fredag 29 juli 2011

Träning, träning och träning...

Torsdagen och fredagen har innehållit tre riktigt bra träningspass. På torsdagen begav jag mig ut mot Ekerö för ett rullskidpass. Jag hade ingen plan på hur länge eller hur jag skulle köra passet utan det fick bli som det blev. Det slutade med 2,5 mil i stort sett så snabbt jag orkade!

Stakningen känns riktigt bra och jag får inte upp någon större puls av det men så fort det blir diagonal blir jag trött direkt. Det är min svaghet att jag helt enkelt inte är någon vidare uthållighetstalang. Tur att Vasaloppet består av mest stakning :)

Passdata: 

Tempo:
03:35 min/km
Sträcka:
25,02 km
Kaloriförbrukning:
1941 kcal
Hastighet:
16,71 km/h



Idag har det blivit dubbelpass med styrketräning på förmiddagen och löpning på eftermiddagen. Styrketräningen fokuserades som vanligt mot att bli en starkare skidåkare. Jag är faktiskt rätt stark i bålen men det var riktigt längesedan jag körde den ultimata mördarövningen för bålen så jag tänkte testa lite idag. Tyvärr är jag lite besviken eftersom jag normalt kommer ännu längre ner mot golvet. Men jag var helt slut i magen efter gårdagens rullskidpass och det är riktigt positivt eftersom jag tydligen använder bålen i stakningen (som man bör). Men det är som sagt en sjukt bra övning. Och om ni vill testa så börja gärna på knä först :)


Eftermiddagen bestod av ett löppass för att testa om min trasiga fot höll. Det var 26 grader och stekande sol så frågan är om det var jättesmart att dra iväg på ett för mig monsterpass med bara två små vattenflaskor. Att jag även sprang en riktigt tuff runda runt Bromma-Alvik gjorde ju inte saken lättare. Men Tällbergs Halvmarathon är väldigt backigt så man måste ju öva :)

Passdata:

Maxpuls:
185 slag/min
Sträcka:
13,5 km
Snittpuls:
166 slag/min
Hastighet:
13,12 km/h
Kaloriförbrukning:
917 kcal
Tempo:
04:34 min/km


Jag höll ihop passet riktigt bra men jag ville egentligen lägga mig ner och dö redan efter 5km så det var riktigt tufft i värmen och backarna. Den 10:e km gick på 5:20 pga två trappor och en riktigt sugande uppförsbacke så där var jag nära att ge upp... Men när man är som tröttast det är då det ger mest (tror jag iaf) så det gäller att pressa kroppen fast den inte vill. Det bästa är att min fot pallade trycket idag så min kur med inflammationsdämpande och tryckförband har funkat. Så det känns skapligt inför nästa veckas förmodade halvmara! 

onsdag 27 juli 2011

Fothaveri och späckade dagar....

...hos kusinerna i Eskilstuna. Under de 2,5 dagarna jag var där hann jag med att hoppa massvis av studsmatta, spela pingis i över 1,5h och göra ett simpass där jag körde 11 längder på en 50m bana.
Sjukt roligt och riktigt jobbigt att studsa i över en halvtimme med 2 galna ungar :)

I simningen blev det 8 längder crawl och 3 längder bröstsim. Jag har inte gjort ett simpass sedan 2008 och är väl ingen simmare av rang direkt. Bröstsimmet skulle jag kunna simma bra långt med crawl är ett helvetespåfund. Trots att jag inte tar i jättemycket är jag helt slut efter 50m crawl. Det vore rätt kul att en gång för alla lära sig att simma ordentligt. Men jag vet inte om jag har intresse eller motivation för det. Gillar helt enkelt att göra andra saker.

Efter simpasset blev det somsagt 1,5h pingis och senare på kvällen begav jag mig ut på ett intervallpass. Jag planerade att köra 8x1000m med 1,5 min vila mellan. Jag tycker att tusingar är en riktigt bra värdemätare på hur pass bra formen är så jag var lite spänd på hur passet skulle gå. Det hade regnat ordentligt hela eftermiddagen och passet kördes på en finkornig grusväg vilket gjorde det ganska tungsprunget. Tyvärr öppnade jag alldeles för hårt på halva första intervallen och hela den andra. Det sugande underlaget tog ut sin rätt så jag lade faktiskt av efter 6 st.

Tempo på intervallerna: 3:50-3:43-3:56-3:54-3:59-3:52.


Det var tur att jag lade av efter 6 st för på joggen tillbaks havererade min fot totalt! Jag kunde knappt gå tillbaks för att det gjorde så ont :( Det är min gamla hoppfot som på senare år börjat krångla och svullnar upp. Jag vet inte heller vad det beror på riktigt.

