkligen skulle ställa upp i en tävling.

Loppet var 9,6km lång och gick på en ca 1100m lång konstsnöslinga som för det mesta var platt men som innehöll två backar som var rätt jobbiga att staka sig uppför. Det som gjorde mig nervös var att jag inte hade en aning om min kapacitet eftersom jag aldrig tidigare tävlat. Det skulle ju kännas jäkligt pinsamt för tävlingsmänniskan i mig att bli varvad... Dessutom snöade det ganska rejält i omgångar vilket gjorde att föret inte var helt optimalt.

Jag och Andreas stod brevid varandra i startfållan och när starten gick stod jag och fipplade med pulsklockan vilket gjorde att jag helt missade starten och tappade 10m direkt :) Sedan var det rätt hetsigt första varvet och det gick för mig ordentligt fort! Har aldrig någonsin kört så här fort på ett träningspass som det gick nu och pulsen rusade ganska snabbt. I stort sett direkt bildades två klungor, en tätklunga och en annan lite längre bak. Jag hängde med den andra klungan en stund men eftersom det gick så satans fort och pulsen rusade vågade jag inte riktigt hänga på och tappade därför klungan. En annan kille låg också och sladdade lite efter andraklungan och jag bestämde mig för att inte tappa honom. Låg sedan som en jojo bakom den killen under hela loppet fram till sista varvet då jag märkligt nog hade massor av krafter kvar. Tänkte ligga bakom för att sedan knäcka honom i spurten men eftersom jag hade så mycket krafter kvar ryckte jag redan efter halva sista varvet och han hade inte en suck att hänga på. Efteråt visade det sig att killen som placerade sig bakom mig har de senaste åren gjort runt 5:10 och placerat sig på plats 500-1000 på Vasaloppet!

Kom i mål på 29:07 och av alla 28 som startade tillsammans kom jag på plats 11!

Negativt:
* Mina stålsicklade fulskidor gled absolut helt ok men var knappast bland startfältets bästa skidor.
* Tävlingshetsen gjorde att jag bara köttade på och gjorde därför ett jäkligt dåligt lopp tekniskt.
* Jag vek ner mig psykiskt efter ca 4 varv när blev jobbigt och släppte min klunga. Hade liksom massor med krafter kvar sista varvet och den dåliga egenskapen sitter ju bara i huvudet.
* Fick stryk med 1 min av Andreas

Positivt:
* Var bara 2 min från täten i mål utan optimala skidor i ett tekniskt dåligt lopp.
* Fick lite tävlingsrutin och vet att jag kan pressa mig lite mer nästa gång.
* Slog en kille som placerat sig som bäst ~500 på Vasan och gjort 5:03 som bäst (5:10 2011).
* Utklassade Andreas ordentligt på backintervallerna efter tävlingen
* Mina nya Madshus-stavar var skitsköna!

Betydligt mer rutinerade Andreas var som väntat snabb men gjorde ett riktigt skönt misstag och lyckades räkna fel på varven! Han var säker på att det var nästa sista varvet och låg därför och sparade sig. Sedan vid upploppet där vi brukade varva insåg han att det var sista varvet! För att strå salt i såren slog han en kille precis i spurten men efteråt på resultatlistan så var ändå killen placerad före med 1 sekund!
Två glada killar efter målgång. Mitt jävla Asian-hair är hopplöst och jag får alltid Banzai-frilla av att ha pannband på mig :)
Tävlingsdata:

Sträcka:
9,6 km
Hastighet:
19,78 km/h
Tempo:
03:02 min/km
Maxpuls:
174 slag/min
Snittpuls:
164 slag/min
Kaloriförbrukning:
476 kcal
Träningseffekt (TE):
3



Efter tävlingen fikade vi lite och körde sedan drygt 20km ren stakning runt spåret. Nu vräkte snön ner vilket gjorde föret sketatrögt! Men här händer något som jag tar med mig mest från dagen. Under tävlingen köttade jag bara på utan tanke men nu försökte jag verkligen bara tänka teknik. Fick in ett riktigt skönt flyt efter en stund och det kändes otroligt lätt! Det här blir att bygga vidare på inför de tre nästkommande helgerna som innehåller seedningslopp!

