måndag 31 januari 2011

Tour de Ski släng er i väggen :)

Blev skidåkning idag igen för tredje dagen i rad! 8,4 mil totalt har det blivit sen i lördags!

Idag begav jag mig ut till Knalleborg med arbetskamraterna Jonas(som ska åka Vasan) och Malin. Jag hade ingen riktigt koll på hur duktig Jonas var men jag hade förväntat mig ett lite lugnare pass. Men Jonas den smygaren visade sig vara betydligt bättre än förväntat!

Totala rundan: 20,34km    Tempo: 3:55 min/km  15,32 km/h (5 tim 52 min på Vasan)

Vi växeldrog lite de första fyra varven. Men de sista tre varven drog jag på i nästan vanligt tempo och Jonas orkade trots märkbart sämre glid hänga på, dock med nöd och näppe :)

Det märkliga är att jag faktiskt kände mig ganska pigg i spåret trots gårdagens monsterrunda. Nu tvingar jag mig själv att vila imorrn för att äntligen styrketräna igen på onsdag. Var trots allt två veckor sedan sist!

söndag 30 januari 2011

Fantastisk skidhelg i Dalarna precis avslutad

Det blev en riktigt lyckad skidhelg i Borlänge/Falun i helgen. Lördagen spenderades i alltid så fantastiska Gyllbergen tillsammans med Brorsan och Sandra. 

Det blev totalt 17km skidåkning inkl fikapaus i ett fantastiskt fint vinterväder. Brorsan är på väg att spotta upp sig rejält nu inför Vasan och jag är faktiskt inte längre orolig för att han ska bryta. Sen ska jag försöka tvinga Sandra att åka tjejvasan nästa år :)
                                       
           Det märks att det har töat i vinter :)                                   Men fint väder och bra spår har blivit en vana i Gyllbergen :)

Mitt mål för helgen var dock att göra ett riktigt långpass på söndagen. Jag och Längdhopps/Vasaloppsrivalen Andreas åkte tidigt till Sörskog i Bjursås utanför Falun.

Väl framme var planen att åka två varv på en slinga som var 18km för att sedan staka två varv på den flacka 5km slingan. 18km slingan var rejält kuperad och det visade sig ganska snabbt att Andreas med nyvallade skidor hade bättre glid men jag hade lagt på fler lager fästvalla och hade således bättre fäste. Dock var bättre fäste det vinnande konceptet för dagen :)

Totala rundan: 46km    Tid: 2:50:19   Tempo: 3:42 min/km eller 16,21 km/h  (5h 33min på Vasan)

Jag måste erkänna att idag kändes det fantastiskt bra! Trots ett högt tempo blev jag aldrig riktigt trött och jag skulle garanterat orka 2 mil till i samma tempo. Vi drog 18km var men sedan när det var dags för 1 mils stakning drog jag ifrån Andreas med ca 3 min och det känns jäkligt gött för självförtroendet! Andreas åker tekniskt bättre än mig men i dagsläget har jag en bättre motor. Det känns så himla skönt att höstens slit med Vasaloppsstyrka och långa pass med stavlöpning verkligen gett resultat! Jag har känt mig osäker i utförsåkningen då jag känner mig väldigt stapplig när jag måste trampa i svängarna. Men idag lärde Andreas mig att man måste aktivt trycka iväg skidan i svängarna och det blev en ordentlig förbättring bara idag (till hans förtret :)).

Om jag ska vara helt ärlig tror jag att om jag har en bra dag är inte sub 6h på Vasan en omöjlighet. Men jag måste också vara realistisk. Åkte bara halva sträckan idag och jag orkar nog kanske 6-7 mil i samma tempo. Det är nog på de sista två milen som Vasaloppet på riktigt börjar och jag vet inte hur min kropp kommer reagera när man är så trött fysiskt och mentalt samtidigt. Då är frågan, ska jag ta det lugnt och sikta på ca 7-7,5h eller ska jag satsa och försöka hålla ett tempo som ger 6h? Den som lever får se...

Nu väntar faktiskt skidåkning imorrn igen med arbetskamrater. Sedan blir det vila och försöka få iväg mina skidor på en stenslipning då jag har hört att det är flera dagars kö för att få sina skidor slipade!!!

28 dagar kvar nu! 34 mil avklarade!

torsdag 27 januari 2011

Teknik vid dubbelstakning och lite styrketräning...

Jag fick en kommentar i mitt inlägg där jag både hade filmat och gjort bildserier på vår stakteknik. Jag fick tipset om att personens tränare hade sagt att man absolut inte skulle sätta i stavarna längre fram än tåspetsarna vid dubbelstakning. På så sätt får man alltid kraften framåt istället för att behöva åka ikapp stavarna och därmed förlora kraft framåt. 