Området kring fotknölen blir stor som en tennisboll :( (Bry er inte om mina tår
som ser helt missbildade ut på bilden).
Efter lite inflammationshämmande och kylbehandling känns faktiskt foten mycket bättre idag. Om jag ska rannsaka mig själv har faktiskt foten varit lite svullen ända sen början av juni men det har liksom inte blivit värre så det har gått att köra på. Men nu sade kroppen ifrån ordentligt. Det är riktigt dålig tajming med tanke på Tällbergs halvmarthon den 6:e aug. Jag ska vila imorrn (torsdag) och sen prova foten på fredag. Funkar det inte då så kommer är det åt helvete!  

söndag 24 juli 2011

Mycket mat och lite mindre träning!

Nu är helgen snart till ändå och som vanligt uppe i Dalarna blir det alldeles för mycket mat. Man formligen rullar tillbaks till Sthlm varje gång...

Trots att man har semester så är dagarna ofta fullbokade så därför har det kanske inte blivit lika mycket träning somplanerat. Men lite har det iaf blivit. Jag har lite planer på att köra Tällbergs halvmarathon den 6:e augusti så jag måste försöka köra på med löpningen nu tills dess. Har försökt att ändra om min löpstil till att bli mer effektiv för långlöpning. Så jag har försökt jobba på fotisättningen och verkligen göra den mer aktiv och bara landa på fotbladet. Rundan jag testade det på kommer nedan:

Tempo:
04:31 min/km
Sträcka:
12,51 km
Kaloriförbrukning:
1006 kcal
Hastighet:
13,26 km/h


Nu kan man faktiskt klicka på länken för att se rundan. Ska nog göra såhär i fortsättningen istället för att göra en screenshot :) I vilket fall så ser ni att jag hade rätt bra tempo trots att rundan var långt ifrån platt. Men till min stora besvikelse håller inte riktigt den nya löpstilen som jag hade ganska stora förhoppningar på. Det blir jobbigt i längden att ha en så aktiv fotisättning och pga det blev jag riktigt trött i mina baksida-lår. Det har ALDRIG hänt förut under en "längre" löptur. Så det blir att försöka mixtra vidare för att försöka hitta något som funkar. Det här med att ändra löpstil är sjukt svårt. Jag har ju sprungit på mitt sätt i snart 30 år. Att bara få kroppen att automatisera en ny rörelse är fan inte lätt!


Idag på kvällen blev det en kortare tur på rullskidorna. Jag testade lite nya cykelväger runt bromma-spånga. Dock så måste jag erkänna att rullskidor i Sthlm är ingen höjdare. Det enda mysiga stället jag kört på hittills är Ekerö. Rullskidor tycker jag helt enkelt ska köras i lantlig miljö. Att köra i bostadsområden och på trafikerade vägar gör att man får ta så många småstopp hela tiden och tappar pga det rytmen. Sedan är det ju en klart mysigare upplevelse rent visuellt att köra på landet. 
Passdata:

Tempo:
03:55 min/km
Sträcka:
10,51 km
Kaloriförbrukning:
822 kcal
Hastighet:
15,31 km/h


Ganska skönt att se att man är rätt så symmetrisk i sin teknik :) Det enda lilla "felet" är att fötterna inte är helt i linje :)
Imorrn väntar ett pass styrkepass på förmiddagen och förhoppningsvis lite löpning på kvällen men även ett besök hos kusinerna i Esklistuna. Det gäller att untyttja sin ledighet till max :)

torsdag 21 juli 2011

Äntligen ett rullskidpass!

Det är katastrofalt nog 1,5 månad sedan jag körde mitt senaste pass på rullskidor så det var verkligen hög tid tid att komma igång igen!


Jag hade planerat att köra backintervaller som kom igång pass. Men när jag väl drog iväg kändes det oförskämt lätt att jag bara körde på! Det slutade med en runda på 18km i riktigt högt tempo! Den största skillnaden från förra sommaren då jag stod på ett par rullskidor för första gången är att jag blivit mycket starkare och utvecklat min stakteknik. Det känns riktigt skönt att mitt gnetande i gymmet och alla mina videoanalyser verkligen gett resultat. Förra sommaren hade jag svårt att komma under 4 min/km snittempo och då körde jag i princip bara stakning med frånskjut vilket ger mycket hjälp på mina tröga rullskidor. Skillnaden nu är att jag i stort sett körde hela passet utan frånskjut vilket är betydligt jobbigare men ändå hade jag mycket högre tempo. Så det är inte så illa pinkat att hålla det tempot jag gjorde med bara dubbelstakning på ett par Oneway classic 5.

Återigen kan jag konstatera att mina två veckor utan träning inte gjort att jag tappat så mycket utan tvärtom... Efter den riktigt tunga träningsperioden precis innan uppehållet känner jag mig faktiskt starkare nu! Nu gäller det bara att försöka hålla igång rullskidåkningen för när man kör såna bra pass som idag är det riktigt roligt!

Passdata:

tisdag 19 juli 2011

Semesteruppdatering...


Har så smått smugit igång träningen nu under min lugna del av semestern. Om jag ska vara helt ärlig känns det inte som jag tappat speciellt mycket efter det två veckor långa träningsuppehållet. Jag hade medvetet en riktig hård träningsperiod precis innan uppehållet för att bli rejält nedtränad. Med facit i hand var det nog rätt bra gjort eftersom jag inte tappat något i styrka och löpningen känns riktigt bra. Det enda som jag slarvat med är rullskidåkningen som jag måste återuppta snarast...