Men tyvärr såg jag nu att Maserloppet som jag planerade att köra nästa helg är inställt!! Skit! Nu får jag försöka hitta något annat att köra :(

fredag 20 januari 2012

Nya stavar!!

Jag har gått och dragit på det länge men nu slog jag äntligen till och köpte nya stavar. Jag anser väl mig vara en hyfsad stakåkare och mina nuvarande Oneway Diamond 9 Max är absolut fullt dugliga men de känns för mjuka när jag stakar på hårt och således behövs styvare stavar...

Det är egentligen helt sjukt hur jäkla dyrt stavar är! Värstingmodellerna av i stort sett alla stora märken kostar mellan 2500-3200kr!! Det räcker ju att man vurpar lite fel så ryker en stav och 1500 kr rakt ner i sjön! De stavarna som anses vara bäst idag är aningen Swix Triac eller One Ways Premio och det är väl klart som fasen att man vill ha någon av dom... Men det är liksom inte aktuellt att lägga 3200kr på en stav just nu. Jag hittade faktiskt Madshus värstingmodell CR 100 UHM "billigt" på blocket. Det var bara att chansa och åka och kolla in stavarna som skulle i stort sett helt nya. De såg och kändes helt sprillans så jag slog till och köpte dom! De var 165cm långa och när jag gick till Skidsport för att kapa dom var jag ju tvungen att jämföra styvheten med de andra märkenas toppmodeller...

De modeller jag jämförde med var Swix Triac, One Way Premio och Leki:s toppmodell. Faktiskt var alla de stavarna liiite styvare än mina Madshus men ganska marginellt. Och med tanke på att jag betalade halva priset jämfört med ett par nya Premio eller Triac så kan jag gott leva med att mina stavar är yttepytte lite mjukare än de andra :)

Mina gamla One Way 9 Max till vänster och mina nya Madshus 100 Uhm till höger. Ni ser själva skillnaden när jag lägger lite vikt över stavarna!
Tänkte ju åka iväg någonstans och köra långpass på söndag... Nu har konkurrenten Andreas Peterson lurat iväg mig till en tävling på söndag i Uppsala! 8km klassisk masstart och vi tänkte fortsätta träna efter tävlingen. Ska ändå bli rätt kul och jag går in för det helt på skoj! Det blir också ett eldprov för mina stålsicklade fulskidor för att se hur väl de står sig i tävlingssammanhang. Tyvärr är de också ganska repiga efter denna hittills kassa vinter men det blir väl bra träning antar jag :)

Tyvärr har kroppen känts lite sisådär i veckan och det känns som jag har något som ligger i kroppen. Körde ett gympass idag och styrkan kändes faktiskt ganska bra trots att kroppen var konstig. Däremot kändes inte intervallerna på löpbandet något vidare och jag klev faktiskt av för att inte belasta kroppen mer ifall jag har något på G. Tyvärr har vi öppet hus på jobbet så jag blir tvungen att jobba imorrn :( Hade verkligen behövt en sovmorgon för att vila kroppen!

onsdag 18 januari 2012

Storstadsproblem...

Jadu... Det är iaf vitt på marken här i Sthlm men långt ifrån tillräckligt för att göra några spår. Men faktiskt så finns det en kort konstsnöslinga i Täby som iaf är åkbar... Fick också precis reda av kompisen Andreas att det även var åkbart bredvid spåret om man inte är det minsta rädd om skidorna :)

Jag och kollegan Jonas var sugna på att dra dit idag men kom fram till att det inte riktigt var värt besväret. Att åka från Bromma till Täby i rusningstrafiken för att få åka på ett halvtasktigt 900m långt konstsnöspår kostar betydligt mer än det smakar. Så vi körde först lite innebandy på jobbet och åkte sedan och körde Skierg. Betydligt mer tidseffektivt! Efter mina 10 år här nere i huvudstaden måste jag säga att rusningstrafiken nog är det sämsta med staden.

