söndag 31 oktober 2010

Morgonjogg...

...blev det idag då jag inte vet om jag kommer ha tid att springa senare eftersom jag ska iväg på dop.

Jag har egentligen aldrig varit mycket för morgonjogg dels för att jag är jävligt morgontrött men också för att man är energilös innan frukost. Men nu var det ett tag sedan jag provade och eftersom jag ska iväg nu kl 11 så hade jag inte så många alternativ.

Jag satte iväg i en jävla fart men det kändes så himla lätt så jag fortsatte i samma tempo...men sen vid 3km kom släggan. Jag började må lite illa och blev lite yr och var tvungen att vila en liten stund. Sedan fortsatte jag 1,5km men sen fick det vara nog.

Sträcka: 4,51km  tempo: 4,17 min/km (med vila 2min efter 3km)

På frågan om man förbränner mer genom att träna innan frukost har jag ett ganska tydligt svar. Visst förbränner man något mer fett då fler fria fettsyror finns ute i blodet innan frukost. Men ska man träna någorlunda intensivt så orkar man inte alls hålla på lika länge eller lika intensivt så i min mening är det ganska värdelöst att TRÄNA innan frukost.

Att ta promenader går givetvis bättre. Men jag tycker ändå att äta innan man ger sig ut är att föredra. Du orkar köra på mycket bättre och trots att du förbränner marginellt mindre fett så orkar du köra på mer och därmed ändå förbränner mer!

Det tog emot en hel del att gå ut i detta väder...

fredag 29 oktober 2010

Ett effektivt gympass...

...blev det idag...

Jag körde igenom i stort sett hela kroppen med lite mer fokus på ben. Kändes som ett stabilt pass.

Hämtade även mina färdigmonterade skidor på alewalds idag. Man kände sig lite som ett ufo som gick runt med längdskidor på stan och i tuben.

Nu får jag se hur mycket mer träning det blir denna helg. Är just nu påväg mot en fest där det inte blir så mycket chins och dips utan mer chips och dip(som herr Martinsson skrev :)).
Så jag lär vara lite seg imorrn och sen ska jag iväg på dop på söndag. Får se om man lyckas klämma in något pass ändå.

Trevlig helg på er!


- Posted using BlogPress from my iPhone

torsdag 28 oktober 2010

Kommentarer!

Inte för att det kanske finns något större behov att kommentera mina inlägg. Men förut gick det inte utan att ha ett konto av något slag. Men nu är det fritt fram för alla att kommentera! 

Längtar efter snön...

Man får väl skit för att man faktiskt är en av dom som hoppas att det blir en lika bra och snörik vinter som förra året (trots att man nu kommer bo vid gröna linjen). Hur kan man inte göra det när man minns tillbaks till de bästa skiddagarna förra året?




onsdag 27 oktober 2010

Dagens löprunda...

...var med skräckblandad förtjusning man genomförde. Idag har varit en sådan dag där man inte riktigt känner sig 100%. Det är liksom något med kroppen som inte helt stämmer. Man känner sig extra trött och lite hängig. Egentligen kanske jag borde ha hoppat över dagens runda för att minska risken att bli sjuk. Speciellt då dagens väder var storm och regn! Så det var efter mycket om och men jag tog mig ut. Jag var inte ett dugg sugen med andra ord...

 Men jag har inte konditionstränat sedan i lördags så det var verkligen dags. Sen så har man väl förhoppningsvis lärt känna sin kropp så väl efter alla år med träning att man vet när man borde stanna inne istället för att träna.

Dagens runda: 8km, tempo 4min 22s/km.

Rundan kändes faktiskt hyfsad. Hade det inte varit för de yttre omständigheterna då hälften av rundan var i brutal stormmotvind hade jag nog kunnat hållit ett ännu bättre tempo. Dock är jag lite för tung för att prestera bra i löpningen. Jag väger trots allt över 6 kg mer nu än när jag var deffad tävlingslängdhoppare. Dock så är min överkroppsstyrka betydligt bättre nu och det behövs ju för att åka skidor.

Ny skidutrustning...

...inhandlades idag på Alewalds längdskidträff.

Jag har funderat länge för jag köpte trots allt en medelbra utrustning förra året. Dock så trodde jag inte när jag köpte den att jag skulle genomföra en Vasa året efter. Sedan har de gamla skidorna tagit en del stryk eftersom vinterföret i Sthlm inte alltid är det bästa + att de gamla pjäxorna nötts av rullskidåkningen i somras. 