Om jag ska vara helt ärlig är det precis vad jag också trott i alla år! Förra vintern stakade jag på det sättet och lärde även ut andra att man inte skulle sätta stavarna för långt fram. Men i år då jag ska genomföra Vasan och tränar mer seriöst tänkte jag också ta mig en ordentlig titt på tekniken. Jag snubblade över denna video:

http://www.youtube.com/watch?v=azkkQIXUkmI

Som ni ser är det bröderna Aukland som är riktigt rutinerade Vasaloppsrävar och dom bör ju kunna sin sak! Jag blev ordentligt förvånad över hur långt fram de påstår att man ska sätta i stavarna...Men när jag sedan själv började utföra denna teknik så måste jag säga att min stakåkning har blivit ordentligt mycket bättre. Jag får absolut mer kraft i stakningen och orkar staka längre än vad jag gjorde förut då jag använde armarna för mycket. Det är ju precis som de säger att man sätter ner staven en bit fram och spänner spänner ner bål och armar och får på så sätt största kraftutveckling. Sätter man staven för långt bak försvinner kraften som herr Aukland säger. 

För att dubbelkolla bröderna Auklands tekniktips har jag även kikat på hur värdseliten på vanliga lopp gör och resultatet är ganska entydigt...
Stavisättningen sker väldigt långt fram. Och kollar man Petter är det nästan löjligt hur långt fram han sätter i stavarna vid sprintåkning. Men han är en extremt duktig stakåkare och snacka om att lägga hela tyngen över stavarna och få kraften framåt. Jag passar ju knappast in bland dessa skidvirtuoser men det är nyttigt att se över sin egen teknik för att kunna förbättras. Som ni ser kan jag få fram stavarna ännu lite längre men framför allt måste jag våga ligga på mer med överkroppen vid isättningen för att få mer kraft framåt. Det ser ut som jag söndagsåker jämfört med de andra :) Jag personligen tror också att ju längre fram man sätter stavarna ju starkare måste man vara och framförallt måste man ligga på mer med överkroppen också! Så diskussionen var man ska sätta i stavarna är för min del avslutad :)

För övrigt blev det lite styrketräning ikväll hemma eftersom jag inte kört styrketräning på över en vecka. Jag behöver sova ut imorgon och vila upp mig ordentligt inför helgens långpass som jag ser fram emot mycket!

onsdag 26 januari 2011

Gym eller Skidor på en Onsdag?

Det blev faktiskt skidor idag. Prioriterar spåret före gym nu när det bara är 32 dagar kvar till Öppet spår! Efter jobbet så satte sig jag och min Sandra på bussen ut mot Knalleborg. Det var kanonfina spår och isföret var helt borta efter gårdagens snöfall så äntligen slapp man klistret. Det är roligt att åka med klister eftersom man aldrig har så bra fäste som just då. Men det är så jäkla kletigt och meckigt att hålla på med. Prognosen var ca -10 framåt kvällen men jag grundade med 3 lager Swix blå och toppade med 3 lite kortare lager av Swix Violet och det funkade riktigt bra!

Totala rundan: 15,28km   Tid: 01:05:49   Tempo: 4:18 min/km eller 13,93 km/h

Jag åkte ca 5 km med Sandra i ett (för mig) långsammare tempo och resten tryckte jag på ordentligt! Så snitthastigheten blev ändå bra. Försökte staka så mycket som möjligt för att få lite styrketräning eftersom jag skippade den idag.
En nöjd Sandra efter turen.
Det hände en rolig sak i måndags som jag glömde att skriva om. Jag ser långt framför mig en åkare som jag hela tiden tar in på. När jag börjar närma mig och är ca 10m bakom så upptäcker han mig. Och det är en lite äldre herre som var riktigt duktig. När han märker mig så börjar han givetvis öka farten vilket gör att jag måste öka farten ännu mer för att åka om. Sedan när jag är jämsides börjar gubben tokstaka för att jag inte ska komma förbi men jag fortsätter givetvis trycka på och förbi. När jag väl är förbi är jag faktiskt ganska rejält trött eftersom jag nästan fick maxa för att överhuvudtaget passera karln! Så jag orkar inte riktigt hålla farten som jag hade när jag passerade. Då försöker han givetvis hänga på så jag hör att han flåsar mig hack i hälinen i ca 300m innan han till slut ger sig! Jäkla envisa gubbe!! :) Fast det värsta är ju att man är precis likadan. Hatar att bli omåkt och ser man någon framför sig måste man bara om!

Jag ska försöka klämma in ett litet styrkepass i morgon eller på fredag morgon innan det bär av mot Dalarna på fredag eftermiddag för ett långpass i helgen med gamla längdhoppsrivalen och numer Vasaloppsrivalen Andreas!

måndag 24 januari 2011

Skön måndagsåkning!

Med en liten skräckblandad förtjusning satt jag mig på bussen mot Knalleborg på Ekerö. Sist jag var där fick jag min värsta skidupplevelse någonsin. Men jag tänkte att efter den isiga katastrofen i Ursvik i lördags kunde det inte bli sämre. Väl framme var spåren kanonfina! Nästan världsklass med tanke på hur veckan har sett ut. Det var mest isigt men vissa sträckor var det mjuka och fina spår i stort sett fria från skräp. Jag grundade med ett tunt lager universalklister och toppade med 1,5 lager av blått klister för isigt före och jag hade kanonfäste! Dock så måste jag börja tänka på att låta skidan kallna innan jag börjar åka för det hade frusit in snö i klistret.