Angående löpningen har jag ju jobbat lite på att förändra min löpstil. Vill få bort min studsiga sprintteknik till en mer effektiv långlöpningsteknik. Jag har mixtrat lite med framförallt fotisättningen och förhoppningsvis hittar jag något bra snart. Kommer fortsätta mixtra nu under ett tag för att sedan utvärdera. Idag testade jag en teknik där jag verkligen bara landar på fotbladet och har en riktig aktiv fotisättning. Tyvärr har jag sovit riktigt kasst de senaste dagarna och idag badade jag tre timmar på äventyrsbad med småkusinerna samt tröck i mig en megaportion kinamat bara 1,5 timme innan löpturen så jag vet inte om det var den nya löpstilen eller de yttre förutsättningarna som gjorde löpturen jobbig...

Eller så kan det vara så att man helt enkelt inte är gjord för sporten som jag sagt så många gånger förut :D

onsdag 13 juli 2011

I´m back!

Då var äventyret i New York slut för den här gången. Jisses vad bra man haft det men nu är jag helt slut! Mina två sista veckor har varit sjukt intensiva så nu behöver jag varva ner en aning.

Ska också bli skönt att få äta lite vanlig mat och få komma in i träningsrutinerna igen. Jag har i stort sett inte tränat alls på två veckor och det återstår att se hur kroppen reagerat på det. Ett så långt träningsuppehåll har jag inte haft sedan -09 då jag var sjuk större delen av sommaren. Förhoppningsvis har man inte säckat ihop totalt.

Det blev iaf ett träningspass i NY, nämligen den klassiska joggrundan i Central Park. Jag har varit i NY två gånger tidigare och båda gångerna har man blivit så sjukt sugen att ta sig en löptur i den fantastiskt fina parken. Nu äntligen gjorde jag slag i saken! Att det var 28 grader varmt och gassande sol stoppade mig icke!




Jag hade ju inte sprungit på bra länge så jag visste inte alls hur det skulle kännas. Dock testade jag mina nya race-skor Mizuno Ronin 3 och de där Japanerna kan sin sak gällande löparskor! Grymt sköna! Det kändes nästan surrealistiskt att verkligen springa i Central Park så löprundan gick nästan helt på inspiration. Rundan runt parken är 10km och faktiskt förvånansvärt kuperad. Det fanns flertalet riktiga långa och tunga uppförsbackar och värmen gjorde att jag med flit faktiskt höll nere tempot en del och blev därför förvånad när jag stannade klockan och såg att jag sprungit på 45:33. Alltså i stort sett 4:30 tempo/km. Inte så illa pinkat i den tryckande värmen och uppförsbackarna. Men som sagt, det gick helt på inspiration pga omgivningen!

En annan rolig sak är också att jag inte blev omsprungen en enda gång under 9,5km trots att det är så mycket otroligt mycket folk ute och springer. Men sedan när det är ca 500m kvar så hör jag snabba tassande steg bakom mig och försöker då höja tempot lite eftersom det är så nära mål. Men jag inser snabbt att detta tempot är alldeles för högt för mig och helt plötsligt tassar en tjej som inte är mer än tre äpplen hög förbi mig med trumpinnsfrekvens på benen. Då kändes det som att man hade värsta elefantlöpsteget :)

Nu blir det att försöka smyga igång träningen igen efter det två veckor långa träningsuppehållet. Lidingöloppet är inte så långt bort som man tror! Nu har jag dessutom laddat upp med massa nya träningskläder och skor. Är man inte snabb i spåret får man åtminstone försöka se bra ut :)

fredag 8 juli 2011

Rapport från NY!

Inte direkt mycket träning på sistone men här kommer en liten update från the big apple!

Helt otrolig stad detta. Finns nog ingen stad i världen med en puls som denna! Gillar du storstäder bara måste du åka hit! Det är min tredje gång och jag har långt ifrån tröttnat!






Givetvis har jag inhandlat träningsgrejor! Bla ett par nya Mizuno wave elixir, Mizunos racesko Ronin och ett par Nike Lunarracer! Så mycket billigare här att det inte går att undvika!

Annars handlar mina semestrar mycket om mat och det har blivit mycket god sådan!!






Har det sjukligt bra härborta men längtar lite efter att sträcka ut benen på en löptur!

- Posted using BlogPress from my iPhone

måndag 4 juli 2011

Herregud ja....

Inte så mycket träning med detta inlägg direkt. Men hemkommen efter 4 dagars festivalande på Peace and Love uppe i Borlänge. Har haft fantastiskt roligt men förstört kroppen en aning :D



Nu gäller det att ladda om, för kl 04.00 inatt kommer taxin mot Arlanda för att sedan åka till New York en vecka! Livet kunde varit sämre :D

Ha så gott alla!