Trots att man var ganska trött efter innebandyn mäktade jag med 8x1000m med 60s vila och snittade 3:56 per intervall. Jag har ju prompt alltid kört tyngsta motståndet 10 på Skiergen. Men idag testade jag att gå ner två steg till 8:an. Skillnaden var att man inte blev lika muskulärt trött men däremot fick jag upp pulsen betydligt mer pga att man måste köra med högre frekvens för att komma upp i samma tempo. Jag är faktiskt lite imponerad av mig själv som kom upp i hela 178 som högsta puls med enbart stakning. Så jag tror 8:an blir att fortsätta med på intervallpassen.

I helgen ska vi fira min Sandra som blir 30 år. Så det blir inte lika mycket skidåkning som de senaste helgerna men vi är ett gäng som ska försöka komma iväg på söndag iaf. Ett jävla krångel bara för att få åka lite skidor på snö!!

söndag 15 januari 2012

Riktigt grym skidhelg!

Trots att snönivån är rätt kass här uppe i Borlänge så har jag haft en grym skidhelg som tyvärr nu snart är slut :( Bla har jag första gången i mitt liv fått en privatlektion i längdåkningsteknik. Extra kul att det var elitåkaren Adam Steen som höll i lektionen!

Vi börjar från början...

Lördagen bestod först av härlig turåkning på förmiddagen i uberfina Gyllbergen tillsammans med Sandra. Tyvärr var snönivån allt annat än bra men ute i det öppna var det som vanligt magiskt vackert.
Hyfsad utsikt under en liten fikapaus i solen :)

På eftermiddagen hade jag äntligen lyckats boka en privatlektion i längdåkningsteknik. Jag är ju uppväxt med längdåkningen men aldrig någonsin fått någon hjälp med skidtekniken. Pappa som tog ut oss i spåret pratade aldrig teknik utan sättet jag åker på är helt självlärt. Inför iår tänkte jag försöka vara lite mer seriös i min satsning och ett första steg på vägen var att få teknikhjälp. Varför inte slå på stort och då anlita en elitåkare?
www.adamsteen.se
Lyckades boka tid med Adam Steen på Lugnet i Falun. Adam har som bäst placerat sig som 63:a på Vasaloppet med mersmak. Lite roligt att vi också känner igen varandra sedan tidigare eftersom båda friidrottat förr i tiden. På den tiden det begav sig för hundra år sedan var han en lovande medeldistansare medan jag gnetade på i längdhoppsgropen :) Har ni vägarna förbi Dalarna och vill få en bra privatlektion så kan jag verkligen rekommendera Adam!

Lektionen bestod av att gå igenom de 4 "växlarna" som finns i klassisk längdåkning: dubbelstakning, stakning med frånskjut, diagonalåkning och saxning.

Det var kul att höra att det mesta såg bra ut. Samtidigt fanns det saker att förbättra i varje "växel". Föga förvånande hade jag mest att förbättra i diagonalen men under lektionen fick jag in ett riktigt bra flyt i den växeln också. Den "växeln" som såg bäst ut var stakning med frånskjut som vi inte behövde peta så mycket i förutom smådetaljer. Har ju satsat väldigt hårt på dubbelstakningen men där fanns det till min stora glädje faktiskt också en hel del att förbättra!

Det var också riktigt kul att förutom det tekniska att få mycket tips om längdåkningen i allmänhet under lektionen. Tex när vi åkte två varv runt elljusspåret då jag tryckte på rätt hårt fick jag veta att Adam sällan kör så snabbt under sina pass... Det får en att onekligen börja tänka på lite träningsupplägg... Man kanske inte alltid ska köra full blåst på passen som jag i stort sett alltid gör utan försöka variera sig lite! Märker också att ju fortare man kör desto mindre tänker man på tekniken...

Idag under långpasset försökte jag köra lite lugnare och bara försöka nöta in alla tekniska detaljer jag lärde mig under gårdagen. Men har så svårt att hålla igen när jag åker så det gick väl kanske lite väl fort trots allt... Det hade kommit några cm nysnö under morgonen så föret var rejält trögt och det kändes som man hade sandpapper under skidorna... Tycker ändå att diagonalen börjar sitta hyfsat nu!

Passdata:
Sträcka:
31,56 km
      Hastighet:
      15,84 km/h
Tempo:
03:47 min/km
      Maxpuls:
      173 slag/min
Snittpuls:
151 slag/min
      Kaloriförbrukning:
      1322 kcal
Träningseffekt (TE):
3

Hoppas jag nu kan ta ytterligare ett kliv som längdåkare nu. Det bästa är att jag också fick fler privatlektioner i 30-årspresent så denna vinter kan förhoppningsvis bli riktigt rolig i fortsättningen!

fredag 13 januari 2012

Snart påväg...