Jag åkte elljusslingan som är 5,2km och väldigt kuperad. Lite passdata:

Total sträcka: 26,77 km   Tid: 01:41:57   Tempo: 3:48 min/km   Vasatempo: 5 tim 42 min
Total höjdstigning: 321m    Toppfart: 40,5 km/h

Banan är väldigt kuperad, speciellt en backe som man fick upp ordentligt med fart i (40,5km/h). Dock skulle man upp för samma backe på vägen tillbaks och då gick det inte lika fort :) Jag blir mer trött i armarna i en kuperad bana än vid flacka banor märker jag nu. Det är speciellt jobbigt för armarna när det blir brant uppför för då trycker man ju bara med en arm i taget. Jag är riktigt nöjd över tempot och är faktiskt lite överraskad själv att jag orkar hålla så hög fart. Jag borde egentligen åkt längre eftersom jag kände mig så pigg och hade säkert orkat hålla bra tempo ett bra tag till.

Dock så har jag fått mina första synliga repor efter iskatastrofen i Ursvik i helgen varav en är ganska fet! Så det kommer bli en stenslipning inför Vasan för att få bort repor och få fram en bra struktur i skidan för bästa tänkbara glid.

Trots att jag redan nu bestämt mig för FlapJack som energi-bar har jag ändå testat två nya på senaste tiden. Den första är Vitargos Energikaka original som jag testade idag. Den väger 65g och ska motsvara två tallrikar gröt och visst märker man att den ger bra energi men fyfan vad äcklig den var och den blev dessutom ganska hård i kylan. Den andra är Vitargos Proteinbar med chokladsmak. Den var nog faktiskt ännu äckligare, blev också hård och när man äter den känns det som den växer i munnen. När man åker ett lopp ska det ju gå fort att få i sig energin men den senare tog skitlång tid att äta upp! Hoppas att ingen representant för Vitargo läser detta...men Energikakan är bra med smakar tyvärr skit och Proteinbaren ska vi inte ens snackan om...


Trots att det gick så bra idag är jag lite förbannad för mitt pulsband till mina nya Garmin Forerunner 210 har vips slutat fungera. Ska försöka felsöka det ikväll annars blir det att gå tillbaks till Löplabbet och få ett nytt band.

söndag 23 januari 2011

Fetsöndag....

Istället för att träna spenderar jag min söndag med att fika :)
Permiärsemlan!!
Måste även bara upplysa alla som inte sett detta klipp göra det genast! Sjukt lärorikt!
(Funkar länken dåligt prova att högerklicka på den och välj "öppna länk i ett nytt fönster" eller flik)

http://svtplay.se/v/2273944/vinterstudion/anders_sodergren_grillar_jonas_karlsson

Idag är det fika och sofflocket men imorrn siktar jag på att vara ute i de isiga skidspåren igen!

lördag 22 januari 2011

Skidor eller skridskor?

Jobbade faktiskt idag till kl 13 för vi hade öppet hus på jobbet. Direkt efter drog jag mig mot Ursvik för att köra en vända. Efter att det blivit kallt igen har jag hört att spåren är väldigt isiga. Men det hade kommit ca 1cm nysnö inatt så jag hoppades att den lilla snön kanske skulle lagt sig i spåren och tagit bort den värsta isen. Så jag grundade med ett lager universalklister och toppade med lite rosa swix burkvalla.

Väl framme insåg jag direkt att man nästan kunde tagit skridskor med sig. Det var i princip bara ren is i spåren! Och tyvärr är inte alla människor så duktiga på det här med längdåkning så de kör sönder spåren så de blir alldeles sladdriga. Den rena isen gjorde spåren väldigt snabba men eftersom spåren ibland var nästintill obefintliga gjorde det att man hela tiden fick vara på sin vakt och välja undan diverse knöligheter. Det blev ingen riktig flyt i åkningen med andra ord. Jag lyckades dock hitta en ganska bra slinga som var 2,2km lång och körde den flertalet varv och endast stakade eftersom det var svårt med fästet...

Rundan blev totalt strax över två mil ren stakning och jag höll ett tempo på 3:56 min/km vilket skulle bli en sluttid på 5 tim och 56 min på Vasan.

Jag känner mig nu riktigt stark i stakningen och blev faktiskt inte märkbart trött i armarna trots att man stakat i 2 mil. Dock var föret ganska snabbt idag och det underlättar ju. Men nu ber vi till högre makter att det börjar snöa snart för det är fan inte kul att åka när det är ren is i spåren.

Hittade även en slags Energi-bar eller typ kaka på Coop som jag tänkte testa hur den blir i kylan. Den blev kall med inte stenhård som många andra bars som jag testat. Så det blir nog att ta med ett par st såna på Vasan sen som extraenergi. Baren heter FlapJack och finns i lite olika smaker.
Riktigt god var den också!
Nu tänker jag ta helg!

torsdag 20 januari 2011

Nya grejor...

När man åkt skridskor utomhus i ca 6 timmar på jobbet och slutar kl 17 är man sådär sugen på att krångla och åka kommunalt ut till de isiga skidspåren i mörkret...