Så idag hade de en längdskidträff på Alewalds kungsgatan med kunniga representanter från varje skidmärke och förmånliga priser. Det finns några sidor som säljer skidor billiga via nätet bla Pölder. Då ska man ange vikt och åkkapacitet osv så väljer de ut skidor åt en. Dock känns det lite riskabelt eftersom risken att spannet blir fel känns klart större. Så det kändes betydligt bättre nu när mitt spann blev ordentligt utmätt. 

Så numer är mina gamla Atomic Vasa Race mina andrahandskidor som jag kommer använda vid sämre skidföre.

De nya skidorna blev fjolårets värstingmodell  från Atomic, World Cup classic. Årets modell är något lättare men i princip samma skida och kostar dessutom 1000kr mer vilket inte kändes motiverat.


Köpte även ett par Salomon pjäxor, RC Carbon Classic.

Så nu kör man på likadana skidor som bla Anna Haag körde på i OS så nu kan man knappast skylla ett dåligt resultat på utrustningen :)

tisdag 26 oktober 2010

Omkastning av passen denna vecka...

...eftersom jag inte kan gymma med Mackan på onsdag. Därför blev det vasaloppsstyrka idag på måndagen. Efter en natt med riktigt kass sömn och en hektisk dag på jobbet var inte förutsättningarna för ett bra pass direkt optimala.

Hade jag kört ett pass ensam idag hade det nog inte blivit någon vidare kvalité men som tur är hade man Mackan som skrek på en :)

Passet började med latsdrag...
..efter det rodd...
...till tricepspress...
...för att fortsätta med stakning i cablecross...
..sedan "Rocky"... 
...och situps.
Sedan körde vi även ytterligare en magövning, benspark, bencurl och tåhävningar.

Efter passet var jag in på gymgrossisten och köpte lite ganiers som jag ska få i mig efter passen. Det var en ganska sjuk upplevelse. Här kommer en tanig Vietnames in i butiken och möts av ett 15-tal biffiga byggarbetare med överarmar som mina lår. Snacka om att känna sig felplacerad...

söndag 24 oktober 2010

Kompressions-strumpor is the shit!

Så länge jag minns har jag alltid haft problem med kramp i vaderna, speciellt när jag kör tuffa intervallpass. Men även när jag var yngre och spelade fotboll kunde jag få det både på träning och match. Jag skojar inte när jag säger att jag fick kramp i vaderna ca 8/10 gånger av alla tuffa intervallpass jag gjort som friidrottare. 

Det har funnits länge inom långdistanslöpningen men jag har alltid trott att det mest är för syns skull. Men nu i höst när jag såg att dom såldes på löplabbet tänkte jag att det kanske var värt att prova.

För att citera marathon.se:
"Syftet med att bära strumporna i löpsammanhang bygger på teorin att det venösa återflödet till hjärtat förbättras genom en effektivare vadmuskelpump, vilket i sin tur skulle leda till bättre uthållighet. Det spekuleras också i att trycket pressar samman muskulaturen vilket förbättrar balans och proprioception, vilket i sin tur skulle minimera muskeltrötthet."  http://www.marathon.se/news/article.cfm?ThemeId=351

Jag som i stort sett alltid får kramp i vaderna efter tuffare löppass har efter inköpet av mina två par kompressionsstrumpor inte fått kramp en enda gång! Jag har ju trots allt kört löppass på 2 timmar med tuffa intervaller i backe! Tänk om man ägde ett par såna när jag var aktiv friidrottare. Då hade jag kanske sluppit ge upp alla pass som jag fick kramp i....

Jag vet precis känslan när jag börjar få kramp och den infinner sig fortfarande men krampen kommer aldrig pga strumporna antar jag? För mig funkar det och om du har problem med kramp eller trötta vader så tveka inte en sekund att införskaffa ett par.

Jag äger ett par X-socks och ett par av löplabbets egna märke.
Löplabbets egna sitter åt väldigt hårt och tar flera minuter att få på sig men när de väl sitter på så tycker man mest att trycket de skapar känns skönt.

De lite dyrare x-socksen känns som en helt annan strumpa. De är lite tjockare, längre och sitter inte åt alls lika hårt. Dom kan man i stort sett dra på sig som ett par vanliga strumpor men sitter lite tightare. Men de känns som ett par lite tightare fotbollsstrumpor.

Jag har kört långpass i båda och aldrig fått kramp men någon av strumporna. Så jag antar att kompressionseffekten funkar på båda paren. Kanske skulle man köra ett kontrollpass med ett par fotbollsstrumpor för att utesluta att det bara är en placeboeffekt?

 X-socks            vs               Löplabbets

Träningsveckan som varit...