...mot Dalarna och en helg i skidåkningens teckan. Ska bla få en privatlektion med elitåkaren Adam Steen i Falun imorrn Lördag. Riktigt grymt!!

onsdag 11 januari 2012

Skierghelvete och Seedningslopp...

Känt mig lite sliten efter hårdträningen under jullovet och eftersom man också börjat jobba nu har jag smugit igång med träningen lite för att inte chocka kroppen för mycket. Måndagens gympass kändes faktiskt inte alls så bra. Har ju inte styrketränat så mycket under julen utan givetvis satsat på skidåkningen. Men så fort det slarvas med styrketräningen så tappar jag på en gång. Det här med styrketräning är inte riktigt min största talang direkt...

Eftersom jag hade ordentlig träningsvärk igår efter gympasset valde jag att vila och istället köra ett hårt Skiergpass idag. Planen var att för första gången orka 10 x 1000m med 60s vila och hålla ett tempo på sub 3:58/intervall.. Har försökt köra samma pass två gånger förut men då fått ge upp efter 8st. Försökte köra så skidlikt som möjligt och inte börja draget högt över huvudet och det funkade i 7 intervaller. För att orka de 3 sista "fuskade" jag och började draget högt för att orka. Trots de 3 sista intervallerna är jag riktigt nöjd med att man fullföljde alla 10! Intervalltiderna blev följande:

3:57 - 57 - 57 - 57 - 57 - 57 - 57 - 58 - 58 - 3:56,5
Skönt att kräma ur sig på den sista intervallen!
Sedan det här med seedningslopp. Det vore skönt att få till ett bra seedningslopp relativt tidigt och komma upp i led 3 så att man sedan kan koncentrera sig på träningen till 100% och inte behöva jaga massa seedningsresultat ända fram till Vasan. Av bekvämlighetsskäl har jag tittat på lopp i närheten av Borlänge eller Sthlm och de jag planerar att köra är:

29/1 Maserloppet                          Borlänge      
5/2   Bergebo Ski Marathon          Borlänge         eller      Gavleloppet Team Sportia     Gävle
11/2 Orsa Grönklitt Ski Marathon Orsa Grönklitt

Av säkra källor har jag hört att Bergebo Ski Marathon är det mest kuperade av loppen. Det är lite synd eftersom det ligger ett stenkast från barndomshemmet. Men jag måste försöka vara smart och välja lopp som passar min åkstil dvs mycket stakning.

Shit, det börjar dra ihop sig nu och det gäller att börja prestera!

söndag 8 januari 2012

I brist på snö...

...blev det stavlöpning som uppvärmning inför avslutningen av Tour de Ski! Så jäkla gött att Hellner tvålade till Northug! Jag gillar Northug typ 50/50 men ibland beter han sig som en divig snorunge som när han tex hånar Sverige efter att ha vunnit stafetten i Skid-VM förra året:

Visst, många försvarar ibland Northugs beteende med att det skapar intresse för skidåkningen. Absolut är det mesta med glimten i ögat men att på detta sätt håna Sverige öppet är bland det löjligaste jag sett. Men han är en sjuhelvetes skidåkare och jäkligt smart som vet hur man skapar intresse för egentligen ingenting. Att han aldrig är uppe och drar stör mig heller inte. Han är ju smart som anpassar sig efter hur skidåkningen ser ut idag med alla tråkiga masstarter. Aja, nog om honom...

Det är ju fortsatt snöfritt i Sthlm och när det äntligen började bli kallt och de hade chansen att preparera konstsnöspåret i Täby så blev det givetvis strul med utrustningen... Så vi får se när premiärturen i Sthlm blir av om än någonsin denna vinter. Då får man ju roa sig med annat som tex Stavlöpning. Rullskidåkning känns så fruktansvärt omotiverande men snart får man antagligen kapitulera och ge sig ut på en tur.