Så istället gick jag till butiken Skidsport Bromma som lyxigt nog ligger endast ett stenkast hemifrån och tröstade mig med att köpa lite skidprylar :D

Jag har funderat länge på att införskaffa glidvalla för tävling med mycket flour i som kallas HF(High Flour). Problemet är att en liten vallakloss kostar från 400kr och uppåt!! Och då har man endast en kloss som passar för ett ganska smalt temperaturintervall och en viss snötyp. Och om temperaturen eller snötypen på vasaloppet inte stämmer med den man köpt ska man då införskaffa en till?? Nej, jag tror inte riktigt på det. Istället har jag och min kompis Jonas Friberg kommit överens om att införskaffa oss den betydligt billigare glidvallan med LF(Low Flour) som trots allt har flour i sig och också används som tävlingsvalla. Ett paket med Skigo:s LF-valla kostar 120 kr och Friberg köpte två st för lite varmare före och jag två st för lite kallare. På det sättet har vi täckt i stort sett alla skidfören!

Det blev den blåa och lila LF-vallan och ni ser själva vilken temperatur de passar för och förstorar ni bilden ser ni vilken typ av snö som passar. Passade även på att köpa en tävlingsfästvalla med flour i för halva priset och en ny lyxig sickel eftersom min börjar bli lite slö.

Sedan har jag funderat länge på hur man ska lösa vätske och energifrågan under Vasaloppet. Det finns ju  mat och vätskekontroller ~varje mil men det är ändå bra att ha med sig lite extra energi och dricka ifall det skulle bli kris. Speciellt eftersom jag svettas mycket och lätt får kramp. Så jag köpte även ett vätskebälte som jag ska ha min värmeisolerade vattenflaska i. Då kan jag snabbt dricka lite under loppet utan att behöva stanna och får plats med lite smågrejer: mobil, extra valla, extra mössa m.m.
Blev Atomic...måste ju passa till skidorna :)
Trots mitt pressade schema i helgen ska jag försöka klämma in lite skidåkning på Lör-eftermiddag!

onsdag 19 januari 2011

Onsdagsgym och löpning hem...

...som vanligt! Jag blev sen till gymmet så det blev ett blixtpass på ca 40 min. Har nog aldrig varit så effektiv någonsin på gymmet. Hade i stort sett ingen vila utan körde på som en tok. Nu märks det att jag inte lagt så mycket krut på benträningen då jag är märkbart klenare i lårens framsida. Dock är jag riktigt stark i skidåkarmusklerna. Tex gjorde jag 3x12 chins med bred fattning helt utan problem och 3x20 dips med knappt någon vila mellan.

Löpningen hem gick också ganska bra. Löparryggsäcken var mer knökfull än vanligt men det var vindstilla och mest asfalt så det var fina förhållanden. Jag hade klart mer sprutt i benen idag och lyckades hålla 4:37min/km tempo på de 8,2km hem. Lite smolk i bägaren är att jag efter ca 4km fick kramp i båda lårens framsida. Jag fick ju också det i fredags på min långtur så det är lite oroande. Men jag bet ihop och höll ihop löpningen bra ändå.

Förr körde jag ganska hård benträning två gånger i veckan men nu på senaste tiden har det inte ens blivit en gång i veckan med benträning pga skidåkningen. Kan det redan vara så att jag börjar bli klen och får kramp?? Jag kommer inte hinna träna så mycket mer denna vecka för hela helgen inkl fredag är knökfylld med aktiviteter. Förhoppningsvis är krampen bortblåst nästa vecka!

måndag 17 januari 2011

Ny jämförelse i förra inlägget!

Har nu uppdaterat förra inlägget! Efter våra bildserier på stakningen har jag lagt till sprintåkarna Simon Östensen och Devon Kershaw för att kunna jämföra vår teknik med världseliten...Visst finns det saker man kan förbättra!

söndag 16 januari 2011

Regnpass!

Jag och vapendragarna Friberg och Mackan som också ska åka öppet spår gjorde vårt premiärpass tillsammans. Förutsättningarna kunde dock vara bättre än dagens +2 grader och ihållande regn. Platsen blev Ågesta och jag måste säga att trots skitvädret var spåren riktig fina och både slingan runt golfbanan och i skogen var riktigt bra! Helt i klass med Ursvik!
Lite regn skulle knappast stoppa oss!
Det som ändå var bra trots skitvädret var att jag fick möjligheten att testa klister för första gången. Jag duttade på klistret i små pluttar som jag sedan strök ut med tummen. Jag lade på ca 2,5 lager Skigo:s universalklister och det funkade faktiskt förvånansvärt bra i dagens förhållanden då jag både hade ok fäste och glid. En liten parentes är att jag har inte glidpreparerat mina skidor på ett tag och har inget flour i min glidvalla. Friberg hade dock glidpreparerat sina skidor med Skigo:s LF (Low Flour) glidvalla nu på morgonen och visst gled den jäkeln lite bättre än mig! Så det blir att införskaffa flourvalla till Vasan!

Mackan hade det tungt i spåren. Han hade lagt på tejp för första gången och tyvärr lagt tejpen lite för långt så han hade noll glid och i blötföret fungerade inte tejpen alls så fästet var också skit! Så jag och Friberg körde i stort sett hela sträckan tillsammans medan Mackan gnetade på ensam.