Mån: 
Stakintervaller på rullskidor 8x2min
Styrketräning med egna kroppen 

Tis: Vila

Ons:  Gym - Vasaloppsstyrka 
Jag och Marcus kör varje onsdag vasaloppsstyrka på centralgym.
Kul att ha en expert att sparra med!

Vi körde de gyllene 4 för längdskidåkare:
Chins 
Dips 
"Brutalbänk" (Jag och Mackan byggde en egen brutalbänk)
Raka benlyft
Sen toppade vi med rygglyft, situps på bosuboll och stakövning i cablecrossen.
Jag lyckades tom paja något i cablecrossen när jag körde, är det ett bra tecken?

Tor: Löpning 7km, tempo 4,30/km

Fre: Gym - med mer fokus på ben

Djupa knäböj (med stången fram)
Utfallssteg
Vadpress
Bencurl - baksida lår
Chins
Bänkpress
Axelpress
Bicepscurl
Rygglyft
Plankan

Lör:...

...bestod av stavlöpning upp och ner för det gamla sopberget vid hagaparken
Backen jag springer upp för är ca 430m lång.
Passbeskrivning:
Uppvärmning: jogg 2,5km, höll 4,15/km tempo
Intervaller: 12 st x 430m, tog ca 3min varje intervall. Vilan bestod av joggen ner.

Jag sprang lite väl snabbt de första intervallerna vilket gjorde mig så trött att min syn förvrängdes de tre sista intervallerna...
Som tur är hade jag mitt vätskebälte och en snickers som jag åt efter halva passet.
Totalt var jag ute i 2 timmar och avverkade sammanlagt 1,6 mil enligt min lånade garmin forerunner 205.
Bilden är från dalarna för två veckor sedan
då jag körde ett liknande pass.

                                                    
Idag söndag: VILA!!

lördag 23 oktober 2010

Nytt mål...

Jag har alltid gillat att träna men har efter att jag lade av med friidrotten för lite mer än 4 år sedan har jag tränat utan ett egentligt mål.

Jag är glad för vad friidrotten har gett mig men när jag tänker tillbaks på mina sista 4 år som friidrottare så har jag kanske inte haft så roligt som jag borde. Varje gång jag var på G mot superformen har en allvarlig skada kommit. Med facit i hand borde jag lyssnat mer på kroppen men som friidrottare har man alltid ont någonstans. Dessa skador gjorde att jag aldrig fick ut min kropps fulla potential men jag är ändå relativt nöjd med min karriär som längdhoppare.



Efter 4 år av annan träning utan egentligt mål eller speciellt stor motivation så började jag vintern 2009-2010 åka längdskidor igen för första gången sedan mellanstadiet. Jag vet inte om det är någon stundande 30-årskris eller vad det är men jag blev ordentligt biten. Så våren 2010 kläcktes idén att genomföra ett vasalopp. Tävlingsmänniska som jag trots allt är så snokade jag upp vilka tider min gamla far genomfört vasan på och fick fram följande resultat:

Vasaloppet     
1959                    508                      8.35.17
1961                    506                      7.31.44
1972                    2157                    8.15.21
ÖppetSpår
1988                                               7.28.00

Helt plötsligt hade jag fått ett mål med träningen, att slå pappas tid från -88 på 7.28 och på så vis bli bäst i familjen. Dock genomförde han sin snabbaste tid i en respektabel ålder av 63 år så det kanske skulle förta min prestation att slå honom något...


Något som pappa aldrig gjorde var att åka rullskidor men jag lyckades skrapa ihop nästan 20 mil i somras. Förhoppningsvis har jag en fördel av det.
Det var egentligen först när jag genomförde en tur på nästan 5 mil som jag insåg att jag förmodligen pallar ett vasalopp.




Inte nog att jag anmälde mig själv så fick jag med mig 6 andra sköna personer som ska åka öppet spår söndagen den 27:e februari 2011.

Marcus  - Gammal kursare från GIH
Kristina  - Marcus partner och även hon gammal(fast ung)kursare från GIH
Joel       - Barndomskompis
Jonas 1  - Lillebror
Jonas 2  - Arbetskamrat
Andreas  - Gammal längdhoppsrival

Vi kommer bo i två rum på tjällets fjällgård som ligger nära starten i sälen. Det kommer nog bli en upplevelse vi sent glömmer. Tur att Joel och Andreas åkt vasan förut så vi kan få massa tips av dom.


Att vara van att träna sprint och explosiv styrka för målet att springa 35m och hoppa ut i en sandgrop till att åka 9 mil på skidor är en ganska stor omställning. Så min kropp som mest bestått av snabba typ-2 fibrer kommer få slita ordentligt.


Den här bloggen kommer följa min träning fram till vasaloppet.