Dagen bestod av stavlöpning vid Johannelundstoppen med ÖS-Jimmy och kolleg-Jonas som kikade förbi en stund. Jag har ju tränat ner mig ordentligt under julledigheten och kände mig riktigt seg i kroppen inledningsvis. Men ju längre passet led desto mer vaknade kroppen. Det gäller att hålla i detta nu och inte slarva med träningen. Den backslingan jag springer är ca 550m lång och här kommer en liten film från dagen:

Hade 180 i puls uppe på toppen!! Mäktade med 7 intervaller och var helt slut efter varje intervall som man bör.

Imorgon börjar man att jobba igen. Det ska faktiskt bli rätt kul och framför allt ska det bli skönt att komma in i rutinerna och börja äta normalt igen. Jag har i stort sett svullat godsaker varenda dag av ledigheten... Tur att man tränade så pass hårt annars hade kilona seglat iväg uppåt :D

lördag 7 januari 2012

Summering jul -och nyår...

Då är man tillbaks Sthlm igen efter en skön ledighet som vanligt över jul och nyår. Tycker dock att ledigheten bara känns kortare för varje år som går! Men jag ska inte klaga, inte alla som är lediga på loven som jag :)

Det är så himla skönt att vara ledig och kunna träna precis när man vill utan att behöva planera egentligen alls. Nu blir det ett himla pyssel att bo i Sthlm och försöka få till så mycket skidåkning som möjligt.

Hur har träningen gått under denna period? Förra året var man sjukt bortskämd med i stort sett perfekta snöförhållanden varje dag i Dalarna under jul och nyår. Detta år har det knappt funnits snö alls och en såhär dålig vinterbörjan minns jag inte ens när det var sist! Trots de usla vinterförhållandena har jag faktiskt lyckats skrapa ihop 12 träningspass på 14 dagar varav totalt 16 mils skidåkning vilken verkligen är otroligt bra... Jämför jag med förra jul och nyår har jag både tränat fler pass och fått ihop i stort sett samma antal mil.

Lagom till att jag åker hem har det givetvis nu kommit snö häruppe och nu verkar det som att både snön och kylan är här för att stanna. Bra tajming...eller inte :D Men det är riktigt bra att snön äntligen stannar och förhoppningsvis kommer även vi få lite åkbart i Sthlm.

Gjorde mitt sista pass igår och äntligen fick jag testa mina finskidor för första gången!! Köpte dom redan förra våren men har inte haft tillfälle att testa dom än pga dåligt skidföre. Spontant kändes mina finfina Fischer Rcs riktigt bra och hade ett klart hårade spann än fulskidorna vilket bara är bra. Mina fulskidor är stålsicklade och finskidorna är bara grundvallade och fick chansen att testa båda paren idag. Kunde inte direkt känna någon skillnad på glidet utan ska utvärdera stålsicklingen när jag hunnit testa det mer.
Atomic vs Fischer...Stålsicklat vs vallat...
Annars har jag lärt mig ganska mycket gällande styrketräning när jag tränat med min äldre halvbror Micke. Han är gammal bodybuilder och jag har bokstavligt fått köra skiten ur mig. Trodde jag körde styrketräningen ordentligt men det blir att steppa upp ordentligt och få musklerna att skrika av smärta.

Var också ordentligt sugen på att köra Kläpparännet  som gick idag men kände mig inte tillräckligt förberedd för att tävla sedan passade det inte med planeringen heller. Men mina konkurrenter Mandus Andersson  och Andreas Peterson körde... Och som dom körde! Mandus avverkade de 40km på 2:02 endast 16 min från täten som var Calle Halfvarsson!! Andreas kom in på imponerande 2:10. Jäkligt grymt kört av grabbarna och jäkligt bra för det blev en ordentlig reality check för mig. Trots att jag och Andreas kändes jämna under vårt träningspass är dessa grabbar och framför allt Mandus storleken större än mig just nu. Inte en sportkepa att jag endast skulle vara 16 min efter Halvfarsson på 40km i dagsläget.

Nu gäller det att träna hårdare! Men det verkar inte som det kommer bli så mycket skidåkning i Sthlm i vinter. Ingen snö härnere och långtidsprognosen ser dyster ut :( Någon som ska åka iväg någonstans redan på söndag för lite skidåkning över dagen? Jag är mer än gärna på!!