Totalt (Jag och Friberg): ca 14 km  Tempo: 4:42 min/km eller 12.77 km/h   (7 tim 3 min på Vasan)

Vi höll helt klart ett hyfsat tempo och jag är imponerad över Friberg. Men för mig var det väldigt behaglig åkning och det kändes som att tempot var beskedligt. Om jag kan hålla detta tempo på Vasan vilket inte alls känns omöjligt kanske jag kan klara att gå under 7 timmar vilket vore Naaaajs!

Vi filmade även vår stakteknik och här får ni se tre ganska olika tekniker (Mackan, Friberg, Jag):

                                                      

Jag är absolut ingen längdexpert men här kommer lite tips på vad jag tror måste förbättras:

Jämför man vår teknik så behöver Marcus öva på att få i stavisättningen lite längre fram så han får bättre tryck i början. Han behöver också böja benen aningens mer.
Friberg behöver få till en längre stakrörelse då hans är väldigt kort och intensiv. Han behöver också få upp ryggen något.
Jag behöver öva på att göra stakrörelsen lite längre då jag fuskar och inte trycker hela vägen bakåt och släpper kontrollremmen.

Här kommer en jämförelse med sprintåkarna Simon Östensen och Devon Kershaw. Sprintåkarna åker dock extremt explosivt men visst finns det saker att förbättra för oss alla tre!
Simon Östensen
Devon kershaw

Någon expert får gärna komma med tips på vad som kan göras bättre för oss tre! Nu finns ju dock facit nedanför :)

fredag 14 januari 2011

Fredag i Ursvik.

Slutade lite tidigare än vanligt idag så då passade jag på att snabbt åka till Ursvik innan det blev för mörkt. Det var första gången iår i Ursvik och tänkte testa deras Vasaloppsspår som ska vara 12 km och väldigt flackt för mycket stakträning.
Slingan går mest ute på fina ängar och det var faktiskt väldigt fina spår. Föret var dock lite trögt efter nysnön som kommit i dagarna och stavfästet var inte det bästa. Det mest negativa var att det endast var enkelspår vissa sträckor så det blev krångligt att köra om folk. Slingan var inte helt lätt att följa så jag körde faktiskt fel flera gånger så det blev en liten improvisationsrunda.

Något intressant som är värt att tänka på hände idag på rundan. Långt framför mig åkte tre st herrar som tränade tillsammans och växeldrog. Tävlingsdjävulen i mig tog vid, jag är hemsk när någon åker framför då måste jag bara om... I vilket fall åkte dessa herrar med bra tempo och det tog en stund att komma ifatt. När jag väl kom ifatt var det endast enkelspår så jag fick ligga längst bak en hyfsat lång bit och det kändes knappt som jag behövde ta i när man hade massa personer som drog åt en. När man sedan ska om och förbi fick jag ta i bra mycket för att få en lucka och dra ifrån. Nu förstår jag verkligen vad dom menar med att en klunga kan köra mycket snabbare än en ensam åkare. Sedan körde jag fel så dom hamnade långt framför mig igen och samma sak skedde. Så jag var helt slut när jag tog min första paus :) Så om ni vill hålla ett högre tempo på träningarna ta med någon/några kompisar och växeldra!

Lite passdata:
Totalt: 23,99km      Tempo: 4:03 min/km   14,82 km/h   (eller 6 tim 4 min 30s på vasan)

Som vanligt öppnar jag lite väl optimistiskt. Älskar att åka fort och det känns i början som jag kommer orka hålla tempot bra länge. Men sedan efter ca två mil börjar jag bli riktigt trött i armarna eftersom det mesta var stakning och tappar lite i tempo. Så jag måste försöka hålla igen i början på Vasan. Det vore förödande att öppna för hårt! Drömmen vore att kunna gå under 6 tim någon gång men jag är inte uthållig nog för det.

Något mer som hände var att jag också fick lite krampkänning i benen efter ca två mil. Krampen är min värsta fiende därför åker jag med både kompressionsstrumpor och kompressionstights. Dock så tror jag krampen beror på att jag fortfarande har träningsvärk efter löprundan i onsdags och att jag igår åkte skridskor i 6 lektioner på jobbet så att jag var trött i benen har sina orsaker :)

Efter dagens runda behöver jag snitta ca 4,5 km per dag för att uppnå mitt mål att åka 50 mil på skidor innan Vasan. Det känns inte alls omöjligt!!

Trevlig helg!

onsdag 12 januari 2011

Dubbelpass och reality check...

Onsdagar betyder Vasaloppsstyrka med Marcus och så var fallet även idag. Som vanligt körde vi skidinspirerad styrketräning med fokus på Mage, rygg och triceps. Skidåkningsstyrkan känns faktiskt riktigt bra.

För andra gången provade jag att springa hem de ca 8,2 km hem efter gympasset. Och faktiskt är det en hel månad sen jag gjorde ett löppass så jag var lite orolig på hur formen skulle vara. Jag har ju trots allt kört mycket skidåkning. Med full mundering och löparryggsäcken började jag studsa hemåt. Jag kunde valt en bättre dag för löpning då dagens snöfall gjorde underlaget rejält snömoddigt. Att jag sedan hade motvind hela vägen hem gjorde inte saken bättre. Jag har förut skrivit om att jag måste slita ont för att överhuvudtaget se några resultat i min träning. Sedan måste jag konstant underhålla det jag tränat upp för att inte tappa det totalt. Jag kände direkt redan efter ca 100m att dagens löprunda skulle bli jobbig eftersom benen var blytunga. Ändå höll jag ihop löprundan hyfsat på ren vilja och höll ett tempo på 4:53 min/km. Jag kände mig knappast som en gasell utan mer som en flodhäst idag...

Jag har ju även dragit ner på styrketräningen i förmån för skidåkning och det har gjort mig klen i benen. Menmen...jag ska ju bli bra på skidåkning denna vinter och inget annat så det är inget att oroa sig för.

Jag vill även slå ett slag för ett fantastiskt gott mellanmål också. (Borde nästan bli ersatt för reklam snart :)) Jag har testat många olika konstellationer av mellanmål men har nu hittat ett sjukt gott alternativ. Förutom den obligatoriska bananen och energi-baren har jag nu hittat Wasaknäcke med smak av kanel.
Kan verkligen rekommenderas!

tisdag 11 januari 2011

Ännu ett par kompressionsstrumpor...

Lite nördigt eftersom jag redan har två par som jag skrivit om tidigare:
http://htunander.blogspot.com/2010/10/kompressions-strumpor-is-shit.html

Men eftersom jag tänkte genomföra Vasan med trekvartsstights (med lätt kompressionsfunktion) och kompressionsstrumpor istället för underställsbrallor så letade jag efter ett par lite varmare. Jag har ju köpt nya racingpjäxor (http://www.polder.se/1/sv/salomon/salomon-rc-carbon-classic.php) och de är lite kallare än mina gamla pjäxor så man bör välja bra strumpor. Visst mina X-socks funkar bra i kyla eftersom de är varma men det är alltid skönt att ha lite alternativ. 

Jag hittade då via nätet kompressionsstrumpan gll Support som fick bäst i test av Runner´s World nr. 9 okt. 2010. http://kolmardenadventures.com/overall//index.php?page=58
Den består av 56% ull och borde ju rimligtvis vara ganska varm. 


Efter att ha testat den ett tag i kylan har jag kommit fram till följande intryck. Den känns som en hybrid mellan löplabbets egna som är tunna och sitter stenhårt gentemot X-socks som är tjockare och sitter lite lösare. Första intrycket man får är att det verkar vara en riktigt bra strumpa då den blandar det bästa från de två andra strumporna jag testat. Dock är strumpan lite tunnare än förväntat men ullen värmde ändå bra och jag inte frusit om fötterna trots att jag åkt i -15 grader.

Så nu har jag kompressionsstrumpor för alla årstider. Löplabbets egna på sommaren, X-socks på vår/höst och Gll support för vintern...Tada! 

Ett annat plus är den snabba leveransen. Man beställer via nätet och strumporna damp ner i brevlådan snabbt som en motorbåt! Så om du funderar på ett par kompressionsstrumpor kan jag verkligen rekommendera dessa!

måndag 10 januari 2011

Mitt livs värsta...

...skidpass har jag genomfört ikväll. Åkte ut och testade spåren vid Knalleborg ute på Ekerö för första gången. Jag hade redan listat ut att spåren skulle vara isiga men jag tog en chans och skippade klistret för att spara lite tid. Provade istället Skigo:s valla för +3 till -2. Utan att vara raketforskare kunde man ha listat ut att det inte skulle funka...

Väl framme blåste det hård vind och spåren var fruktansvärt isiga och givetvis hade jag noll fäste. Snön brevid spåren var stenhård och det hade gått massa folk så det var jättegropigt. Dessutom har jag aldrig upplevt så mycket skräp i spåren som här. Hela tiden fick jag lyfta skidorna och kliva ur spår för att inte riskera att repa mina fina tävlingsskidor. Så för att få skidturen att funka idag hade jag behövt stålkanter och spikar under skidorna.

Jag började att åka elljusspåret som var 5,2km. Jag tog det lugnt pga nollfästet och för att det gick hiskeligt fort utför utan att man hade en aning om hur backarna såg ut. När varvet var avklarat fanns det inte en chans att jag skulle åka ett till. Utan jag hittade ett bra backe som faktiskt var fri från skräp och inte speciellt isig. Så där körde jag stakintervaller upp och ner i ca 35 min.

Det var nog mitt livs värsta skidupplevelse någonsin. Kanske en av mina tråkigaste kvällar i livet också. Det enda positiva är att mina triceps är lite trötta efter stakintervallerna. Som jag skrev i förra inlägget är jag en bortskämd skidåkare som egentligen bara åker i bra före och det är jag glad för! Fast när man ska åka vasan måste man ut i spåret så mycket som möjligt, "tyvärr" även i sketföre. Använt klister har jag inte gjort sen jag var liten så jag måste börja att experimentera med det eftersom det kan bli klisterföre på Vasan.

Det är nu 48 dagar kvar till Öppet Spår. Om jag ska uppnå målet att åka 50 mil på skidor innan måste jag i snitt åka 6,8km per dag den resterande tiden. Det blir nog inte helt lätt att uppnå men jag ska försöka. Dock så ökade knappast motivationen efter ikväll....

söndag 9 januari 2011

Ont...

...det gör ont...Har träningsvärk i princip hela kroppen idag efter hockeyn igår. Kanske lite extra ont i ryggen och därför hoppade jag skidåkning idag. Istället tänker jag testa elljusspåret vid Knalleborg på Ekerö imorrn kväll istället.

Har kört lite styrka med egna kroppen och expander idag på kvällen som träning. Måste försöka hålla i styrketräningen så gott det går. Planerar att dra ner mina gympass till endast ett i veckan och istället köra tre skidpass. Är nog en ganska vettig omprioritering.

Då är det dags att jobba imorgon då...nu kör vi!

Hockeymatch!!

Jag tror jag kvalificeras in i kategorin bortskämda skidåkare. När jag kom tillbaks till Sthlm möttes man av töväder och regn. Skidåkning är fantastiskt tråkigt i dåligt väder så istället för att trotsa vädret tog jag två vilodagar (som faktiskt behövdes). Men det verkar bli lite slaskväder framöver så jag får väl ta mig i kragen och ta mig ut snart ändå.

I vilket fall spelade jag idag den årliga matchen mot Ormsta/SDE dam U/juniorlag. Vi är ett grabbgäng som för andra året i rad mötte tjejerna i en hockeymatch. Förra gången vann vi övertygande med 4-1 men idag mötte vi tuffare motstånd och hade bara två avbytare (som senare blev endast 1).

    Skön stämning i omklädningsrummet innan                                                             Vi pressade tjejerna i inledningen

       En glad målgörare och försvarsjätte (jag) blir                                   Tjejerna var riktigt duktiga och framför allt skridskoskickliga  
         crosscheckad av Sami


Vi stod upp riktigt bra mot det snabba och tekniska tjejlaget och efter 3 perioder stod det 8-8. Tyvärr drog tjejerna det längsta strået och vann med 9-8 efter sudden men de fick några tvivelaktiga domslut med sig så jag anser att vi vann. Matchen varade i hela tre timmar inkl periodpauser och spolning av isen. Men jisses vad hockey är jobbigt! Jag tycker jag har byggt upp ett bra grundflås med längdskidåkningen men man blev snabbt varse om att man inte har hockeyflås. Är helt slutkörd!

Det bästa med matchen är faktiskt inte att jag både gjorde mål och någon svettig frilägesbrytning utan det är att jag inte skadade mig inför vasaloppet... Men jag kommer ha duktigt ont i kroppen när jag vaknar imorrn!

torsdag 6 januari 2011

Sötebrödsdagarna är över...

Sitter nu efter totalt kaos på tåget mot Sthlm. Som alla vet fungerar SJ optimalt under vinterhalvåret så tåget jag sitter på är ett ihopplock av de vagnar som fanns kvar. Så istället för att sitta på min plats delar jag en sovkup'e med ett finskt par. Tack SJ! (hur fan gör man en apostrof på Iphone?)

Jag ska absolut inte klaga men jullovet går alldeles fär snabbt. Men som tur är har det blivit mycket skidåkning. Jag skulle egentligen varit ute i spåret idag men när klockan ringde var jag så sjukt trött att jag sov vidare. När jag sedan vaknade var det till detta väder:


Pga av det så hoppade jag faktiskt passet. Jag har trots allt tränat 12 pass på de 16 dagar jag varit i Borlänge och avverkat ca 17 mil i spåret så en vilodag var på sin plats.

Efter att ha tittat på Tour de ski så blev det lite glidvallning av skidorna. Vet ej när jag kommer upp till Dalarna och vallastället igen så jag preparerade skidorna ordentligt.


Det tar jävligt lång tid att glidvalla skidorna och jag ångrar lite att jag var snål och köpte ett ställ för endast en skida åt gången. Så ni som är i vallaställsköpstankar lägg till lite extra och köp ett dubbelställ!

- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 5 januari 2011

Stakpass i snövädret!

Idag tvingade jag med mig brorsan ut i spåret igen. Förhållandena var knappast de bästa med snöfall + att det hade snöat hela kvällen och natten innan. Så väl på plats var det sladdriga och snöiga spår som befarat. Det såg relativt nyspårat ut med all den nya snön hade inte hunnit lägga sig och frysa. 

Förra gången vi åkte fick jag inte möjligheten att vara skadeglad när brorsan blev trött för det hände aldrig. Idag däremot gjorde föret att man inte fick någonting gratis. Jag började dra och brorsan ville tom. ha högre fart men det fick han betala för snart då han blev riktigt trött. Så det slutade med att efter ungefär 3 km av de 14 totalt så körde brorsan i spåret och jag körde enbart stakning i snömodden brevid spåret. Det var bitvis riktigt tungt att staka i uppförsbackarna eftersom glidet var i stort sett noll. På det sättet fick vi båda riktigt bra träning!

Det blev totalt 14km och vi höll 6 min/km som skulle bli 9 timmar på Vasaloppet.
Kanske skulle man göra en Staffan Larsson och staka sig genom hela loppet? Eller kanske inte...  :)

Mina nya trugor är jag riktigt nöjd med också! Det är ingen astronomisk skillnad i storlek med det är stor skillnad när man åker och man får bra mycket bättre fäste i varje stavtag.
Ingen jätteskillnad med det räcker!
Hur byter man trugor då? Jo man kokar bara upp vatten och sen stoppar man ner trugan i vattnet en liten stund sen är det bara att dra av den från staven. Sen smälter man lim (som jag fick från butiken) och applicerar det på staven och trycker ner staven i den nya trugan. Sketaenkelt!

Kommer bli liknande väder imorgon så innan jag åker tillbaks till Sthlm ca kl 17 blir det ett riktigt grispass i skitföret!

tisdag 4 januari 2011

Tisdagsåkning...

Blev en runda i Bergebo idag med småkusinerna. Det var i princip första gången de åkte i riktiga spår så det var en rolig upplevelse.
                                                Blivande vasaloppsåkare? En stakar och en springer :)

När dom var klara blev det två vändor på igeltjärnsrundan (totalt 14 km). Det snöade hela dagen så det var riktigt trögt före och faktiskt ganska sladdriga spår idag. En äldre herre envisades med att han kunde åka med turskidor i spåren vilket inte direkt gjorde saken bättre... Så det gick inte att få upp riktigt den hastigheten jag ville. Snart vill jag hålla Igeltjärnsrundan på under 03.30 min/km. Idag fick jag nöja mig med 3:45 min/km. Dock var fästet riktigt bra så jag kunde trycka på ordentligt i diagonalen. Nu väntar skidåkning både på onsdag och torsdag då jag också ska tvinga med mig brorsan ut i spåret!

måndag 3 januari 2011

Styrketräning och nya trugor...

Det blev styrketräning idag i ca 80 min där jag körde igenom hela kroppen. Var dock trött i ryggen och triceps sedan gårdagens tuffa skidpass. Är dock glad över att bänkpressen kändes ganska bra trots att jag inte kört det på några veckor. När jag var som starkast i höstas bänkade jag 6:or på 85 kg (inte illa pinkat för en smal vietnames) och idag körde jag på 75 kg vilket inte kändes alltför tungt.

Har redan tröttnat på mina små tävlingstrugor med dåligt stavfäste så idag köpte jag större trugor. Enligt killen på skidbutiken räckte det att gå upp ett steg till nästa storlek på trugor. Skulle jag ta en ännu större skulle det paja stavpendligen så jag litade på honom. Ska försöka sätta på de nya trugorna idag och testa dom imorgon på ett skidpass där jag även ska lära mina småkusiner att åka längdskidor.

Är för övrigt uppe i 2008 träningsminuter mina senaste 30 dagar. Det beror mycket på att jag har kunnat träna så mycket nu när jag har jullov. Lär bli lite mindre när man sätter igång och jobbar annars kommer man nog gå in i väggen :)

Försovning + kvällsskidåkning + rundan från helvetet = sant

Skulle åka med Andreas i Falun idag på morgonen men försov mig...det var inte ens mitt fel heller! Läs: http://www.aftonbladet.se/pryl/article8050313.ab

Yrvaken stressade jag i mig frukost för jag hade tänkt åka på förmiddagen men jag tänkte om och provade åka för första gången på kvällen i eljusspår. Varför är det så att trots att man sover längre när man försover sig är man ändå tröttare resten av dagen? Man hamnar på något sätt efter sin tidsplan och allt känns bara konstigt...

I vilket fall testade jag Bergebos elljusspår som ska vara 7km men dock visade min klocka att sträckan var något kortare. Jag är van med Igeltjärnsrundan som är ganska platt men elljusspåret var verkligen skidspåret från helvetet. Jag har aldrig någonsin åkt ett så starkt kuperat spår, det kändes som de branta uppförsbackarna aldrig tog slut. När man var uppe på vissa krön så bokstavligen stapplade man sig fram av trötthet. Man diagonalade och saxade bra mycket mer än stakade och att man hade lite bakhalt gjorde inte saken bättre. Jag hade dock riktigt bra glid och när man sedan skulle åka ner för dessa branta och kurviga backar fick man verkligen öva sin utförsteknik. Det gick riktigt fort och var nästan lite läskigt vissa backar.

Jag åkte tre varv på elljusspåret som var 7 km sedan tröttnade jag på att bara klättra uppför så jag åkte några extrarundor som var lite flackare. Jag kände mig tyvärr ganska trött idag och kroppen hängde inte alls med som den gjort förut. Tyvärr öppnade jag lite väl optimistiskt första varvet vilket gjorde att jag fick slita ont resten av passet. Här kommer lite statistik från passet:

Totala sträckan: 30,33 km        Tid: 02:11:14              Tempo: 4:20 min/km      Hastighet:13,87 km/h
Total höjdstigning: 468m           Snittpuls: 157 s/min   Maxpuls: 181 s/min        Kalorier: 1770
         Som ni ser var spåret extremt kuperat                              Pulsen ljuger inte och man ser att jag öppnade för hårt.
Jag är nu helt slut och lungorna värker. Så får se om det istället blir styrketräning imorrn. Har nu tränat 1928 min den senaste månaden vilket känns ganska stabilt. Förhoppningsvis ökar träningstiden denna vecka.
Borlänge by night. En ganska härlig utsikt från skidrundan.